AnimaList br. 77

‘Nitko nam ne daje pravo mučiti, klati i nositi druga živa bića.’ – bend Set Sails


Čaša mlijeka – čaša puna patnje

Na Svjetski dan školskog mlijeka, koji su predstavnici mliječne industrije obilježili 29. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, održali smo mirni prosvjed gdje smo s lancima oko vrata i transparentima skrenuli pozornost javnosti na mučan život krava i telića i na neprirodnost i suvišnost konzumacije životinjskoga mlijeka. Pročitajte dopis, pogledajte fotografije i kratki video.


Dani prijatelja životinja 2010.

Već devetu godinu za redom obilježili smo Dane prijatelja životinja, podsjećajući na važne datume vezane za zaštitu i prava životinja.

1. listopada – Svjetski dan vegetarijanstva obilježili smo degustacijom veganskog sira i vrhnja, vege ražnjića i slatkih delicija na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu. Na našem informativnom štandu održali smo i promocija glazbenog spota ‘Why Must We Eat The Animals?’ glazbenika Grega Cipesa i Jaha Suna.

2. listopada – Svjetski dan farmskih životinja obilježili smo u suradnji s Farm Animal Rights Movement (FARM), kada su na našem info štandu na Trgu kralja Tomislava građani kroz malene otvore na šatoru mogli zaviriti u život najobespravljenijih životinja u Hrvatskoj pogledavši kratki film ‘Hrvatske nevidljive životinje’.

4. listopada – Svjetski dan životinja obilježen je od strane Grada Zagreba 3. listopada na zagrebačkom Bundeku gdje smo bili prisutni i pomogli u organizaciji. Idućeg dana na tematskom štandu o vivisekciji dijelili smo bijelu listu, a navečer je Vedran Romac u klubu Mama održao predavanje ‘Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu’.


Što nije u redu s McDonald’som?

Javno prozivajući tvrtku koju optužuju za loš tretman i smrt milijuna životinja godišnje, sječu prašuma, istrjebljenje biljnih i životinjskih vrsta, protjerivanje lokalnog stanovništva i poticanje globalnog zatopljenja, organizirali smo akcije ispred pet restorana u Zagrebu. Pogledajte dopis, fotografije i kratki video s obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Mc’Donaldsa.


Nismo svi evoluirali

Zajedno s reklamnom agencijom Bruketa&Žinić, koja je osmislila intrigantni plakat ‘Nismo svi evoluirali’, otvorili smo ovogodišnju kampanju ‘Za Hrvatsku bez krzna’. Cilj ove kampanje i plakata koji su postavljeni u Zagrebu i drugim gradovima Hrvatske jest ukazati da je krzno sramotno i da nema veze s modernim odijevanjem.


Mreža protiv napuštanja životinja 

Osmi sastanak Mreže protiv napuštanja životinja održao se 23. listopada u prostorijama Tribine Grada Zagreba. Na sastanku su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, voditelji skloništa za napuštene životinje, veterinarski inspektori i ostali koji sudjeluju u sprječavanju napuštanja i zbrinjavanju napuštenih životinja.


Stop kršenju ljudskih prava u Austriji

S udrugom Za živali! iz Slovenije održali smo 27. listopada ispred austrijskog veleposlanstva u Ljubljani prosvjed potpore austrijskim aktivistima za prava životinja. Na prosvjedu je bio i jedan od optuženih austrijskih aktivista, David Richter. Više o kršenju ljudskih prava u Austriji pročitajte ovdje.


Razno

– Održali smo 14. listopada i novu radionicu kuhanja u našim prostorijama na kojoj su polaznici, između ostaloga, naučili raditi seitan.

– Nastavili smo posjete sa psom Curom u vrtiću Bajka, a ponovno se družimo i s djecom iz školske grupe Prijatelji životinja u Osnovnoj školi kralja Tomislava.

– Više od 7000 studenata sudjelovalo je ove godine u natječaju Design Against Fur. Pozivamo da čim prije glasujete za vama najbolje radove jer je glasovanje otvoreno do 31. listopada.

– Od novosti na webu imamo novu nagradnu igru i odgovor Vlade RH na improvizirani ZOO u Zatonu Obrovačkom, glumca Foresta Whitakera na listi poznatih vegetarijanaca, te pjesme No More Youth Of Today i Why Still Botherskupine Itchy Poopzkid u rubrici Video spotovi. Tvrtka Aetrum nova je na Bijeloj listi, a Drogerija.hr na popisu Trgovina.

– Ne propustite ovogodišnji prosvjed protiv transporta životinja u Zagrebu koji će se održati u subotu 6. studenog i svakako povedite nekoga sa sobom.

– Za više informacija o našim daljnjim aktivnostima posjetite naš kalendar aktivnosti kako biste bili u tijeku s onime što pripremamo, za što trebamo i vašu pomoć.

– Pratite i naše akcije za članove koji su platili godišnju članarinu. Možete se predbilježiti za dobivanje recepata na www.zeleni-ponedjeljak.com, kao i javiti se na neki od novih oglasa u rubrici Kako možete pomoći.


Zahvaljujemo vam na vašoj vjernosti i potpori. I dalje nas možete podupirati članstvom u našoj udruzi, volontiranjem, donacijama ili pak kupnjom artikala iz našeg web kataloga.

Hvala i srdačno,

Prijatelji životinja