Animalist br. 201


„Ljudsko tijelo nema ništa veću potrebu za kravljim mlijekom, nego za mlijekom psa, konja ili žirafe.”
– dr. Michael Klaper

Kastrirajte mačke i pse!

Našu inicijativu „Psi i mačke ne znaju zbrajati, ali zato znaju množiti se!” podržali su poznati udomitelji mačaka – Luka Budak, Ivana Kindl i Dora Lipovčan, koji su itekako svjesni da ljubav prema životinjama uključuje odgovornost. Nakon njih, pridružili su im se Slavko Sobin, Neda Parmać Klačar i Ana Gruica Uglešić čija su srca zauvijek osvojili njihovi udomljeni i kastrirani psi. Kastrirane životinje žive dulje i zaštićene su od brojnih potencijalno smrtonosnih bolesti.Većina usjeva troši se na uzgoj stoke

Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. 10., pozvali smo sve da razmisle o iznimno važnom aspektu prehrambenog sustava – održivosti. Sadašnja prehrana, temeljena na uzgoju usjeva za tovljenje životinja, svakako ne uzima u obzir održivost, već vodi katastrofalnoj nestašici hrane te povećanju broja gladnih i siromašnih ljudi u svijetu. Uzgoj životinja za hranu strahovito je rasipanje svjetskih resursa zemlje i vode.Svjetski dan veganstva

Svjetski dan veganstva, koji se obilježava 1. studenoga, ove godine proslavili smo podizanjem 22 veganske zastave na službenim jarbolima grada Zagreba, a još dvije zagrebačke atrakcije zasjale su u zeleno-plavo-bijelim bojama – Meštrovićev paviljon i fontane ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na Trgu bana Jelačića imali smo informativni štand s besplatnim veganskim kuharicama i edukativnim panoima, a osim toga organizirali smo i online edukativno-kulinarsko predavanje koje je vodio Igor Barberić.


Zabrana petardi u Saboru

Uputili smo dopise saborskim zastupnicima i članovima Vlade da podrže pozitivnu izmjenu zabrane prodaje, nabave, posjedovanja i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine. Tijekom prvog čitanja Prijedloga zakona saborski zastupnici dali su podršku, a neki od njih komentirali su da se treba skratiti vrijeme početka prodaje i početka uporabe ostalih bučnih pirotehničkih sredstava. Izmjene i dopune Zakona stupaju na snagu tek poslije Nove godine.


Prijava protiv zoo-vrta

Podnijeli smo kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu protiv uprave zoološkoga vrta u Osijeku. Unatoč upozorenjima timaritelja da se lavica samoozljeđuje, uprava osječkog zoološkog vrta ignorirala je trpljenje životinje i reagirala tek nakon što su u medijima izašle snimke teško ranjene lavice, nakon čega su ju ubili. Pozvali smo sve da ne posjećuju zoološke vrtove, koji su kolekcije tužnih i eksploatiranih životinja.Ne ubijajte životinje zbog korone

Oštro smo reagirali na najavu da će Danska ubiti više od 17 milijuna kanadskih kuna jer se kod njih pojavio mutirani oblik koronavirusa koji se proširio na ljude. Apsurdno je što države u kojima postoji uzgoj kuna i dalje smatraju da je rješenje kontinuirano ubijati sve životinje na farmama i nastavljati s njihovim uzgojem radi krzna. Sve države EU-a trebaju slijediti primjer Hrvatske i mnogih drugih država te zabraniti uzgoj svih životinja radi proizvodnje krzna, i to zbog etičkih, ekoloških i javnozdravstvenih razloga.


I ribe jednako boli

Putem jumbo plakata u mnogim gradovima ukazali smo da, suprotno zastarjelom i neutemeljenom mišljenju, ribe osjećaju bol jednako kao i ljudi. Plakati su nastali u suradnji s PETA-om te prikazuju ženu na udici čime se želi pobuditi suosjećanje prema svim bićima. Komercijalni ribolov predstavlja okrutnost prema životinjama u gotovo nezamislivu opsegu koji bi sve ljubitelje životinja trebao nagnati da se zauvijek odreknu okusa ribljeg mesa.


Blic vijesti

 • 28. listopada i 11. studenoga imali smo postavljen večernji štand na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava. Svi koji žele besplatne veganske kuharice, potpisati aktualne peticije i pogledati film „60 milijardi života”, mogu navratiti iduće dvije srijede (18. i 25. studenoga) od 16 do 20 sati na Glavni kolodvor.
 • 14. listopada sudjelovali smo na sastanku u Državnom inspektoratu vezano za provedbu projekta kastracije pasa u romskim naseljima te provedbu Zakona o zaštiti životinja općenito.
 • Sudjelovali smo na sastanku Koordinacijske radne skupine u Zagrebu i prenijeli informacije svim udrugama za zaštitu životinja na području grada Zagreba.
 • Napisali smo reakciju vezano za objave o izlovu trpova.
 • Poslali smo molbu za nepodržavanje prijedloga o zabrani korištenja termina za biljne proizvode.
 • Zatražili smo strože mjere za skrbnike koji se ne drže zakona.
 • Komentirali smo groblja za kućne ljubimce.
 • Održali smo 24. sastanak Mreže za zaštitu životinja.
 • Svim jedinicama lokalne samouprave koje zbrinjavaju napuštene pse u skloništu Veterinarske stanice Pakrac poslali smo informacije vezano za ukidanje naplate udomiteljima za izlazak psa iz skloništa.
 • Zatražili smo nadzor nad skloništem za napuštene i izgubljene životinje Rovinj.
 • Poslali smo žalbu na rješenje Državnog inspektorata vezano za nadzor nad radom skloništa Tip-Tip.
 • Poslali smo prijave vezane za neprovedbu Zakona o zaštiti životinja grada Otoka, općine Primošten i jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije.
 • Poslali smo prijavu veterinarskoj inspekciji vezano za uvjete u dubrovačkom akvariju.
 • Dali smo intervju magazinu Grazia vezano za rad Udruge i prava životinja.

Pogledajte nova videa na našem youtube kanalu:


Od srca hvala na podršci za postavljanje zastava i novih plakata, kao i na općenitoj podršci našem radu! Zahvalni smo što razumijete koliko nam je nužna vaša podrška kako bismo i dalje mogli pomagati životinjama.

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.