AnimaList br. 149

Prvi put lovac osuđen za pucanje u psa

 
Ukazujući na nužnost izmjene ili izbacivanja članka Zakona o lovstvu koji omogućava lovcima „uklanjanje” pasa i mačaka iz lovišta, pisali smo o prvom slučaju gdje je lovac osuđen za pucanje na psa.

x
x
x
x


Mlijeko: raskrinkavanje dječjih mitova

 
Nedavno otvorena izložba „O životinjama i ljudima” u zagrebačkom Etnografskom muzeju izaziva veliko zanimanje. U sklopu izložbe sociolog Vedran Romac održao je intrigantno predavanje „Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu” u kojemu je govorio o mitovima o mlijeku u koje vjerujemo od ranoga djetinjstva. Izložba je otvorena do studenoga.

x
x


Vlada usvojila Zakon o zaštiti životinja!

Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja! Prijedlog Zakona izglasan je u Vladi, a još ga čeka usvajanje u Saboru. Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, slijedi još jedan povijesni trenutak prema volji naroda. Novi Zakon zabranjuje ubijanje životinja u skloništima, što će, uz niz drugih odredbi, poboljšati i provedbu. Tijekom zasjedanja iskazali smo podršku ispred Vlade, a vjerujemo i u podršku u Saboru jer bi zaštita životinja trebala biti iznad stranačkih interesa.


Vizija mirnog kraljevstva

Ovogodišnje Dane otvorenih vrata udruga obilježili smo informativnim štandovima na Zrinjevcu te druženjem uz film Peaceable Kingdom, uz prigodnu vegansku zakusku. Peaceable Kingdom nagrađivani je dokumentarac o suosjećanju i mijenjanju svijeta promjenom perspektive u svijesti ljudi koji su ranije iskorištavali životinje na farmama.

x

x


Ljubimci ne ulaze u cijenu komunalnog otpada

             
Nakon našeg službenog dopisa i komentara na javnoj raspravi o nacrtu Uredbe o komunalnom otpadu, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike odlučilo je izbaciti odredbu o uračunavanju kućnih ljubimaca u cijenu odvoza otpada. Pozdravili smo ovakvu odluku kojom se spriječila moguća nepravda prema skrbnicima životinja i zloupotreba zakona. Smatramo da je potrebno uvesti naplatu po količini proizvedena otpada, kao i odvojeno prikupljanje mješovitog i reciklažnog otpada, čime bi se zaštitio okoliš i životinje u njemu.

x


Kastriraj, ne filozofiraj!

Povodom Međunarodnog dana kastracije uličnih mačaka, veterinarske ambulante koje su se odazvale našem pozivu kastrirat će o svojemu trošku po dvije mace s ulice. Tijekom cijele godine, u suradnji s veterinarima, nudimo mogućnost kastracije pasa i mačaka po povoljnijim cijenama ili besplatno. Prijavnica za kastraciju može se ispuniti ovdje.

x


 Blic vijesti