AnimaList br. 131

Činči se kandidirala za Sabor

Cinci_Sabor
Nezadovoljna zapostavljanjem prava životinja u RH i šokirana inicijativom ministra Jakovine da se u Hrvatskoj opet dopustiti uzgoj životinja za krzno, Činči je odlučila postati kandidatkinja na predstojećim izborima i zauzeti se za životinje. Činči je, kao suvremena političarka, otvorila Facebook Viva La Chinchilla i Twitter Viva La Chinchi. Podršku su joj, uz brojne građane, dala i poznata imena poput Sanje Doležal, Nike Fleiss, Dubravka Šimenca i drugih.


Stavimo upozorenja na mesne proizvode!

Kancerogeno
Reagirali smo povodom objave Svjetske zdravstvene organizacije da su mesne prerađevine i crveno meso kancerogeni. Upozorili smo na neprofesionalan stav hrvatskih stručnjaka koji relativiziraju i umanjuju važnost preporuka WHO-a. Poručili smo da bi na mesnim proizvodima trebalo stajati upozorenje o kancerogenosti, kao i na duhanskim proizvodima.
X


Promocija knjige Mama, tata, ja sam vegan

Promocija_knjige
Na Svjetski dan veganstva organizirali smo predstavljanje knjige Mama, tata, ja sam vegan psihologa Caseyja Tafta. Knjiga je zamišljena kao vodič za one koji žele bolje razumjeti vegana u obitelji ili nekog drugog vegetarijanca ili vegana kojeg poznaju. O knjizi su govorile tinejdžerice veganke, socijalni radnik Vedran Romac i psiholog Dragan Šurlan. Pogledajte galeriju fotografija s promocije i naručite svoj besplatni primjerak knjige putem prijavnice.


Koje stranke mare za životinje?

Briga za zivotinje
Uoči parlamentarnih izbora pozvali smo hrvatske političke stranke da iznesu svoje programske stavove o zaštiti životinja i održivom življenju, s obzirom na to da bi se svaka ozbiljna stranka trebala konkretno zalagati za poboljšanje zaštite životinja i veću ekološku osviještenost. Mnogi odgovori su pristigli. Pogledajte stavove stranaka.

X


Činčin predizborni skup

Cinci_izbori
U sklopu svoje popularne političke kampanje, Činči je održala svoj predizborni skupkoji su najavili Bojan Jambrošić, Krešimir Dolenčić, Robert Bošković i Ivan Dečak. Uz okupljene simpatizere, svojim joj je dolaskom potporu dala i Fani Stipković. Trg se šarenio od Činčinih plakata i balona, a građani su zastajali kako bi se slikali s Činči i pružili joj potporu. Predizborni skup prati i promidžbeni video u kojem se Činči prvi put osobno obratila hrvatskoj javnosti.


Blic vijesti

 • Situacija na graničnim prijelazima u našu zemlju ponovno se pogoršala, pa smo nastavili prikupljati donacije u obliku osnovnih životnih potrepština za ratne izbjeglice iz Sirije. Hvala svima koji su dosad pomogli!
 • Sjetili smo se nedavno preminule članice i suradnice Dragice Vitas. Njezina ljubav i zalaganje za životinje ostat će u našim sjećanjima i pružati nam motivaciju u daljnjem radu.
 • Zootvor na Marjanu, nakon višegodišnjeg zalaganja udruga i građana,napokon se zatvara. Smatramo važnim udomljavanje svih životinja, i to u azile, a ne u nove tamnice, te ističemo nužnost prestanka planiranja otvaranja novih zootvora za divlje ili domaće životinje.
 • Upozorili smo na životinje koje stradavaju zapetljane u bodljikavu žicu duž hrvatsko-mađarske granice. Istaknuli smo da hrvatske vlasti trebaju promptno reagirati na mađarske vlasti koje nemaju pravo nanositi bol životinjama i ugrožavati im egzistenciju.
 • Reagirali smo u vezi brojnih pritužbi građana na rad pojedinih skloništa koja ubijaju životinje. Skloništa nemaju pravo postavljati uvjete za udomljavanje ako ih misle usmrtiti, a smatramo da se takve ustanove ne bi ni trebale nazivati skloništima.
 • Istaknuli smo i važnost zabrane iskorištavanja konja za izvlačenje drvaiz šume te ujedno osudili natjecanja konja u povlačenju trupaca, koja su nekima u Hrvatskoj, nažalost, zabavna.
 • U Osnovnoj školi kralja Tomislava održali smo predavanje o zdravoj prehrani te brizi i suosjećanju za životinje, a oduševljene učenike posjetila je zvijezda Činči.
 • Osudili smo ubijanje medvjeda na autocesti Rijeka – Zagreb jer za to nije bilo nikakva opravdanja. Priznanje u medijima da nisu niti htjeli koristiti pušku za omamljivanje jasno pokazuje nemarnost, ali i bezosjećajnost upletenih, zbog čega smo od nadležnih institucija zatražili istragu radi utvrđivanja odgovornosti.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Pet najčešćih mitova o vegetarijanstvu
  b) Knjiga Jesti životinje Jonathana Safrana Foera u popisu literature
  c) Liam Hemsworth i Miley Cyrus na listi poznatih vegana
  d) Deset prednosti miroljubive zemljoradnje
  e) Novi komentar o povoljnijoj kastraciji
  f) Novi blog na Veganopolisu: Ja biram
 • Prijavite se na radionice prirodne kozmetike Bio Terre, koje se održavaju svakog utorka. Od svake uplate za radionicu izdvaja se postotak kao donacija za našu udrugu. Sve proizvode koje izradite nosite doma.
 • Prijavite se i na veganske radionice kuhanja Centra za kulturu prehrane. Postotak od uplate za sudjelovanje u radionicama također se izdvaja kao pomoć radu naše odruge.
 • Možete nas podržati i ispunjavanjem prijavnice za pojedinačno ilipravno članstvo, što vam osigurava mnogobrojne popuste, zatimvolontiranjem u uredu ili od kuće, kupnjom hrane AMI i proizvoda Vegefino, kao i ustupanjem usluga. Hvala vam!
 • Posjetite naš web, Facebook-stranicu i YouTube-kanal na kojima svakodnevno objavljujemo nove zanimljive i edukativne sadržaje.
 • Posebno zahvaljujemo svima koji su dijeljenjem ili fotkanjem podržali Činčinu kampanju. Galerije s fotografijama su brojne, a pogledajte iposljednju u kojoj Činči daju podršku i političke stranke na koje je naišla u svojim šetnjama.

Viva La Chinchilla!

vaši Prijatelji životinja