AnimaList br. 125

“Auschwitz se ponavlja svaki put kad netko pogleda klaonicu i pomisli: to su samo životinje.” – filozof Theodor Adorno

Predstavljanje projekta Veganopolis

1a 
Na Dan planeta Zemlje predstavili smo na Trgu bana Jelačića novi internetski projekt Veganopolis koji daje smjernice kako svojom prehranom možemo spasiti planet i živa bića na njemu. U sklopu promocije, na Trgu bili su postavljeni informativni štandovi i pokretna kuhinja. Projekt je zamišljen kao mrežna stranica s besplatnim uslugama poput Vege vodiča s preko 2000 proizvoda, radionica kuhanja, nutricionističkog savjetovanja, iznajmljivanja Vegan Buddyja te Vege izazova na koji se u kratkome vremenu prijavilo preko stotinu zainteresiranih i taj broj stalno raste. Posjetite: www.veganopolis.net i preporučite ga prijateljima.


Svaki život je dragocjen

2
Suradnja sa Skloništem u Dumovcu rezultirala je kampanjom za spas napuštenih životinja pod nazivom ‘Svaki život je dragocjen‘. U nju su uključena i ostala no kill skloništa i volonteri koji su nositelji kampanje. Cilj je istaknuti važnost udomljavanja životinja te nužnost zabrane ubijanja životinja u skloništima. Kampanji se novom pjesmom i videospotom priključio i glazbenik IFEEL.

X


Bez držanja pasa na lancu

3
Pohvaljujemo Grad Zagreb koji je prihvatio prijedloge izmjena Odluke kojom se reguliraju uvjeti držanja kućnih životinja i način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u Zagrebu. Prihvaćena je zabrana trajnog vezanja pasa kao i obaveza gradskih četvrti da, u suradnji s udrugama, nađu adekvatne lokacije hranilišta za mačke. Smatramo da sljedeći korak treba biti propisivanje slične odredbe na državnoj razini. Kako u Gradu Zagrebu ne bi sve ostalo samo na papiru, predložili smo osnivanje Redarstva za zaštitu životinja unutar Odjela komunalnog redarstva, radi učinkovitije kontrole provedbe gradske Odluke, kao i Zakona o zaštiti životinja.


Dan svih majki

4
Povodom Majčinog dana istaknuli smo sličnosti ljudskih i životinjskih majki. Majke krave, svinje i kokoši gaje duboku emocionalnu povezanost sa svojim potomstvom, no ono im se nemilosrdno oduzima ili kolje, a majke iskorištavaju do krajnjih granica neprestanim oplođivanjem i prisilnom proizvodnjom abnormalnih količina mlijeka, mesa i jaja. Veganstvom pokazujemo poštovanje prema majkama svih vrsta.

X


Da nijedna ne bude besplatna

5
U dopisu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode tražili smo da provede zakonsku odluku Europskog parlamenta i implementira odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Predložili smo konkretan korak u obliku minimalne naknade od 2 kune za plastične vrećice kako bi se smanjila njihova proizvodnja te zaštitio okoliš i životinje u njemu.

X


Blic vijesti

 • Reagirali smo na slučaj iz sela Glušci kod Metkovića, kada je policija odvela skrbnika šestero pasa na psihijatriju, ostavivši pse da umru od gladi i žeđi. Upozorili smo da bi za ovakve slučajeve trebalo jasno propisati tko preuzima skrb o životinjama.
 • Održali smo predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te govorili o našim programima i ključnim izazovima s kojima se susrećemo u svojemu djelovanju prema javnosti.
 • Uputili smo dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u kojem tražimo da se odbaci svaki prijedlog izmjena Uredbe (EZ) br. 1007/2009 o trgovini proizvodima od tuljana, koje bi dopustile ulazak na europsko tržište proizvoda od tuljana dobivenih inuitskim lovom tuljana u komercijalne svrhe.
 • U vezi slučaja lovkinje Jacine Jadreško, čije je hvalisanje ubijanjem stotina divljih i egzotičnih životinja naišlo na zgražanje javnosti, izjavili smo da je uživanje u tuđoj patnji i ubijanju, neovisno o spolu, uvijek primitivan i jadan čin.
 • Izjasnili smo se o neprikladnosti korištenja specističkih izraza poput pojma ‘vlasnik’ te upozorili na opasnosti prisvajanja svjetonazora kojima opravdavamo iskorištavanje životinja kao ‘niže vrste’.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Ručak s obitelji i prijateljima koji nisu vegani;
  b) Recepti za biljni med;
  c) Članak vezan za Sklonište u Pokupskom Cerju;
  d) Merzbow i Elizabeth Holmes dodani na listu poznatih vegetarijanaca i vegana;
  e) Nove fotografije s radionica kuhanja na: Spremi klopu;
  f) Marc O’Polo dodan na Listu trgovina bez krzna;
  g) Izvučen dobitnik nagradne igre za upis na e-mail listu Zeleni ponedjeljak.
 • Popisu izlagača na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu priključili su se i CannaBio, OPG Marija Peša, Biodar, Dvostruka duga, SMID, OPG Zlata Nanić, Bormax, Udruga Mrkvica, Sapunoteka i OPG Marija Mudrić. ZeGeVege festival je, kao dio Veganmanije, jedan od tri najveća veganska festivala u Europi, a ove će se godine održati od 4. do 5. rujna, s čak 90 štandova na Trgu bana Jelačića. Budite dijelom ovog značajnog događaja!
 • Također vas pozivamo i da posjetite VegeSajam koji će se održati 2. lipnja na Trgu bana Jelačića gdje ćete na 10 štandova biti u mogućnosti nabaviti mnoge veganske proizvode.
 • Na našem YouTube kanalu objavljen je novi video ‘A što je s pravima životinja?‘. Također, pratite i dijelite novosti na našoj Facebook-stranici te provjerite Kalendar aktivnosti.
 • Web-shop Moj Frend donirat će Udruzi 10 % od svakog prodanog proizvoda AMI. Hrana za pse i mačke AMI ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla, no sadrži sve potrebne kvalitetne nutrijente. Kupnjom činite dobro životinjama i pomažete nama u daljnjem radu.

Lista brojnih popusta za naše članove iz mjeseca u mjesec sve je veća, a najnoviji na listi je ambulanta Vet 3. Ovom prilikom još jednom pozivamo na pomoć putem uplata članarina, donacija i na druge načine.

Uvijek vaši,

Prijatelji životinja