AnimaList Br. 65

“Cirkuski trener udara konja sprijeda, kako bi ga spriječio da spusti prednje noge nazad na zemlju. Tijekom te ‘vježbe’ usta konja obično se razderu i krvare. Njegove snažne usne ne mogu izdržati jak i oštar trzaj, dok se oči zamagljene od bola iskolače iz svojih duplji.” – Alexander Nevzorov


Dani prijatelji životinja

Osmi Dani prijatelja životinja (1.-4. listopada) su iza nas a, kao i svake godine do sada, obilježili smo ihrazličitim aktivnostima.

1. listopada – Vege izazov: Na Svjetski dan vegetarijanstva pripremili smo degustaciju veganskih jela koje smo povodom završetka Vege izazova ponudili građanima. Sudionici Vege izazova odlučili su 14 dana biti vegetarijanci ili vegani, a za Vege izazov prijavili su se građani iz 25 različitih mjesta u Hrvatskoj, među njima i Petra Nižetić, Iva Šulentić, Ivana Radovniković i Ana Stunić.

2. listopada – predavanje Jensa Holma: Svjetski dan farmskih životinja i ove smo godine obilježili u suradnji s FARM – Farm Animal Rights Movement i to predavanjem donedavnog švedskog zastupnika u Europskom parlamentu Jensa Holma. Vrlo posjećeno predavanje ‘Hrana i klima’ Jens Holm održao je u Europskom domu Zagreb, nakon što se susreo s članovima Odbora za zaštitu okoliša u Hrvatskom saboru. Nazočni na predavanju dobili su primjerak izvješća Stočarska industrija i klima. Predavanje možete vidjeti na našem YouTube kanalu.

3. listopada – vegan.hr: Treći Dan prijatelja životinja obilježili smo u zagrebačkom Internetskom klubu SublinK, gdje smo uz projekciju filma ‘Veni, vidi, vegani’ i veganske kolače predstavili novu web stranicu posvećenu veganstvu čija je domena www.vegan.hr.

4. listopada – program na zagrebačkom Bundeku: Nakon što je IvanaSurjan, ambasadorica Svjetskog dana životinja, pozvala pojedince i udruge diljem Hrvatske da se uključe u obilježavanje ovoga dana, informativnim štandovima i nastupima dječjeg zbora Kikići, plesne skupine Capoeira, etno pjevačice Elme te Minee, pridružili smo se Gradu Zagrebu koji je organizirao njegovo obilježavanje na jezeru Bundek. Tamo smo zajedno s udrugama Suza i Futura pokrenuli i peticiju za reformu veterinarske inspekcije.


Novi prosvjedi protiv cirkusa sa životinjama

Nažalost, cirkus sa životinjama opet se nalazi u Hrvatskoj. Uz više prijava zbog nepoštivanja Zakona o zaštiti životinja i drugih zakonskih propusta, organizirali smo prosvjede prije svake predstave pozivajući građane da ne posjećuju cirkuse sa životinjama. Prijave su poslane Ministarstvu kulture, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i Uredu veterinarske inspekcije. Također smo apelirali i na sam cirkus da u budućnosti više ne koristi nikakve životinje već da se preustroji u cirkus u kojem bi isključivo ljudi zabavljali ljude. Pogledajte raspored preostalih prosvjeda i pridružite se.


Vijesti i najave

– Naše predstavnice sudjelovale su na skupu Europske vegetarijanske unije u Berlinu gdje je bilo govora i o širenju V-oznake, kao i na sastanku Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama u Stockholmu.

– Od novosti u našem web katalogu pogledajte nove majice i nove knjige o sirovoj hrani. Potpišite peticiju za reformu veterinarske inspekcije i peticiju protiv spaljivanja živih bikova, pogledajte novi spot AJ-Ganga Mach die Augen auf, pročitajte nove članke Domaće životinje u cirkusu? i Vidite li životinju, a postavljene su i Prehrambene tablice.

– Dođite na druženje u subotu 7. studenog u prostorijama Internet kluba SublinK uTeslinoj 12 u Zagrebu. Povedite i prijatelje kako bismo se upoznali i družili u opuštenom i ugodnom ozračju SublinKa uz ukusna veganska jela.

– Pozivamo vas na veliki prosvjed protiv transporta životinja koji će se održati u subotu, 21. studenog 2009. u 11 sati. Budimo zajedno glasni za životinje u transportu.

– Osim prosvjedima ispred cirkusa, možete se pridružiti i virtualnom prosvjedu protiv pokusa na životinjama, a više informacija o njemu saznajte ovdje.

– Radionica za aktiviste održat će se u prostorijama Udruge, Gajeva 47, 28. studenog 2009. u 18 sati. Na radionicu su dobrodošli svi oni koji su se već aktivirali kao i oni koji se na bilo koji način žele aktivirati za prava životinja.

– Pogledajte popis popusta za članove koji su uplatili članarinu za tekuću godinu i donatore, popis tvrtki koje ne testiraju svoje proizvode na životinjama kao i trgovine koje ne prodaju životinje.

– Više o našim budućim aktivnostima i informativnim štandovima saznajte u našem Kalendaru aktivnosti, a o tome kako se i sami možete uključiti u rubrici Kako nam možete pomoći.


Molimo vas da podržite naš rad učlanjenjem i uplatom vaše godišnje članarine ili/i uplatom donacije. Svi članovi koji su uplatili svoju članarinu u znak zahvalnosti ulaze u bubanj za veliku godišnju nagradnu igru, kojoj su se pridružili i Obrt za eko igračke, Omegol i Labud.

Hvala vam na čitanju i dosadašnjoj potpori!

Vaši Prijatelji životinja