Animalist br. 194


„Ne postoji značajna razlika između čovjeka i životinja u njihovoj sposobnosti da osjećaju zadovoljstvo i bol, sreću i tugu.”
– Charles Darwin

Riješi kviz i postani stručnjak o veganstvu!

Veganstvo je najbrže rastući pokret s utjecajem na prehranu ljudi, a razlozi zašto se sve više ljudi odlučuje na ovaj način života uključuju: suosjećanje prema životinjama u industriji mesa, mlijeka i jaja, sve veću osviještenost o nepovoljnom utjecaju ovih industrija na okoliš te brigu o vlastitome zdravlju. Zato smo za vas pripremili kviz o veganstvu kako bi vam olakšali ovo vrijeme izolacije dok istovremeno učite nešto novo. Riješite kviz, a potom se prijavite na vege izazov!Neprovedba zakona rezultira zlostavljanim i zanemarenim životinjama

Udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj, pored koronavirusa, opterećene su i drugim problemima – neprovedbom Zakona o zaštiti životinja. Zajedno sa Mrežom za zaštitu životinja upozorili smo na užasne sudbine pasa kojima se lanac urezao u vrat i koji su oslijepili. Svi ti psi nisu bili mikročipirani, a mnogima je zdravlje nepovratno uništeno zbog nemara gradova i općina koji ne provode kontrolu mikročipiranja pasa. Apsurdno je što ta odredba postoji upravo kako bi si JLS-ovi smanjili troškove zbrinjavanja pasa u sklonište.


I životinje pate u izolaciji, i to cijeli život

U vrijeme pandemije COVIDA-19 svi teško podnose ograničenje slobode kretanja. Ipak, nebrojenim životinjama daleko je gore. U farmskom uzgoju životinje trpe veliki stres natrpane u velikome broju na malom prostoru, bez mogućnosti kretanja, da bi na kraju bile ubijene. Životinje u zoološkim vrtovima provedu život u skučenoj umjetnoj okolini, bez mogućnosti za mentalnu stimulaciju ili tjelesne aktivnosti, zbog čega pate od depresije i psihoze. Prelaskom na veganstvo i bojkotom zooloških vrtova pokazujemo suosjećanje prema životinjama.


Pokusi na životinjama koče razvoj lijeka protiv koronavirusa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana ukidanja pokusa na životinjama 24. travnja, kao jedna od članica Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama, naglasili smo da se pronalazak lijeka protiv COVID-19 neće postići eksperimentiranjem na životinjama. Pokusi na životinjama su okrutni i skupi, ali i većinom neprimjenjivi na ljude te tako odvlače i vrijeme i sredstva od boljih metoda. Nadamo se da će istraživači shvatiti da treba promovirati i financirati modele relevantne ljudima.


Kada hrana koju jedemo košta Zemlju, svi plaćamo cijenu

Povodom 50. obljetnice Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2020. u 18 sati, organizirali smo online izlaganje uživo koje je s naše Facebook-stranice vodila Nikolina Plenar Jeličić, dugogodišnja veganka, aktivistica i volonterka. Govorila je koliko su razarajuće posljedice uzgoja životinja za hranu na zdravlje planeta i ljudi. Svakoga dana osoba koja se hrani veganski štedi 4164 litara vode, 20,5 kilograma žita, 30 kvadratnih metara šume, 9 kilograma ekvivalenta CO2 i spašava život jedne životinje. Predavanje u cijelosti pogledajte ovdje.


Blic vijesti

 • Pročitajte naš intervju: Što uistinu znači dobrobit životinja?
 • Stigao je odgovor Općinskog državnog odvjetništva za nogometaša I. Gazdeka
 • Kao Laureati mirovne Nagrade potpisali smo podršku poziva na primirje u svijetu
 • Pročitajte savjete Melanie Joy za uspješno zagovaranje veganstva
 • Pročitajte inspirativan i dirljiv tekst “Priča sa sela” prema istinitim događajima
 • Poslali smo dopis Ministarstvu poljoprivrede te svim skloništima za napuštene životinje u RH za upis u JIC
 • Poslali smo dopis svim JLS-ovima na području otoka Korčule da podrže osnivanje otočnog skloništa za pse
 • Održan je XIX. Sastanak Mreže za zaštitu životinja preko Skype-a
 • Zatražili smo od svih Županija da nam dostave Program kontrole populacije napuštenih pasa
 • Prijavili smo općine Trpinju, Nijemce i Bašku Vodu zbog neispunjavanja obaveze prema Zakonu o zaštiti životinja
 • Gostovali u brojnim radio emisijama te na nacionalnoj televiziji u emisiji uživo i govorili o problemu pretrpanih skloništa za pse i napuštanju pasa u vrijeme pandemije koronavirusa
 • Poslali smo prijavu nekontroliranog razmnožavanja pasa u gradu Bjelovaru

Pogledajte nove videe na našem youtube kanalu:


Hvala vam svima na nužnoj nam podršci., članstvu i redovitom praćenju te uključivanju u naše aktivnosti. Uživajte u lijepom vremenu, no pamet u glavu; budimo odgovorni dok ne prođe ova kriza. 🙂

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.