Animalist br. 196


„Budućnost nije nešto u što uđemo, budućnost je nešto što stvorimo”
– Anonimno

Strava transporta živih životinja

Povodom Međunarodnog dana za zabranu transporta živih životinja, koji se obilježava 14. lipnja, ukazali smo na svakodnevnu okrutnost i smrt životinja u transportu. Skupite hrabrost i pogledajte samo djelić patnje koju životinje svakodnevno prolaze u transportu.VegeSajam vraća u život

S veseljem možemo pozvati sve na 9. VegeSajam koji će zračiti pozitivnom energijom u utorak, 23. lipnja na Trgu bana Jelačića od 8 do 20 sati. Ponuda će biti zanimljiva i raznolika, pratite FB stranicu za više informacija.
Ne mogu disati kako bi bili slatki

Podržali smo odluku Nizozemske u kojoj se od svibnja više ne izdaju rodovnici za tzv. brahicefalične pasmine pasa, a to su one sa skraćenim njuškama. Veterinari već desetljećima upozoravaju da životinje sa skraćenim njuškama iznimno pate, što potvrđuju i znanstvena istraživanja. Pozvali smo na ne kupnju životinja već njihovo udomljavanje.Dan biljnih burgera

5. lipnja, na Svjetski dan zaštite okoliša, posljednjih godina se počeo obilježavati i Dan biljnih burgera. Tim povodom skrenuli smo pozornost na činjenicu da možemo lako zamijeniti sve namirnice životinjskog podrijetla, pa tako i hamburger, biljnim alternativama. Za jedan biljni burger iskoristi se 99 posto manje vode i 93 posto manje obradive površine te uzrokuje 90 posto manje globalnog zatopljenja. Promocijom biljnih burgera spašavaju se životinje.


Zaustavimo izumiranje vrsta zbog uzgoja životinja

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša koji se svake godine obilježava 5. lipnja, pozvali smo građane na djelovanje u smjeru spašavanja planeta Zemlje i svih njegovih stanovnika. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je bila biološka raznolikost. Zbog toga smo podsjetili da novo UN-ovo izvješće o zaštiti okoliša, koje je pokazalo da je oko milijun vrsta u opasnosti od izumiranja, najveći dio krivice stavlja na intenzivan industrijski uzgoj životinja. Veganstvo spašava i divlje životinje.


Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja na jednome mjestu

Kako bismo potaknuli gradove i općine na izvršavanje zakonskih obveza, osmislili smo i tiskali edukativnu brošuru o provedbi Zakona o zaštiti životinja. Poslana je na adrese svih jedinica lokalne i regionalne samouprave, a svima zainteresiranima dostupna je i internetska verzija. U brošuri smo na 35 stranica jasno i sažeto naveli sve načine na koje gradovi i općine mogu spriječiti nastanak napuštenih životinja.


Blic vijesti

  • Pokrenuta je peticija kojom otočani Visa traže veterinara na što smo apelirali još prije 6 godina.
  • Imali smo sastanak s ministricom poljoprivrede na kojem smo dogovarali nastavak projekta kastracije pasa u romskim naseljima u Međimurskoj županiji i njegovo pokretanje u Varaždinskoj te razgovarali o našim prijedlozima za boljom provedbom Zakona o zaštiti životinja.
  • Održali smo sastanak s ravnateljicom ureda za veterinarstvo vezano za nužnost uvođenja i reguliranje mobilnih veterinarskih ambulanti i drugih tema vezanih za Zakon o veterinarstvu.
  • Održali smo još jedan sastanak mreže putem Zooma vezan za rad koordinacijskih radnih skupina i komunikacije udruga s čelnicima gradova i općina.
  • Preudomili smo 2 činčile, Megi i Gitu budući da dosadašnja udomiteljica iz opravdanih razloga više nije mogla skrbiti o njima te smo podsjetili sve na važnost postojeće zakonske zabrane uzgoja životinja za krzno.
  • Pogledajte novosti na Top listi pozitivaca.
  • Poslali smo dopis svim JLS-ovima i veterinarskim stanicama povodom Međunarodnog dana kastracije slobodnoživućih mačaka.
  • Dali smo podršku inicijativi Zajedno za hrvatski zeleni oporavak i razvoj.
  • Sudjelovali smo kao govornici u filmu „Bacimo petarde u prošlost“ kojeg su napravili učenici OŠ Sveti Petar Orehovec.
  • Da bi i ovaj VegeSajam bio uspješan trebamo jedan veseli i marljiv tim volontera stoga čekamo tvoje javljanje!

Hvala vam svima od srca na donacijama!

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.