Animalist br. 197


„Ako vam je doista stalo do životinja, prestanite pokušavati smisliti kako ih „suosjećajno“ iskorištavati. Prestanite ih iskorištavati.”
– Gary Francione

9. VegeSajam odlično prošao

Organizirali smo deveti po redu VegeSajam koji je posjetiteljima zdravu i primamljivu ponudu voća i povrća te gotovih veganskih proizvoda. Široka ponuda uključivala je zdrave proizvode iz domaće radinosti, biljne kobasice i salame, slasne namaze, neodoljive slastice, ali i kozmetiku koja nije testirana na životinjama i veganske cipele.
Stellina kobasica oduševili javnost

Na VegeSajmu je bila predstavljena i Stellina kobasica koju je na hrvatsko tržište stavila Annapurna. Tamo je bila pravi hit i rasprodala se u rekordnom roku, a sada je spremna za prodaju na web shopu Annapurne. 1 kuna od svake prodane kobasice donira se našoj udruzi. Priču o njenom nastanku pročitajte ovdje.Ljubav na prvu pronađi u skloništu!

Naša najdugovječnija kampanja „Obitelj na more, a pas na ulicu?!” proslavila je punoljetnost objavom jumbo plakata. Ingrid Divković i Luka Budak, par koji je pronašao ljubav zahvaljujući popularnom showu „Brak na prvu”, sloganom „Ljubav na prvu pronađi u skloništu!” pozivaju na udomljavanje napuštenih životinja umjesto kupnje. S njima poziraju umiljata Betty i mazni mačak Nixa koji čekaju da se netko zaljubi u njih i pruži im dom.


Patnja i smrt tisuća životinja u trgovinama

Ponovo smo apelirali trgovačkim lancima da prestanu s praksom prodaje živih riba, rakova, školjkaša i drugih mekušaca u supermarketima. Napaćene i bespomoćne životinje se u akvarijima bore doći do zraka satima i umiru u teškim mukama. Smatramo da trgovine ne bi smjele biti mjesta u kojima se žive životinje zlostavljaju i ubijaju. Cilj kampanje „Poštujmo naše more” je educirati javnost o problematici uzgoja, držanja, prodaje i izlova riba.


Uništavanje trpova na otoku Krku

Zaprimili smo prijavu o protuzakonitom uništavanju trpova koje se dogodilo pokraj plaže na otoku Krku te smo o istom izvijestili nadležna tijela. Prema riječima svjedoka počinitelji bi u kantu ubacili odrezan jedan komadić, a ostatak osakaćenih trpova bacili natrag u more. Trpovi su Zakonom zaštićeni jer su izuzetno važni za funkcioniranje ekološkog sustava morskoga dna te njihovim izlovom dolazi do pustošenja mora.


Djeca vegani gladuju u vrtićima

Pozvali smo na edukativno i zanimljivo predavanje koje se održalo na našoj Facebook-stranici 17. srpnja 2020. s početkom u 19 sati. Predavač je bio osobni trener Marko Samardžija koji je pozornost posvetio nedostatku veganskih obroka u javnim institucijama, odnosno vrtićima i školama te je pričao o sportu i dobrim rezultatima postignutim uz pomoć kvalitetne veganske prehrane. Predavanje možete pogledati ovdje.


Top ten knjiga i filmova o veganstvu

Predlažemo da ljetne godišnje odmore iskoristite kako biste naučili nešto novo uz pomoć brojnih zanimljivih knjiga i filmova. Neke od knjiga koje preporučujemo su ‘Specizam’, ‘Zašto volimo pse, jedemo svinje i nosimo krave’ i ‘Kako ne umrijeti’. Onima koji su veći fanovi filmova savjetujemo da pogledaju ’Zemljani’, ’Cowspiracy’ , ’Dominion’, ’The Game Changers’ i ’Forks Over Knives’. Puni popis pogledajte ovdje. Uživajte na odmoru!


Blic vijesti

  • Poslali smo dopis svim JLS-ovima vezano za kampanju Obitelj na more, pas na ulicu?!
  • Poslali smo prijavu nadležnim tijelima vezano za zanemarenu i bolesnu kravu kod Lonjskog polja kao i za neadekvatne uvjete držanja lovačkih pasa na otoku Hvaru.
  • Pročitajte članak o tome zašto i mačke trebaju biti pod nadzorom.
  • 12 razloga zašto ne bismo trebali piti niti kozje mlijeko.
  • Nadopunili smo listu poznatih vegana.
  • Pogledajte prilog o Danu biljnih burgera
  • Hvala svim volonterkama i volonterima koji su nam pomogli tijekom ovog VegeSajma kao i svima vama koji nam pomažete u drugim kampanjama!

Hvala vam svima na donacijama

Vaši Prijatelji životinja

Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTube.