Animalist br. 202


„Pretpostavka da su životinje bez prava i vjerovanje da naše postupanje s njima nema moralnog značaja neviđen je primjer zapadnjačke surovosti i barbarstva. Univerzalno suosjećanje jedino je jamstvo morala.”
– Arthur Schopenhauer

Nužan neovisan nadzor skloništa

Reagirali smo na tvrdnje o zanemarivanju i zlostavljanju životinja u zagrebačkom skloništu u Dumovcu i oštro osudili svako loše postupanje prema životinjama. Zalažemo se za transparentnost i strogo propisane procedure koje mnoga skloništa u Hrvatskoj nemaju, što je poražavajuće. Podsjetili smo na neke od prijava skloništa, koje smo samo tijekom 2020. godine uputili veterinarskoj inspekciji, uvijek s istim odgovorom – nisu pronađene nikakve nepravilnosti i sklonište udovoljava svim zakonskim propisima.


Hrvatska još uvijek nije zabranila pogubne koće

Tijekom kampanje „Poštujmo naše more”, skrenuli smo pozornost na rapidno uništavanje i izumiranje oceana i mora uključujući Jadransko more u kojemu je život već prepolovljen! Zbog intenzivna ribarenja i sve većeg utjecaja klimatskih promjena nestalo je 50 % životinjskog i biljnog svijeta u Jadranu i zapadnom Sredozemnom moru! Jedan od glavnih neprijatelja mora su koće, odnosno mreže potegače. Gdje god one prođu, na morskome dnu ostavljaju samo razaranje i pustoš.


Prava životinjama za pravedniji i održiviji svijet

Pozvali smo sve da 10. prosinca s nama obilježe Međunarodni dan prava životinja i pogledaju predavanja Borisa Bakote „Pravo ili zaštita životinja?” i Lidije Bakote „Nisam glupa kao guska i nemam jezik kao krava rep” na našoj Facebook-stranici. Podsjetili smo da ne postoji nikakva potreba da se jede meso životinja i nosi njihova koža i krzno ili da se nad njima vrše besmisleni pokusi.Lovački psi pate i gladuju, a inspekciji je sve u redu

Upozorili smo na kontinuirano teško zanemarivanje i napuštanje lovačkih pasa, kao i na nerad veterinarske inspekcije koja to tolerira. Prošloga mjeseca pronađena su dva izrazito pothranjena, necijepljena i nemikročipirana psa na Zadarskom području. Iako su ovlasti inspektora velike i oni mogu podnijeti optužni prijedlog, pa čak i kaznenu prijavu, gotovo svi slučajevi najčešće prođu bez ikakvih sankcija.Klaoničari žele spasiti bika kao što bi nacisti spasili Židova

Reagirali smo povodom bijega mladog bika koji je uspio kratkotrajno izbjeći sudbinu 183 872 goveda, koliko ih je ukupno zaklano prošle godine u Hrvatskoj. Ukazali smo na licemjerje slatinske tvornice koja je odbjeglome biku čak dala identitet nazvavši ga „naš hrabri Joža” i objavila da ga želi „spasiti”, iako su ga ranije planirali zaklati. Podsjetili smo da sve životinje žele živjeti i da je najbolji način za pomoći im prelazak na veganstvo.


Blic vijesti

  • Reagirali smo na vijest o pronađenom mrtvom krokodilu na Visu ukazujući da u Hrvatskoj nema jasne zakonske regulative koje se životinje smiju držati kao kućni ljubimci.
  • Komentirali smo učestalo trovanje pasa u psećem parku u Zagrebu.
  • Izrazili smo zadovoljstvo zbog podrške saborskih zastupnika za zabranu petardi.
  • Poslali smo dopis svim gradovima i općinama sa savjetima kako smanjiti financijske troškove koje izdvajaju za zbrinjavanje napuštenih životinja.
  • Reagirali smo povodom situacije u skloništu u Dumovcu.
  • Ponovno smo zatražili nadzor skloništa Tip-Tip.
  • Poslali smo prijavu za mogući neregistriran uzgoj pasa u tipu njemačkog ovčara.
  • Dobili smo odgovore veterinarske inspekcije za prijave vezane za gradove Otok, Otočac i Obrovac te općine Sveti Ivan Žabno.
  • Zatražili smo nadzor nad trgovinom Zoo City u Splitu zbog prodaje kunića i prijavili nezakonit odstrel medvjeda.

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Hvala svima na ljubaznoj potpori, članstvu i redovitom praćenju te uključivanju u naše aktivnosti. Oni koji još nisu uplatili članarinu za 2020. godinu još to stignu napraviti. I nekoliko kuna mjesečno može nam puno značiti. Hvala vam svima!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.