AnimaList Br. 69

To su gnusni i nepotrebni pokusi. Nažalost, mi smo i predobro upoznati s učincima terorizma. Savršeno je moguće saznati za stvari koje ne znamo bez da raznesemo u zrak svinje kako bismo to doznali.’ – Norman Baker, zastupnik britanskog parlamenta za Lewes


Priče iz tanjura

Predavanjem ‘Vilicom do globalnog uništenja’ 28. siječnja u zagrebačkom KIC-u započeo je ciklus predavanja ‘Priče iz tanjura’ Vedrana Romca vezanih za ekologiju i prehranu. Nakon prvog predavanja pozivamo na predavanje pod nazivom ‘Priče iz vlastitog izmeta’ koje će se održati 25. veljače u 19 sati u zagrebačkom Kulturno informativnom centru, Preradovićeva 5. Najavu predavanja za četvrtak pročitajte na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1675.


Masovna ubojstva zbog mode

Unatoč lošem vremenu oko stotinu sudionika prosvjedne povorke centrom grada Zagreba glasno su vikali protiv ubijanja životinja zbog krzna i pozivali na suosjećanje. Prosvjed je započeo 20. veljače u 11 sati i trajao dva sata. Na Trgu bana Jelačića, gdje je izveden dojmljiv performans, svoju potporu dali su i Luka Nižetić, Fani Stipković i Sanja Duggan. Fotografije s prosvjeda mogu se vidjeti u foto galeriji.


Razno

– Višoj državnoj inspektorici Nadi Ćaleta poslali smo zahvalu radi podizanja kaznenog prijedloga zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja. Uputili smo dopis i svim veterinarskim inspektorima kako bi slijedili njezin dobar primjer i kako bi se u većoj mjeri počeli pisati optužni prijedlozi i kažnjavati kršitelji Zakona o zaštiti životinja.

Organiziranim odlaskom autobusom, kolegama iz udruge Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini dali smo 29. siječnja potporu na njihovom prvom velikom prosvjedu protiv krzna. Prosvjed je završio performansom i jasnom porukom kako je ubijanje životinja za krzno neprihvatljivo.

– Poslali smo svim cehovima ugostitelja i turističkih djelatnika zahtjev da utječu na poboljšanje vegetarijanske ponude u restoranima i hotelima uoči nadolazeće turističke sezone.

Općini Novigrad Podravski uputili smo zahtjev glede ukidanja odluke o obveznom držanju pasa na lancu, a koja je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životinja. Ujedno smo upozorili na nepostojanje programa kastracije, zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja.

– Veterinarskoj inspekciji u Zagrebu uputili smo prijavu zbog ostavljanja životinja u Zoološkom vrtu grada Zagreba bez veterinarsko-zdravstvene zaštite zahtijevajući hitan pregled svih zatočenih životinja u zagrebačkom ‘zootvoru’.

– Aktivist Marko Dješka dobio je nagradu publike na Festivalu hrvatskog animiranog filma za film ‘Kolinje’ – prvi hrvatski animirani film animalističke tematike.

– Županijski sud u Koprivnici kao sud drugog stupnja odbio je žalbu Antuna Brkića na presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 30. listopada 2008. Drugostupanjski sud potvrdio je presudu iz 2008. obrazloženjem kako informacije koju su Prijatelji životinja dali medijima vezano za prosvjed održan ispred njegovog stana zbog nezakonitih pokusa na psima biglovima na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu nisu bile glasine već točne te da građani nisu zato bili uznemireni.

– Naša podružnica u Splitu organizirala je 19. veljače u prostorijama ‘Info zone’ projekciju pet dokumentarnih filmova o pravima životinja.

– Na utakmicama Medveščaka u Domu sportova 19. i 23. veljače naši su aktivisti dijelili razglednice s Lukom Novoselom fanovima Medvjeda. Razglednice će se dijeliti i u nedjelju 28. veljače.

– Od novosti na našem webu pročitajte članke Pornografija mesa, Opasnosti stočarstva i Koliko prava smo im spremni dati? te razgovor s Martinom Balluchom. Pogledajte i fotografije s prosvjeda protiv krzna u Osijeku i akcije u Novom Sadu kao i prezentaciju ‘Idealna prehrana’.

– Nova tvrtka na bijeloj listi (HCS) jest Yves Rocher. Stavili smo novu peticiju Against Equestrian Sport, nove komentare u rubrici Vaši komentari, a u web katalogu uz majice, bedževe, šalice i mnoge druge artikle od sada možete naručiti i besplatan plakat Hrvatska – zemlja prijatelja dupina? kao i razglednice s Lukom Novoselom.

– Objavili smo i dobitnike velike godišnje nagradne igre, a uskoro će biti objavljen i popis nagrada za 2010. godinu. U nagradnoj igri mogu sudjelovati svi donatori i članovi koji su platili članarinu za tekuću godinu i koji ujedno imaju pravo na popuste u brojnim trgovinama u Hrvatskoj. Podržite rad Udruge i igrajte se s nama.

– 15. ožujka, na Međunarodni dan protiv pokolja tuljana prosvjedovat ćemo ispred Kanadske ambasade, a 20. ožujka obilježit ćemo Svjetski dan bez mesa. Pratite najave u Kalendaru aktivnosti.


Pridružite se vašim savjetima, članstvom, volontiranjem ili donacijom u robi, usluzi ili novcu. Samo zajedno možemo nastaviti s redovitim aktivnostima za životinje.

Primite puno pozdrava do sljedećeg čitanja,

Vaši Prijatelji životinja