AnimaList br. 130

”Nelogično je misliti da, s obzirom na to da ne možemo provesti sve naše vrijeme pomažući drugim ljudima, možemo nastaviti sa zlostavljanjem i klanjem životinja. Između ta dva problema nema apsolutno nikakve poveznice. ” – Joanne Stepaniak (”Biti vegan”)


Radionica kuhanja u Samoboru

Samobor_radionica
Ovogodišnji Svjetski dan vegetarijanstva 1. listopada obilježili smo održavanjem veganske radionice kuhanja na otvorenom, u sklopu kampanje Zeleni ponedjeljak kojoj je cilj promicanje biljne prehrane. Zainteresirani građani dobili su priliku na glavnom samoborskome trgu kušati i naučiti pripremati veganske ražnjiće, rižoto, palačinke i čokoladnu halavu.

X


Sjećanje na svinju Arčija

Arci
Svjetski dan životinja s farma posvetili smo svinji Arčiju, zaštitnom licu i miljeniku osječkog skloništa za napuštene pse Udruge Pobjede. Arči je živio tek dvije godine, no svojim životom mnogima je bio, kao simbol svih iskorištavanih i zlostavljanih životinja, nadahnuće za promjenu prehrane i za aktivizam. Njemu u čast pozivamo sve na Vege izazov.

X


Vege piknik

Picnic
Obilježili smo Međunarodni dan zaštite životinja zanimljivim veganskim piknikom na zagrebačkom Bundeku, u suradnji i uz potporu Grada Zagreba te uz pomoć vrijednih volontera. Zadovoljnim posjetiteljima predstavili smo mnoge veganske specijalitete. Na Bundeku se pojavila i maskota Činči koja je dobila mnoštvo simpatija i veliku podršku. Provjerite galeriju fotografija.

X


Kosti bolje rastu bez mlijeka

Mlijeko
Objavili smo jumbo-plakate putem kojih smo informirali o štetnosti mliječnih proizvoda za ljudski organizam, odnosno o njihovoj neprirodnosti. Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste, i to u odrasloj dobi. Naša je poruka da djeca trebaju dobivati kalcij iz zdravih biljnih izvora, bez zdravstvenih rizika, zagađenja okoliša i okrutnosti prema životinjama.

X


Prvi po redu BeGeVege Festival

BeGeVege
Izuzetno nam je zadovoljstvo prenijeti vam da i susjedne države, potaknute uspjesima i utjecajem ZeGeVege festivala, počinju pokretati festivale za promicanje veganstva i održivog življenja. Tako je u Beogradu 4. listopada održan 1. BeGeVege u organizaciji udruge Sloboda za životinje. Okupilo se oko šezdeset izlagača, među kojima je bila i naša ekipa.

X


Za Europu bez krzna!

Krzno_EU
Predstavnica Prijatelja životinja prisustvovala je 15. listopada u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstavljanju velikog izvještaja o trgovini krznom u Europi. Organizacije Eurogroup for Animals i Fur Free Alliance te europarlamentarci ukazali su na lažne tvrdnje europske industrije krzna o etičkim standardima u proizvodnji, suprotne činjenicama s farma krzna, zbog čega je jedino rješenje potpuna zabrana uzgoja životinja radi krzna.
X


Blic vijesti

 • Najavili smo hrvatsku premijeru dokumentarca ”Svjedok” te se nadamo skoroj reprizi ovog odličnog filma. Molimo sve koji su ga uspjeli pogledati da svoje zadovoljstvo prikazanim iskažu HRT-u.
 • Ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja Anita Euschen predstavila je u Trstu na događanju Trieste Animal Day, od 3. do 5. listopada, aktivnosti u Hrvatskoj, stavljajući naglasak na važnost zaštite svih životinja.
 • Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, na naš upit o kemikalijama u proizvodnji krzna, izrazilo je suglasnost o izuzetno štetnom utjecaju takve djelatnosti na ljudsko zdravlje i okoliš te time neizravno dalo podršku potpunoj zabrani uzgoja životinja radi krzna.
 • U više navrata govorili smo u medijima o potrebi zakonske zabrane zoofilije u Hrvatskoj, odnosno uvrštenja zabrane seksualnih radnji sa životinjama u Zakon o zaštiti životinja.
 • Podržali smo novu politiku Etnografskog muzeja kojom je ta institucija postala pet friendly.
 • 12. listopada posjetili smo udrugu Zavod Koki u Bresternici kod Maribora, koja skrbi o ”farmskim” životinjama spašenima od klanja, i upoznali smo sve njihove štićenike.
 • Posjetili smo i imanje Za naravo u Ponikvi kod Celja, koje djeluje po principima Miroljubive zemljoradnje, gdje smo kušali njihove ekološke i veganske proizvode.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Novi blog na stranici Veganopolis.net: Poziv na buđenje svijesti
  b) Zapisnik s jedanaestog sastanka Mreže protiv napuštanja životinja
  c) Hrvoje Malbaša na Top listi pozitivaca
  d) Bio Terra na Popisu pravnih članova
  e) Nova poveznica Free From Harm
  f) Vaš novi komentar.
 • Pomozite životinjama i Prijateljima životinja! Pozivamo vas da ispunite prijavnicu za članstvo, kao pojedinac ili pravna osoba, te da uplatite članarinu jer je svaka vaša pomoć način da se neometano radi za životinje, a pritom ostvarujete mnogobrojne popuste.
 • Možete pomoći i volontiranjem u uredu ili od kuće, kupnjom hrane AMI, odabirom proizvoda Vegefino, ustupanjem proizvoda i usluga te na druge načine dati podršku. Hvala!
 • Na našem webu i YouTube-kanalu svakodnevno objavljujemo nove zanimljive i edukativne sadržaje koje slobodno dijelite, a možete se aktivirati i na našoj Facebook-stranici.
 • Ovom prilikom željeli bismo zahvaliti i svima koji su poslali e-mail protiv inicijative da se ukine zabrana uzgoja životinja radi krzna. Zajedničkim djelovanjem možemo zaustaviti degradiranje Zakona o zaštiti životinja i spasiti mnoge životinje.

Do novih zajedničkih uspjeha,

vaši Prijatelji životinja