AnimaList br. 148


Ministarstvo potvrdilo: Nema više ubijanja u skloništima!

    no kill wordpress 
Nedavno su objavljena izvješća na komentare u javnoj raspravi o nacrtu Prijedloga Zakona o zaštiti životinja. Među najglasnijim zahtjevima bio je onaj da se zabrani usmrćivanje životinja u skloništima nakon 60 dana, što je i prihvaćeno, te je sporni članak izmijenjen „na način da životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, ostaje u skloništu do udomljenja”.

x
x
x


Palice i elektrošokeri u hrvatskim lukama

    prijevoz wordpress 
Organizacija Eurogroup for Animals, čija je članica i naša udruga, pokrenula je kampanju #StopTheTrucks, s ciljem zaustavljanja prijevoza živih životinja unutar zemalja EU-a i u izvoz. Isplivale su šokantne snimke zlostavljanja u prijevozu, a najnoviji kadrovi iz istarske luke Raša otkrivaju da je i Hrvatska upetljana u lanac iživljavanja. Ukazali smo da su iživljavanje i nemar standardna praksa u prijevozu životinja za ljudsku konzumaciju te da je zdrava, biljna prehrana najbolji način spašavanja životinja iz agonije prijevoza. Pozivamo vas i da potpišete peticiju.

x


Tribina Divlji život grada

^AEEEEDE7E47FB65D76911F9E31A90E5C4F3B7B6E3F595B6DC0^pimgpsh_fullsize_distr
Održana je tribina „Divlji život grada – u suživotu s divljim životinjama”, kao nastavak kampanje kojoj je cilj svima približiti suživot s mnogobrojnim vrstama divljih životinja. Književnik Pero Kvesić, zaštitno lice kampanje, opisao je svoja iskustva s lisicama te naglasio važnost suživota s divljim životinjama.

x
x


Izložba O ljudima i životinjama

izlozba wordpress
Dan planeta Zemlje obilježili smo suradnjom s Etnografskim muzejom u kojemu je otvorena izložba pod nazivom „O životinjama i ljudima”. Na otvorenju izložbe, koju svakako vrijedi pogledati, kušali su se i ukusni slani i slatki veganski zalogaji. Izložba potiče promišljanja o našim postupcima prema životinjama i otvorena je do 12. studenoga.

x
x


Radionice kuhanja s djecom

    radionice kuhanja wordpress         
Održali smo radionice kuhanja zdravih, biljnih namirnica s učenicima Osnovne škole Jabukovac i njihovim gostima iz Italije. Kuhali su: juhu od povrća s biljnim vrhnjem, popečke s tikvicama, prženi slanutak, vegansku verziju špageta carbonara, mafine s višnjama i čokoladne kuglice. Recepte potražite ovdje.

x
x
x
x


Spašeno 45 činčila!

udomljenje wordpress
U brižno provedenoj akciji, u suradnji s Udrugom Mrkvica, spasili smo 45 činčila! Nakon što je 1. siječnja u Hrvatskoj zabranjen uzgoja životinja za krzno, neki bivši uzgajivači odazvali su se našem apelu i ustupili ih na udomljavanje. Nekada osuđene na smrt radi krzna, spašene činčile provest će ostatak života u domovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci i drugim gradovima. Hrvatska, Slovenija, Makedonija i druge države potvrdile su da ne dopuštaju ubijanje životinja radi krzna, a istu volju pokazalo je stanovništvo BiH i Srbije, koje nestrpljivo čeka stupanje zabrane na snagu.

x


Najava jubilarnog, 10. ZeGeVege festivala!

zgvg wordpress
Određeni su datumi – petak, 8. rujna 2017. (9 – 21 sat) i subota, 9. rujna 2017. (9 – 19 sati) kada trebate biti u Zagrebu i s nama proslaviti najveću Veganmaniju u regiji! Očekujemo više od 40 000 ljudi iz Hrvatske i inozemstva koji će obići više od 100 štandova zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama.

x
x


 Blic vijesti

 • Reagirali smo na slučaj seksualnog iskorištavanja životinja te pozvali na nužno i skoro stupanje na snagu Zakona o zaštiti životinja koji će jasno definirati zabranu spolnog odnosa čovjeka i životinje.
 • Na javnom savjetovanju o Pravilniku o lovostaju usprotivili smo se predloženom produljenju lovnog razdoblja za određene vrste te zatražili potpunu zabranu lova barem ugroženih vrsta.
 • Poslali smo zamolbu gradovima da prema dobrom primjeru Zagreba i Osijeka omoguće ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog prijevoza.
 • Poslali smo dopise gradovima u kojima ih pozivamo na provedbu kontrole mikročipiranja pasa.
 • Poslali smo dopis Zagrebačkom velesajmu u kojem ih pozivamo da odustanu od ustupanja prostora Danima lova i ribolova te da time ne sudjeluju u promicanju proganjanja i ubijanja životinja radi sporta i zabave.
 • Poslali smo dopis Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja vezano uz nacrt prijedloga Zakona o komunalnom gospodarstvu kako bismo skrenuli pozornost na nadležnost komunalnih redara prema Zakonu o zaštiti životinja.
 • Poslali smo dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode vezano uz nacrt prijedloga Uredbe o komunalnom otpadu protiveći se većoj naplati komunalnog otpada za skrbnike kućnih životinja.
 • Posjetili smo virovitički azil za životinje, dobar primjer no kill skloništa za napuštene životinje, gdje smo se sastali i s ministrom Tolušićem koji je tom prilikom izjavio da neće postojati nijedno skloniste u kojemu će se životinje ubijati i da Hrvatska kao civilizirana država definitivno mora donijeti takav zakon.
 • Reagirali smo zbog početka ovogodišnjeg masakra nad bebama tuljanima. Uputite i vi apel kanadskom premijeru Trudeauu da ukine subvencioniranje lova.
 • Novo na webu

  a) Novo pravno članstvo: Melli Aromatica

  b) Nova suradnja s UNIQA osiguranjem

  c) Novi video: Ekologija i veganstvo

  d) Fotografije činčila u uzgoju i fotografije udomljenih činčila


 • Zahvaljujemo svima na učlanjenju! Vrijedan i zanimljiv paket veganskih proizvoda bio&bio osvojila je nova članica Suzana Hodko te je prilikom preuzimanja pozvala sve da joj se pridruže u podršci koja nam omogućava daljnji rad.

  Ako želite pomoći životinjama, drugim ljudima, okolišu i vlastitome zdravlju, posjetite našu Facebook-stranicu i YouTube-kanal te sudjelujte u našim aktivnostima.

  Hvala vam,

  vaši Prijatelji životinja