AnimaList Br. 59

‘Vidio sam neke ubijene majke tuljana i bebu koja je još živa ispala iz majčine utrobe na palubu broda. (Izbrisano ime) mi je rekao da je bacim preko palube i to sam i učinio. Majka je bila puna mlijeka, mlijeko se cijedilo niz palubu kad je beba ispala.’ – izjava lovca na tuljane koju je uzeo Cyril Furlong iz Ministarstva ribarstva i oceana


Hrvatski proizvodi dobili V-oznaku

Povodom Svjetskog dana zdravlja objavili smo prve nositelje prava na V-oznaku u Hrvatskoj. Ovaj certifikat za označavanje vegetarijanske hrane dobili su Annapurna i Zrno, ali i Omegol majoneza koja ne sadrži sastojke životinjskoga podrijetla. Osim proizvođača, V-oznaku je prvi dobio i pansion Cherry Blossom u Istri kao hotelijersko-ugostiteljski objekt s isključivo vegetarijanskom ponudom.


Iz ljuske jajeta u plinsku komoru

Povodom uskršnjih blagdana šokantnim performansom upozorili smo potrošače na masovno ubijanje muških pilića kao ‘neželjene robe’ u proizvodnji jaja. Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu 9. travnja petero naših aktivista obojanih u žuto pod velikom pisanicom dočaralo je sudbinu muških pilića ubijenih u istom danu kad su rođeni. Kratak film o ubijanju pilića možete vidjeti na našem YouTube kanalu, a također pogledajte i foto galeriju pilića u valionicama te PP prezentaciju na tu temu.


Plastičnim čudovištima protiv plastičnih vrećica

U Zadru, 14. travnja, naša ‘plastična čudovišta’ dijelila su građanima informativne letke i pozivala na potpisivanje peticije za zabranu plastičnih vrećica za koju je do sada prikupljeno više od 20.000 potpisa. Istoga dana u prostorijama Znanstvene knjižnice Zadar održali smo predavanje pod nazivom ‘Povezanost zaštite životinja i okoliša’.


Ne napuštaj me – udomi me

Nakon Zadra, 15 travnja u Biogradu na Moru sa Gradskim poglavarstvom održali smo akciju kako bismo upozorili na zakonsku obvezu zbrinjavanja napuštenih životinja i educirali lokalne zajednice i građane o ovom problemu.


Platnene umjesto plastičnih vrećica

Kako bismo potaknuli građane na odbacivanje plastičnih vrećica, zajedno s udrugom ViGea organizirali smo akciju darivanja stotina platnenih vrećica. Akcija se održala 17. travnja na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu u sklopu obilježavanja Dana čistoće.


Mesna industrija uzrokuje globalno zatopljenje

Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja, u Varšavskoj ulici u Zagrebu postavili smo simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje. Tijekom ove akcije dijelili smo letak tiskan u suradnji s Greenpeaceom i najavljivali film ‘Meat the Truth’ koji će premijerno biti prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

Na Eko placu koji je 25. travnja organizirala Zelena akcija povodom Dana planeta Zemlje priredili smo degustaciju veganskog ‘eko čuspajza’ kako bi građane pozvali na prelazak na ekološki prihvatljiviji način prehrane.


Sprženi iza rešetaka

Svjetski dan životinja u laboratorijima obilježili smo akcijom u Osijeku, gdje smo izveli performans u kojem je naša aktivistica ‘spržena kemikalijama’ i zatočena u kavez prikazala tzv. test kožne nadražljivosti. Osječani su tom prigodom dobili i informacije o novoj web stranici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama www.hr.eceae.org, prevedenoj na hrvatski. To je ujedno bila i dobra prigoda za predstavljanje Humanog standarda kozmetike (Humane Cosmetics Standard – HCS).


Vijesti i najave

– Pročitajte svjedočanstva kanadskih lovaca na tuljane koji sami priznaju da ubijanje tuljana nije i ne može biti humano.

– Molimo vas dajte svoj potpis protiv transporta ovaca za klanje iz Novog Zelanda za Saudijsku Arabiju. Ovo je nova akcija u sklopu kampanje ‘Handle with Care’.

– 5. sastanak Mreže protiv napuštanja životinja u koju je uključeno preko 40 udruga, građanskih inicijativa i pojedinaca vezanih uz problematiku napuštanja životinja, održao se 4. travnja uz nazočnost predstavnika Ureda za veterinarstvo.

– Druženje djece vegetarijanaca i vegana te njihovih roditelja održalo se 5. travnja u prostorijama Udruge. Uz ugodnu atmosferu i razmjenu iskustava govorilo se o kampanji za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije, posebice u vrtiće i škole.

– 23. travnja posjetili smo dječji vrtić Bajka gdje smo podijelili djeci besplatne platnene vrećice, dok su nas 24. travnja u našim prostorijama posjetili učenici iz Osnovne škole kralja Tomislava kako bi se informirali o Svjetskom danu životinja u laboratorijima.

– Pozivamo Vas na tribinu povodom sastanka Europske vegetarijanske unije u Zagrebu koja će se održati 2. svibnja u 19 sati u KIC-u. Nakon tribine u 20 sati bit će prikazan intrigantni film ‘Meat the Truth’ koji je za mnoge nastavak Al Goreovog filma ‘Neugodna istina’. Dođite i povedite nekoga.

– Podržite nas i 7. svibnja u Rijeci na akciji protiv utrke i borbi bikova. Istog dana u 19 sati u prostorijama Molekule, Delta 5/I održat ćemo predavanje o pravima životinja, dok će galerija Abolicije biti postavljena 1.-7. svibnja također u prostorijama Molekule.

– Od novosti na webu pogledajte: Earthly u popisu trgovina, bio&bio u popustima za članove, članak Politika i poetika razmjene između životinje i umjetnika i nove fotografije u Foto galeriji akcija.

– Od novosti u web katalogu pogledajte novu torbu ‘animal & nature friendly’ i držač vrećica za skupljanje psećeg izmeta, a na YouTube kanalu Udruge pogledajte prvi video snimljen u utočištu za zlostavljane životinje.

– Trebamo nove volontere za razne aktivnosti: od pomaganja na redovnim informativnim štandovima do prevođenja s engleskog i na engleski jezik. Pogledajte rubriku Kako možete pomoći i javite nam se.


Pozivamo vas da postanete našim članom. Vaša potpora važna je pomoć životinjama. Kao naš član moći ćete koristiti i popuste koje smo osigurali za sve koji uplate članarinu. Ukoliko ste već član, molimo vas ispunite obrazac o promjeni podataka s dodatnim upitnikom kako bismo mogli obnoviti bazu članova.

Hvala vam na dosadašnjoj potpori, a molimo vas da i ubuduće ostanete s nama za životinje.

Vaši Prijatelji životinja