AnimaList Br. 68

‘Krzno bi trebalo biti tamo gdje mu je i mjesto. Na životinjama!’ – Luka Novosel, branič KHL Medveščak


Predavanje Martina Ballucha u Zagrebu

Mag. DDr. Martin Balluch, istaknuti borac za prava životinja i predsjednik najveće organizacije za prava životinja u Austriji Verein Gegen Tierfabriken, posjetio je Hrvatsku i održao 16. prosinca 2009. u zagrebačkom KIC-u predavanje ‘Kontinuitet svijesti – Znanstveni argument za prava životinja’.


Žuti karton za napuštanje životinja

U suradnji sa Skloništem za napuštene životinje u Dumovcu i Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo grada Zagreba organizirali smo 22. prosinca 2009. ispred Avenue Malla akciju udomljavanja s ciljem poticanja građana da pruže dom nekom od brojnih napuštenih pasa i mačaka. Akciji se pridružio i golman NK Međimurje Ivan Banović.


Medvjedi u kampanji Prijatelja životinja

Klub hokeja na ledu Medveščak dao je potporu kampanji ‘Za Hrvatsku bez krzna’ izabravši braniča Luku Novosela kao svog predstavnika. Luka se isključivo za ovu prigodu razodjenuo kako bi ukazao na stradavanje životinja zbog njihova krzna. Plakati sa sloganom ‘PRAVI MEDVJEDI NE NOSE TUĐE KRZNO’ već se nalaze na ulicama, a tiskane su i prigodne razglednice koje će se dijeliti na Medveščakovim utakmicama i našim redovnim štandovima.


Krvavo sunce Japana

Povodom uništenja trimarana ekološke organizacije Sea Shepherd od strane unajmljenog zaštitarskog brodajapanskih kitolovaca, 21. siječnja održali smo performans ispred Veleposlanstva Japana u Zagrebu. Aktivistica ‘probodena harpunom’ legla je pred Veleposlanstvo Japana za spas kitova i u znak potpore kolegama iz Sea Shepherda.


Razno

Na druženju s hokejašima Medveščaka u Domu sportova 16. prosinca 2009. sudjelovali su i naši aktivisti, poduprijevši akciju ‘Medvjedi i prijatelji za medvjediće hrabrog srca’ prigodnim darovima. Ovom akcijom prikupljeno je 25.000 kuna i oko 1000 plišanih medvjedića i igračaka za realizaciju humanitarnog projekta ‘Dom daleko od doma’.

– Naši vukovarski Prijatelji životinja održali su 26. prosinca 2009. u centru Vukovara štand i performans protiv krzna. U sklopu štanda, građani su mogli saznati činjenice o industriji krzna. Građane je najviše šokirala lutka male bebe koja je na sebi imala krzneni kaput uz poruku ‘Bebe životinja ubijaju se radi krzna’.

– Pozvali smo sve građane koji su kupili božićno drvce u tegli da ga doniraju kako bi pružio hlad tijekom vrućih ljetnih mjeseci štićenicima Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu ili nekom drugom skloništu za životinje. Akcija je još uvijek u tijeku, a ovom prigodom zahvaljujemo Vrtnom centru Klara koji se pridružio donacijom.

– U subotu, 16. siječnja o.g. sudjelovali smo u akciji protiv krzna u Novom Sadu u organizaciji udruge Prijatelji životinja u Srbiji. Ovo je bila prva akcija naših kolega otkako je udruga registrirana i već planiraju novu akciju za prava životinja.

– Podržavajući rad udruge Pobjede, sudjelovali smo i na prosvjedu protiv krzna kojeg su organizirali 23. siječnja u Osijeku. Djelatnosti ove udruge neće biti vezane samo uz zaštitu životinja, već i uz promicanje njihovih prava.

– Kao i uvijek, na našem webu možete naći dosta novosti od kojih preporučamo članak ‘Roditelji i veganstvo’, tvrtke Urban Decay (HCS) i Sapunoteka na bijeloj listi, novu anketu, nagradnu igru i najnoviju knjigu Ingrid Newkirk The PETA Practical Guide to Animal Rights, a pogledajte i pobjedničku animaciju Design Against Fur.

– Pripremili smo za vas i Vege iznaneđenje. Pozivamo da nam se jave svi koji razmišljaju i koji donose odluku da postanu vegetarijanci ili još bolje vegani.

– Budite u tijeku i zabilježite u vaše rokovnike ciklus predavanja ‘Priče iz tanjura’ Vedrana Romca koji će se održati u zagrebačkom KIC-u tijekom siječnja, veljače, ožujka, travnja i svibnja o.g. Prvo predavanje pod nazivom ‘Vilicom do globalnog uništenja’ najavljujemo za četvrtak, 28. siječnja u 19 sati.

– Priključite nam se 30. siječnja na prvom međunarodnom prosvjedu protiv krzna u Sarajevu kojeg organiziraju naši kolege iz Bosne i Hercegovine. Više informacija o samom prosvjedu kao i prijavnicu za odlazak autobusom na prosvjed možete naći ovdje.

– Ne zaboravite niti na veliki glasan prosvjed protiv krzna koji će se ove godine održati 20. veljače u Zagrebu. Okupljanje je u 11 sati na Trgu kralja Tomislava.

– Članovi koji su platili godišnju članarinu od 50 kuna imaju od sada pravo na popust i ZKM-u i DJ Radionici by DJ Venom. Učlanite se i podržite nas uplatom godišnje članarine, a listu popusta pronađite u rubrici Popusti za članove.

– Velika nagradna igra za članove koji su platili članarinu je završena za 2009. godinu i uskoro će dobitnici nagrada biti obavješteni što su osvojili. Svi koji uplate članarinu za 2010. godinu nastavljaju sudjelovati u nagradnoj igri i ujedno podržavaju naš rad.


Naš rad možete poduprijeti i kupnjom artikala iz web kataloga, donacijom robe iusluge te uplatom donacije. To možete učiniti osobno u uredu ili nekom od informativnih štandova, putem žiro-računa, kreditnom karticom, a pozivamo vas i da postanete naš namjenski donator.

Zahvaljujemo vam na čitanju i želimo puno radosti i ostvarenih ciljeva u 2010. godini!

Vaši Prijatelji životinja