Animalist br. 190

„Učiti dijete da ne gazi gusjenicu jednako je važno za dijete kao i za gusjenicu.” – Bradley Miller

Bacimo petarde u prošlost!

Pozvali smo sve na okupljanje u četvrtak 30. 1. 2020. u 11 sati ispred Ministarstva unutarnjih poslova u Savskoj cesti 39 u Zagrebu. Pripremili smo transparente sa snažnim porukama i potresnim fotografijama posljedica korištenja petardi na ljude i životinje kako bismo podržali prijedlog zabrane petardi te ukazali da je apsurdna dozvola pucanja u dane kada se ništa ne splavi.



Poziv na javnu raspravu

Pozvali smo sve i da na javnoj raspravi podrže zabranu petardi i iznesu svoja iskustva i mišljenja o važnosti zabrane. Javna rasprava trajala je do 7. veljače, a naši komentari mogu se naći ovdje. Smatramo da Prijedlog predstavlja pomak prema miru i sigurnosti te zaštiti ljudi i životinja, no i da je zabrana petardi i redenika samo prvi korak prema nužnoj zabrani svih pirotehničkih sredstava iz kategorije F2 i F3.



Podrška sedam ministarstva

Zaprimili smo od Ministarstva hrvatskih branitelja „punu podršku” za zabranu petardi, koja „ima za cilj zaštitu ljudi, životinja i okoliša, te održavanje sigurnosti, mira i dobrobiti svih građana”. Podršku je dalo i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, što je logično jer petarde štete okolišu, prirodi i divljim životinjama. Podršku je dalo ukupno sedam ministarstva.



Veganuary se zahuktao

Svjetski popularna organizacija Veganuary od 2014. godine u siječnju poziva na promjenu životnih navika okretanjem suosjećajnijem načinu života kroz vegansku prehranu. Mi smo izradili hrvatsku verziju Veganuaryja – Vege izazov na koji pozivamo sve da se prijave preko web-stranice www.veganopolis.net. Posebno u siječnju, svima koji se prijave na Vege izazov Summarum Fitness poklanja besplatno savjetovanje i stručnu pomoć oko veganske prehrane i vježbanja. I neodoljivo prase Spasa spašena s farme iz Srbije poziva na Vege izazov.



Prijava stanja skloništa u Puli

U ime Mreže za zaštitu životinja podigli smo prijavu Državnom inspektoratu vezanu za situaciju skloništa u Puli. Prema dojavama građana, prljave zdjelice, fekalije, goli beton, psi koji se zbog anksioznosti samoozljeđuju, pothranjenost i paraziti samo su dio njihove svakodnevice, što potvrđuju i fotografije. Pozdravili smo odluku Grada Pule da prekine suradnju sa skloništem i da pokrene izgradnju vlastitog te smo skrenuli pozornost da lokane zajednice trebaju paziti kakve ugovore potpisuju i tražiti transparentan rad skloništa koje plaćaju.



Razorni požari u Australiji

Poslali smo dopis kako nas duboko uznemiruju golemi požari u Australiji koji su, prema procjenama, dosad progutali više od 10,3 milijuna hektara zemlje i ubili više od milijardu životinja. Ljudska vrsta odbija prihvatiti da je uzrok tome velika konzumacija mesa, mlijeka i jaja zbog goleme potrošnje resursa, zagađenja i utjecaja na klimatske promijene te da je ključ opstanka planeta i svih vrsta, uključujući ljudsku, prelazak na vegansku prehranu.


Blic vijesti

  • Zaprimili smo brojne podrške od raznih institucija, udruga i pojedinaca za zabranu petardi
  • Pogledajte foto galeriju uplašenih pasa i mačaka što su nam slali naši dragi podržavatelji
  • Pročitajte promjene na našoj Top-listi pozitivaca i negativaca.
  • Došao je novi video na naš Youtube kanal
  • Poslali smo podsjetnik veterinarskoj inspekciji za sve naše prijave na koje još nismo dobili odgovor
  • Krenula je sezona večernjih štandova; svi zainteresirani za volontiranje neka nam se jave na e-mail
  • Založili smo se za uvođenje naknade za skrbnike pasa, posebno onih koji se bave njihovim uzgojem, trgovinom i prodajom

Sa zahvalnošću i velikim pozdravima,
vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.