AnimaList Br. 62

‘Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti, a kada su u pitanju toliki nedužni životi jasno je da kastracijom životinja pokazujemo odgovornost i sprječavamo njihovo ubijanje. Smatram da trebamo biti savjesni prema svojim kućnim životinjama i ne zaboraviti brojne napuštene mačke i pse koji čekaju našu pomoć.’ – Ivana Kindl


Ribe nisu plivajuće povrće

Naši aktivisti ‘zapetljani’ u ribarske mreže simbolično su ukazali na patnje riba, održavši akciju u Splitu 10. srpnja o.g. Ovom akcijom željelo se ukazati ne samo na to da su ribe bića koja posjeduju osjećaj boli kao i ljudi, psi, mačke i ostale životinje, već da se lovljenjem riba istrjebljuju mora i uništavaju ekosustavi te da hranjenje mesom riba nije zdravo.


Za znanost bez pokusa na životinjama

Četvrti po redu Dan borbe protiv pokusa na životinjama obilježili smo 21. srpnja u Zagrebu, na dan oslobađanja 32 bigla s Veterinarskog fakulteta. Prikupljani su i potpisi za zabranu pokusa na primatima te je građanima dijeljena crno-bijela lista proizvođača kozmetike i sredstava za čišćenje. Obilježavanjem ovogodišnjega Dana borbe protiv pokusa na životinjama priključili smo se apelu Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE), kojim se želi potaknuti novoizabrane članove Europskog parlamenta da kao svoj prioritet na dnevni red stave zamjenu pokusa na životinjama i založe se za suvremenu humanu znanstvenu politiku.Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, 6. lipnja, održali smo u Rijeci VegeSajam s ciljem upoznavanja građana i turista s ponudom i prednostima zdravih, bezmesnih jela i proizvoda. Na VegeSajmu su se mogli degustirati bezmesni proizvodi poput seitana, tofua, salama, kobasica, burgera i mnogo toga drugog.


Ivana Kindl i Woody u kampanji: Kastracija spašava živote

Kampanji posvećenoj edukaciji o odgovornom ponašanju skrbnika prema svojim kućnim životinjama pridružila se Ivana Kindl sa svojim kastriranim mačkom Woodyjem. Plakatima postavljenim širom Hrvatske jasno je poručila da je kastracija kućnih i uličnih životinja važna kako bismo spriječili prekomjernu i neželjenu populaciju pasa i mačaka, a samim time i veliki broj napuštenih životinja.


Vijesti i najave

Europska komisija konačno je odobrila in vitro metode za REACH kojima se zamjenjue okrutan test kožne nadražljivosti pri kojemu se na obrijanu kožu zečeva, miševa, pasa i drugih životinja lijevala kemikalija te pratile posljedice veoma bolne za životinju. Nove metode testiranja su in vitro metode na doniranoj ljudskoj koži.

– Od novosti na webu pogledajte članke Sedef i biseri, Život povezanosti, Homocistein, Propaganda vimena, ‘Ljekovite’ ribe, Mladunčad tuljana bježi od namibijskih lovaca u Južnu Afriku i Angolu,Emancipacija životinja, Krvava borba za život kitova i Farmaceutski Borgovi. Pročitajte i prikaz knjigeSvijet bez boja kao i novo stajalište Američke nutricionističke udruge.

– Na webu možete potpisati peticije za zamjenu pokusa na životinjama u Europi i zaustavljanje ubijanja pasa u Južnoj Koreji, te pogledati nove video spotove 8 Foot Sativa, Albino, Dritte Wah i Velvet Acid Christ i novu nagradnu igru.

– Pročitajte izvješće o novinarima koji su napadnuti i uhićeni dok su snimali ubijanje tuljana u Namibiji.

– Uskoro će se na hrvatskom jeziku pojaviti nova knjiga animalističke tematike Specizam autorice Joan Dunayer koju možete dobiti po posebnoj ponudi u pretprodaji.

– Ukoliko to još niste, posjetite i pretplatite se na naš YouTube kanal
jer uskoro stižu novi zanimljivi filmovi, a ne zaboravite i na ostale web projekte.

– Nova tvrtka na našoj bijeloj listi je Lavera, a za kompletan popis tvrtki koje podržavaju politiku netestiranja na životinjama kliknite ovdje.

Godišnjoj nagradnoj igri pridružio se i Obrt za eko igračke koji dobitnicima daruje 5 paketa iz svoje bogate ekološke linije proizvoda.

– Tijekom mjeseca kolovoza posjetite nas na našim informativnim štandovima srijedom u Rijeci.

– Došlo je do promjene datuma održavanja ZeGeVege festivala. Tako će se umjesto prvotno najavljenog 3. listopada, ZeGeVege festival održati 18. rujna u sklopu Europskog tjedna mobilnosti.

– Tražeći spas i osvježenje od paklenih vrućina na moru, rijekama i jezerima,nemojte zaboraviti na životinje koje jednako teško podnose vrućinu. Ostavite im zdjelice s vodom na pristupačnim mjestima kako bi se mogle osvježiti i utažiti žeđ.

– Udruga Dharma iz Poreča seli se u kolovozu u nove prostorije u Grožnjansku 2 u Vranićima. Ukoliko im želite pomoći pri adaptaciji novog prostora, javite se na e-mail dharmacentar@gmail.com.

– Nama možete pomoći donacijama, volontiranjem i na brojne druge načine. Ukoliko imate mogućnost doniranja prikolice za auto, krovne kutije, guma i slične opreme za automobil, slobodno nam se javite. Također još uvijek imamo nedostatak volontera koji mogu kvalitetno prevoditi.

– Pozivamo vas da podmirite svoju godišnju članarinu i uđite u bubanj za veliku godišnju nagradnu igru. Članarinu možete uplatiti putem žiro računa. Osim ovih nagrada, članovima koji su platili članarinu šaljemo člansku iskaznicu koja omogućuje raznorazne popuste.


Hvala vam na potpori i dobro se odmorite kako bismo nakon ljetnih praznika mogli revno krenuti u nove akcije za životinje.

Vaši Prijatelji životinja