AnimaList br. 121

Kampanja za zabranu petardi

Puppy on ottoman
Više od 15.600 peticijom prikupljenih potpisa za potpunu zabranu korištenja pirotehnike II. i III. razreda predali smo 2. veljače Ministarstvu unutarnjih poslova, predlažući izmjenu i dopunu Zakona o eksplozivnim tvarima. Zahvaljujemo svima na pomoći oko prikupljanja potpisa te pozivamo sve da pišu Ministarstvu i daju svoje mišljenje do 10. veljače 2015.

X


Volontirajte za životinje!

Aktivizam
Pozvali smo sve da 2015. bude godina volontiranja za prava životinja. Tražimo volontere za distribuciju letaka, prevođenje i lekturu tekstova, skupljanje potpisa za peticije, rad na štandovima, kuhanje za degustacije, rad na Vege vodiču i sličnim poslovima koji se mogu obavljati od doma ili u uredu. Javite nam se slobodno na e-mail prijatelji.zivotinja@inet.hr jer zajedno možemo napraviti promjenu.

X


Dijeljenje kave s biljnim mlijekom

Kava s biljnim mlijekom
Na glavnom zagrebačkom trgu iznenadili smo sugrađane dijeleći kavu s biljnim mlijekom, time pokazujući kako volontiranje za prava životinja može biti i jednostavno i zabavno. Pozvali smo ih na korištenje sojinog, zobenog, rižinog, bademovog ili nekog drugog biljnog mlijeka zbog kojeg se ne muče i ubijaju životinje te ne stradavaju okoliš i ljudsko zdravlje.

X


Blic vijesti

 • Gradonačelniku Dubrovnika uputili smo zahtjev da preuzme na sebe zakonom propisano financiranje izgradnje skloništa za napuštene životinje, osnivanje info centra, kao i programe edukacije, udomljavanja i kastracije napuštenih životinja u Dubrovniku. Istaknuli smo i nužnost upućivanja pomoći utočištu na Žarkovici.
 • Gradonačelniku Zaprešića uputili smo zahtjev za zabranu cirkusa Safari koji u svojim predstavama koristi domaće životinje. Ministarstvu gospodarstva podnijeli smo prijavu zbog lažnog oglašavanja cirkusa Safari. Primitivne scene zlostavljanja životinja, poput one u kojoj koza stoji na dasci položenoj između krava, trebaju nestati iz Hrvatske.
 • Zbog prijave u vezi sa slučajem izmučenih konja na Velebitu upućene Inspektoratu rada, inspekcijskim je nadzorom utvrđeno kako Vinko Kalašević u obrtu “Sječa” koristi dvojicu stranaca za izvlačenje drva te mu je izrečena novčana kazna.
 • Zbog nepredviđenih okolnosti, zbog kojih nismo dobili očekivana sredstva za podmirivanje troškova preseljenja, zamolili smo za pomoć kako bismo mogli nastaviti s daljnjim djelovanjem.
 • Reagirali smo i u vezi s problemom farmi svinja u Jakuševcu te istaknuli probleme zagađenja okoliša i nepotrebne patnje kojima su uzrok takvi koncentracijski logori za životinje, za koje mnogi žele da su što udaljenije od očiju i nosova građana.
 • Posjetili smo Osnovnu školu kralja Tomislava gdje smo prezentirali osnove veganske prehrane i zainteresirali djecu za zdrave biljne namirnice i kuhanje kroz predstavljanje novosti na web-stranici: www.spremi-klopu.com.
 • Reagirali smo na medijski popraćen slučaj psa Mede, čijem je skrbniku sud odredio da psa drži po noći zatvorenog u kući. Naglasili smo odgovornost svakog skrbnika da osigura primjerene uvjete za životinju te da psi na lancu trajno pate.
 • Izdvajamo novo na webu:
  a) Vaš novi komentar
  b) Odgovor iz 1. policijske postaje Zagreb u vezi s našom prijavom “živih jaslica” na Kaptolu
  c) Odgovor veterinarske inspekcije na rad božićnih jaslica na Kaptolu
  d) Zapisnik s izvanredne godišnje skupštine 2014.
  e) Godišnji izvještaj 2014.
  f) Šumski Kuhar na popisu restorana
  g) Esplanade Zagreb Hotel dodan na popis dog friendly hotela
  h) Fotografije s radionice kuhanja 24. siječnja 2015.
 • Pozivamo vas da posjetite neke od naših informativnih štandova, bit će nam drago, a njihov raspored održavanja i najave drugih aktivnosti možete vidjeti ovdje.

Zahvaljujemo svima koji su nam u prošloj godini pomogli članstvom, donacijama, volontiranjem i drugim oblicima podrške koja nam je dragocjena i nužna. Vjerujemo da ćete i ove godine prepoznati naša nastojanja i biti ponosno uz nas u našim aktivnostima.

Vaši Prijatelji životinja