AnimaList Br. 60

‘Činjenica da je meso na mom tanjuru nekada bilo živo stvorenje koje je disalo postala je nešto što više nisam mogao ignorirati ili opravdavati kao hranu.’ – Owain Yeoman, glumac iz serija ‘Mentalist’ i ‘Dosje kuhinja’


EVU Talks u Zagrebu

Ove godine naša je udruga bila domaćin godišnjeg sastanka Europske vegetarijanske unije pod nazivom EVU Talks 1. i 2. svibnja u Zagrebu. Povodom EVU Talksa premijerno smo prikazali film ‘Istina o mesu’ (Meat the Truth) u kojem Marianne Thieme na zanimljiv način ukazuje na alarmantnu povezanost mesne industrije i globalnog zatopljenja. Prikazivanje filma održalo se 2. svibnja u Kulturno informativnom centru (KIC). Ovom prigodom zahvaljujemo Centru za ljudska prava i KIC-u što su nam svojom ljubaznošću izašli u susret glede organizacije ovih događaja.


‘Probodeni bikovi’ za spas bikova

Ležeći razodjeveni na ulici i ‘zakrvavljeni’ banderillasima zabodenim u njihova leđa, naši su aktivisti prosvjedovali 7. svibnja u Rijeci protiv Utrke bikova i borbi s bikovima koje se tijekom srpnja održavaju u španjolskoj Pamploni. Performans je bio usmjeren i protiv bikijada u Dalmatinskoj Zagori, a organiziran je u suradnji s PETA-om. Nakon performansa, u prostorijama Molekule održali smo predavanje o pravima životinja.


P&G odgovoran za mučenje životinja

Informativnim štandovima u Zagrebu i Dugom Selu na kojima smo građanima dijelili najnoviju ‘crno-bijelu listu’ s popisom tvrtki koje svoje proizvode i njihove sastojke (ne) testiraju na životinjama i popisom tvrtki sa HCS standardom obilježili smo 16. svibnja Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea (P&G). P&G s više od 250 robnih marki, odgovoran je za mučenje i smrt tisuća životinja godišnje, žrtava bolnih, zastarjelih i potpuno nepotrebnih testiranja kozmetike, sredstava za čišćenje i hrane za kućne životinje.


Još jedna neugodna istina

U srijedu, 20. svibnja, održali smo u Puli informativni štand na kojem smo građane Pule upozorili na golemi negativan utjecaj stočarstva na okoliš. Istoga dana u večernjim satima u Galeriji Cvajner prikazali smo film ‘Istina o mesu’(Meat the Truth).


Udomljavanje je fora

Akciju ‘Udomljavanje je fora’ održali smo u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba i Skloništem za napuštene životinje u Dumovcu kako bi se umjesto kupnje promoviralo udomljavanje životinja. Tijekom akcije prikupljale su se donacije za kupnju infuzomata za štićenike Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu. Akciji, koja se održala 23. svibnja na glavnom zagrebačkom trgu, nazočila je Maja Vučić s desetak drugih udomitelja pasa iz Dumovca.


Vijesti i najave

– Molimo vas da se uključite u akciju ‘Zaštitimo zabranu kitolova, zaštitimo kitove!’ pokrenutu od strane WSPA-e. Više od 80 vlada iz čitavoga svijeta sastat će se 22. lipnja kako bi odlučile o budućnositi kitova, a upravo vaše pismo Ministru kulture gdinu Boži Biškupiću može pridonijeti da se na sastanku Međunarodne komisije za kitolov u Portugalu ne ukine zabrana obalnog kitolova. Ministru Biškupiću možete pisati preko ovog internetskog obrasca.

– Europska unija jest 5. svibnja zabranila trgovinu proizvodima od tuljana!Ova je rezolucija prihvaćena s 550 glasova za, 49 protiv i 41 sudržanim glasom. EU je bila glavno tržište za kanadske proizvode od tuljana i vlada Kanade procjenjuje da će financijski gubitak zbog zatvaranja europskog tržišta ovu industriju stajati otprilike 6,6 milijuna kanadskih dolara godišnje, što bi ih trebalo natjerati da prekinu masakr beba tuljana.

– Naši aktivisti, vegetarijanci i vegani sudjelovali su 10. svibnja na kros Utrci zdravlja 2009. u organizaciji medicinskog magazina Medikus.hr. Utrka se održala povodom Svjetske godine sporta.

– Održali smo predavanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i priredili veganske obroke za studente dajući im na taj način potporu, a predavanja smo održali i na Zdravstvenom veleučilištu i OŠ kralja Tomislava. Dječji vrtić ‘Utrina’ posjetili smo sa psom Curom. Javite nam se ukoliko želite da kratkim predavanjem ili video projekcijom posjetimo vašu školu ili radno mjesto.

– Reagirali smo na članak u Večernjem listu ‘Mrkva kao batina’ u kojemu autor iznosi neistinite i uvredljive stavove o vegetarijanskoj prehrani i takvom načinu života.

– I ove godine organiziramo druženje uz roštilj, no ovaj put održat će se na zagrebačkom Bundeku i to 13. lipnja.

– Melvita je nova tvrtka na ‘bijeloj listi’ koja zadovoljava Humani kozmetički standard (HCS). Pogledajte i crno-bijelu listu pet shopova te članak o emisiji stakleničkih plinova.

– Od novosti u Web katalogu pogledajte privjeske i bojanku. Pozivamo vas da posjetite naše profile na MySpaceu, Facebooku i Twitteru, a na našem YouTube kanalu možete pogledati nove filmove.

– I tijekom nadolazećih mjeseci trebat ćemo volontere za razne aktivnosti, pa ukoliko ste u mogućnosti i željni volontirati za životinje javite nam se. Također trebamo pomoć u prevođenju s engleskog i na engleski jezik, a možete pomoći i na druge načine.

– Volontirati možete i u Vegetarijanskom centar na otoku Braču. Volonterima je zajamčen besplatan smještaj i ugodan odmor, a za više informacija kontaktirajte Jenny Gage odnosno posjetite web stranicu www.vegpot.com.


Pozivamo vas i da postanete našim članom, ako to već niste. Vaša potpora je vrlo važna. Članovima koji su podmirili svoju godišnju članarinu zahvaljujemo i šaljemo člansku iskaznicu koja omogućuje popuste prema popisu, a od ove godine izdajemo i donatorske iskaznice.Ukoliko ste već učlanjeni, molimo vas ispunite obrazac o promjeni podataka s dodatnim upitnikom kako bismo mogli obnoviti podatke u bazi članova.

Hvala!

Vaši Prijatelji životinja