Mars za zivotinje

AnimaList br. 157

„U trenutku sam shvatio to licemjerje kad djetetu kažeš da pomiluje janje, a poslije ga zakolješ i pojedeš. U sekundi sam se sam sebi zgadio kako sam licemjeran i da milujem životinje koje poslije pojedem. Odlučio sam da nekoliko dana neću jesti meso i to traje već godinama. Meso mi je postalo odbojno.” – Branko Đurić Đuro

Marš za životinje!

Marš za životinje
Povodom Međunarodnog dana prava životinja, gotovo 400 dvonožnih i četveronožnih sudionika glasno je promarširalo 9. prosinca središtem hladnog i kišovitog Zagreba! Svojim dolaskom Marš su podržali Dunja Vejzović, Ibrica Jusić i Igor Barberić, a brojni ostali poznati poslali su poruke podrške, kao i 17 udruga iz Hrvatske te 12 udruga i političkih stranaka iz svijeta. Pogledajte fotogalerije i videozapise s Marša i doživite djelić odlične atmosfere.

x


Michael Kors odbacuje krzno

Michael Kors odbacuje krzno
Michael Kors Holdings Limited, svjetski poznata grupacija luksuzne mode, objavila je da više neće koristiti životinjsko krzno u svojim proizvodima. Krzno će potpuno izbaciti iz svojega sustava proizvodnje do kraja prosinca 2018. godine. Ovom objavom, Michael Kors i Jimmy Choo priključuju se međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer).

x


Stop patnji svinja

Stop patnji svinja
Povodom dolazećih blagdana, Eurogroup for Animals i Prijatelji životinja žele s hrvatskom javnosti podijeliti video o bolnoj i žalosnoj praksi rezanja zuba praščićima. Potpišite peticiju za prestanak patnje svinja na www.endpigpain.eu/#actnow i promovirajte Vege izazov koji se nalazi na www.veganopolis.net.

x
x


Natjecanja konja u povlačenju trupaca

Konj povlaci trupac
Uputili smo dopis Ministarstvu poljoprivrede ukazujući da se natjecanja konja u povlačenju trupaca odvijaju protuzakonito te zatražili da Ministarstvo izda naputak svojim veterinarskim inspektorima da ne daju suglasnosti za njihovo održavanje.

x
x
x


Koordinacijske radne skupine

Psi u sklonistu
Mjesec dana nakon stupanja na snagu Zakona o zaštiti životinja osnovana je prva koordinacijska radna skupina, i to u Virovitičko-podravskoj županiji. Koordinacijska radna skupina predlagat će mjere za smanjenje broja napuštenih životinja na njihovu području. Svim županijama uputili smo dopis za žurnim osnivanjem koordinacijskih radih skupina.

x


Propisivanje trajne sterilizacije

Napusteni pas
Svim lokalnim zajednicama poslali smo dopis o mogućnosti propisivanja trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja i rješavanja problema s napuštenim psima u njihovoj zajednici. Vezane dopise pogledajte na www.prijatelji-zivotinja.hr/zakon2017.

x
x


Bez kupnje životinja pred Božić

Anjica i Koto iz Udruge Pobjede
Javnosti smo uputili apel da se životinje ne kupuju jer one nisu darovi za pod bor već živa bića. Predlažemo da se za ove blagdane učini neko dobro djelo i da onaj tko nema uvjeta za udomljavanje odnese u najbliže sklonište stare deke. Pomoći se može i kumstvom, donacijom i traženjem doma za određenu životinju. Može se pridonijeti i kastracijom uličnih mačaka, pri čemu nudimo program kastracija po povoljnijim cijenama ili čak besplatno.

x


Blic vijesti

 • Pogledajte naše aktivnosti vezano za Zakon o zaštiti životinja u protekla dva tjedna i javite se ako želite pomoći u poticanje provedbe Zakona.
 • Studentima i studenticama predstavili smo svoj rad u prostoru Studentskog centra u Zagrebu. Svi koji su donirali za naš rad, zasladili su se veganskim kuglicama.
 • Novo na webu:
  a) Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca
  b) Primjeri početka provedbe Zakona
  c) Zelena d.o.o. iz Pule dodana u Trgovine zdrave hrane
  d) Novo na YouTubeu: Prvo Bdijenje ispred klaonice u Hrvatskoj


  Kako bismo vam i uživo zahvalili, pozivamo sve na druženje ovaj četvrtak, 21. prosinca od 17:30 sati u našem uredu (Jurišićeva 25). Slana ili slatka veganska klopa je dobrodošla s vama. Poslije druženja u uredu, razgovora o budućim projektima, premijernog prikazivanja kratkog videa autora Dragana Šurlana o životinjama iz utočišta Koki i dijeljenja informacija o tome kako nam dodatno možete pomoći, nastavljamo druženje u The Beertiji (Ul. Pavla Hatza 16).

  Iznova smo u prilici da vas razveselimo: svi oni koji do kraja 2017. godine postanu članovi i/ili uplate članarinu za ovu godinu imaju priliku dobiti poklon-paket kozmetičkih proizvoda veganskog sastava brenda Sapunoteka. Sretni dobitnik bit će izvučen slučajnim odabirom, a rezultat ćemo objaviti javno.

  Sa stupanjem na snagu novog Zakona o zaštiti životinja predstoji nam golem i uporan rad na poticanju njegove provedbe. Donacijom i uplatom godišnje članarine dajete nam mogućnost da zajedno uspijemo. Saznajte ovdje na koje sve načine možete pomoći.

  Svima želimo sve sve najbolje za predstojeće blagdane!

  Vaši Prijatelji životinja

  Pratite nas na našim društvenim mrežama: Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram i YouTubeu.