AnimaList Br. 61

‘Sad kad su ropstvo i apartheid ukinuti čvrsto vjerujem da je vivisekcija najviše zla i barbarska, nepravedna i neopravdana praksa na Zemlji.’ – Vernon Coleman


VegeSajam u Rijeci

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 6. lipnja, održali smo u Rijeci VegeSajam s ciljem upoznavanja građana i turista s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda. Na VegeSajmu su se mogli degustirati bezmesni proizvodi poput seitana, tofua, salama, kobasica, burgera i mnogo toga drugog.


Obilježen Svjetski dan kitova i dupina

Nakon naše trogodišnje kampanje za zakonsku zabranu zatočavanja dupina, Ministarstvo kulture je 19. lipnja 2009. u Hrvatskoj zabranilo zatočavanje dupina, odnosno morskih sisavaca iz porodice Ceteacea. Pozdravljajući ovu odluku, na Svjetski dan kitova i dupina održali smo informativni štand na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava kako bismo upoznali građane s ovom važnom odredbom te ih upozorili da ne posjećuju dupinarije i akvarije. Istoga dana u Ministarstvu kulture naši predstavnici uručili su zahvalnicu zbog donošenja zakonske odredbe zabrane zatočavanja dupina ministru Boži Biškupiću i predali mu novih 11.000 prikupljenih potpisa za trajno proglašenje rezervata za dupine kod Malog Lošinja.


Pronađi svog prijatelja

Pjevačica Franka Batelić ovogodišnje je naše zaštitno lice kampanje ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?’. Poziravši fotografu Goranu Matijašecu u Skloništu za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu, odlučila je javnosti odaslati jasnu poruku da odlaskom na godišnji odmor briga za kućne životinje ne prestaje. Plakati koje je osmislio Viktor Drago bit će postavljeni u Zagrebu i drugim gradovima. Zajedno s Frankom za vizual kampanje pod nazivom ‘Pronađi svog prijatelja’ pozirali su i psi Lucky, Linda, Luka, Maza i Horus. Potporu ovoj kampanji dali su Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Cro A Porter, Zale, Arto, Europlakat, P.I.O., Vectordesign i Lotusgraf.


Vijesti i najave

– Naša udruga kao članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama poziva građane Republike Hrvatske da pomognu u sprječavanju izgradnje uzgajivačnice primata u Guayama City u Puerto Ricu. Više informacija, kao i pismo koje možete poslati vlastima Puerto Rica nalazi se na stranici Koalicije.

Dalibor Petko, tv i radijski voditelj, učinio je dobro djelo i udomio psa iz Skloništa za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu. Time je ukazao na lošu situaciju po pitanju udomljavanja životinja. Dospio je i na Top listu pozitivaca.

– Od novosti na našem webu pogledajte članke Prava životinja, Vuna i lanolin, Dudov svilac,Transporti užasa, Pahulja života, Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu, Krenuti s aktivizmom,Borba na duge staze, Njihova lica, Kucaj srce maleno, Specizam, Definicija specizma i Putovanje u plastični vrtlog, Pravilnik o uvjetima za uzgoj kućnih ljubimaca, spotove Ark of Suffering i Open End u rubrici Video spotovi, nove vegetarijance i vegane u rubrici Poznati vegetarijanci i knjigu Introduction to Animal Rights.

– I tijekom nadolazećih mjeseci trebat ćemo volontere za razne aktivnosti, pa ukoliko ste u mogućnosti i željni volontirati za životinje javite nam se. Također trebamo pomoć u prevođenju s engleskog i na engleski jezik, a možete pomoći i na druge načine.

– U našem web katalogu nalaze se i nove bijele majice Respect All Creatures, a želimo vas posjetiti i na Bijelu listu tvrtki koji ne testiraju na životinjama kao i na Bijelu listu pet shopova.

– Nakon Zagreba i Rijeke, film ‘Istina o mesu‘ (Meat the Truth) prikazali smo i u Slavonskom Brodu, Vukovaru i Vinkovcima. Javite nam se ukoliko možete organizirati projekciju i u vašem gradu, radnom mjestu ili školi.

– Naš YouTube kanal www.youtube.com/afcroatia sadrži preko 30 filmova i trenutačno broji preko 100.000 pregleda. Povodom toga je preveden i postavljen film ‘Povezanost života’.

– Javite nam se i ukoliko možete pomoći dizajnom i web dizajnom, programiranjem, prijevodom tekstova, titliranjem i slično u otvaranju novih projekata.

– Na zagrebačkom Bundeku organizirali smo 13. lipnja druženje uz vege roštilj, a ovom prigodom želimo zahvaliti svima koji su se odazvali našem pozivu. Zajedno smo jači za životinje.

– Pozivamo vas da nas posjetite na našim informativnim štandovimasubotom u Zagrebu i tijekom srpnja srijedom u Rijeci, a krenuli smo i sa organiziranjem ZeGeVege festivala koji će se ove godine održati 3. listopada.

– Organizirali smo veliku nagradnu igru u kojoj mogu sudjelovati svi članovi koji su platili članarinu za tekuću godinu. Nagradnoj igri svojim poklonima pridružili su se i Annapurna i Makrocruise. Pozivamo sve koji još nisu platili članarinu da je uplate putem žiro računa, a one koji još nisu članovi da iskoriste priliku i učlane se kako bi sudjelovali u nagradnoj igri i osvoje vrijedne nagrade.


Osim ovih nagrada, članovima koji su podmirili svoju godišnju članarinu šaljemo člansku iskaznicu koja omogućuje popuste prema popisu, a od ove godine izdajemo i donatorske iskaznice.

Hvala vam što nas čitate, uživajte u ljetu, ali pri tom ne zaboravite na životinje.

Vaši Prijatelji životinja