Animalist br. 199


„Ne jedem ništa što (je) ima(lo) lice. Sve što ima oči, ne žvačem. Sve što ima usta ne stavljam u svoja.”
– will.i.am

VegeEDU instalacija i predavanja

U sklopu eventa VegeEDU by ZeGeVege pripremili smo niz zanimljivih i edukativnih predavanja i radionica kuhanja koje ćete moći pratiti na našim društvenim mrežama u petak navečer 11. rujna i tijekom subote 12. rujna 2020. U sklopu toga pozivamo sve da ovaj vikend svrate na zagrebački Trg bana Jelačića pogledati vizualno atraktivnu instalaciju koju čini pet dvometarskih stupova s 15 edukativnih panoa.11 milijuna životinja pati u laboratorijima

Upozorili smo da je prošle godine u pokusima samo u britanskim laboratorijima korišteno više od 3,3 milijuna miševa, štakora, majmuna, pasa, hrčaka, konja i drugih životinja. Znanstvena istraživanja jasno pokazuju da je pravi smjer otkrivanja učinkovitih lijekova i razvoja znanosti onaj koji zaobilazi besmislene i etički nedopustive pokuse na životinjama. Unatoč tomu što miševi i čimpanze mogu dijeliti s ljudima visok postotak svojih gena, imunološki sustav i fiziologija reagiraju neusporedivo drugačije.


Nije važno koja mu je namjena, biljno mlijeko najbolja je zamjena!

Pozivali smo sve da obilježe Svjetski dan biljnih mlijeka i posjete nas na Trgu bana Jelačića gdje su se mogle kušati razne vrste biljnih mlijeka i veganski kolači. Pripremili smo i zabavnu igru za prolaznike te smo naglasili da su biljne zamjene za mlijeko jedan od najznačajnijih koraka koje pojedinac može poduzeti da bi smanjio svoj utjecaj na okoliš te spriječio okrutnosti nad životinjama.Otkazan ZeGeVege festival

Zbog nemogućnosti ispunjavanja protuepidemijskih mjera, sa žaljenjem smo morali otkazati ovogodišnji ZeGeVege Festival. Ipak, u te dane na istome mjestu sve zaljubljenike u prava životinja i vegansku prehranu dočekat će jedno iznenađenje. Svi koji su se veselili poslušati zanimljiva i edukativna predavanja to će moći učiniti putem naše FB-stranice.Za budućnost bez diskriminacije na osnovi vrste

29. kolovoza smo obilježili Svjetski dan za ukidanje specizma. Svi kojima je stalo do toga da se životinjama ne oduzimaju osnovna prava i da prestane diskriminacija na osnovi vrste pozvani su da obilježe ovaj međunarodni dan fotografijama životinja i dijeljenjem poruka na društvenim mrežama uz hashtag #zaukidanjespecizma. Cilj ovog dana je potaknuti što više ljudi da se zamisli nad svim okrutnostima koje čovječanstvo čini životinjama i odvojiti barem malo vremena za istraživanje mogućnosti nespecističkog načina života.


U Njemačkoj obavezne šetnje za pse, a u Hrvatskoj pate na lancu

Upozorili smo da Hrvatska, za razliku od mnogih drugih europskih država, nema na državnoj razini pravilnik o uvjetima držanja životinja kao ni jasnu zakonsku regulativu uvjeta i zabrane držanja egzotičnih životinja. Iako su propisani neki osnovni uvjeti kao što su zabrana trajnog vezanja ili zatvaranja pasa u boks, mikročipiranje i kontrola razmnožavanja, ni to se ne provodi pa i dalje imamo mnoge pse na lancima i neželjene ubijene štence i mačiće zbog neprovedbe kastracija, a kazne se ne izriču gotovo nikada.


Blic vijesti

  • Pročitajte članak o održivom življenju
  • Nadopunili smo listu: Lijepi, pametni, poznati i – vegani!
  • Pogledajte promjene na Top-listi pozitivaca i negativaca
  • Bili smo na sastanku s ministricom poljoprivrede, s pomoćnikom ministrice Milanom Tankosićem kao i s Tatjanom Karačić, pomoćnicom za veterinarstvo vezano za daljnje korake po pitanju provedbe zakona i zaštite životinja
  • Poslali smo prijavu vezano za restoran Ino u Kaštel Lukšiću zbog klanja janjadi u restoranu i za sklonište Tip-Tip Vinkovci zbog dojave za nereagiranje o ozlijeđenom psu.
  • Poslali smo prijavu zbog neprovedbe Zakona o zaštiti životinja u gradu Hrvatska Kostajnica i gradu Otočac.
  • Podsjećamo da od svake prodane Stelline kobasice 1 kn ide nama pa ju svakako isprobajte! Ujedno podsjećamo da naši članovi u Annapurni imaju pravo na popust od 10 %.
  • Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su podržali naš rad kupnjom posebnog izdanja Čarlija! Kampanja je uspješno završila, veliko hvala Meteor Grupi – Labud na divnoj suradnji!

Pogledajte novi video na našem youtube kanalu:


Hvala vam svima na donacijama

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.