AnimaList Br. 71

Veganstvo nam svima daje mogućnost da se izjasnimo za što se ‘zalažemo’ u životu – ideal zdravog, humanog življenja. Dodajte desetljeća zdravlja vašemu životu, s čistom savješću kao bonus. – Donald Watson, osmislio riječ vegan i osnovao Vegan Society


Krila koja ne mogu biti ispružena

Na Veliki četvrtak 1. travnja 2010. u Zagrebu smo izveli prikaz baterijskog uzgoja kokoši, potrpavši se ‘izranjavani’, ‘odrezanih ustiju’ i ‘puni gnojnih čireva’ u kavez, apelirajući na građane da se zauzmu za hitnu zabranu baterijskog uzgoja kokoši te da ne kupuju jaja. Dva dana kasnije organizirali smo i degustaciju veganskih jela kao što su sojini medaljoni pohani bez jaja, francuska salata s majonezom bez jaja te palačinke i kolači bez jaja.


Budite bolji od okrutnosti

U sklopu kampanje ‘Budite bolji od okrutnosti’ postavili smo jumbo i citylight plakate s Bojanom Jambrošićem u Čakovcu, Dubrovniku, Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Vinkovcima, Zadru i Zagrebu. Cilj kampanje jest skrenuti pozornost na okrutnost vivisekcije i pozvati građane da kupuju isključivo proizvode koji nisu testirani na životinjama. Bijela lista tvrtki koje ne testiraju na životinjama dostupna je i na novom letku s Bojanom Jambrošićem posebno tiskanim za ovu kampanju.


Razno

– Traženje zdravih bezmesnih proizvoda građanima olakšava europska V-oznaka koja je već godinu dana prisutna u Hrvatskoj, a koju je do sada dobilo pet hrvatskih tvrtki. Kako bi građane bolje upoznali s V-oznakom povodom Svjetskog dana bez mesa postavili smo jumbo plakate u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu.

Veterinarskoj ambulanti Pokupsko Celje uputili smo zahtjev za pružanjem na uvid evidencije o napuštenim i izgubljenim životinjama, a općini Donja Dubrava uputili smo zahtjev za prestanak usmrćivanja uhvaćenih pasa.

– Naša predstavnica sudjelovala je na godišnjem sastanku Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama koji se održao u Barceloni, 24.-26. ožujka 2010. Na sastanku se raspravljalo o izmjeni Europske direktive 86/609 o zaštiti životinja korištenih u pokusima, Humanom kozmetičkom standardu i o budućim kampanjama.

– Sudjelujemo na sastancima za izradu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine za prodaju kućnih ljubimaca, na sastancima za izradu Pravilnika o označavanju pasa te sastancima Etičkog povjerenstva.

– U subotu 10. travnja održao se sedmi sastanak Mreže protiv napuštanja životinja na kojem se okupilo preko 50 predstavnika udruga i pojedinaca koji se bave zbrinjavanjem napuštenih životinja. Na sastanku su bili prisutni i predstavnici Ureda za veterinarstvo i Ureda za veterinarske inspekcije.

– 11. travnja sudjelovali smo informativnim štandom i degustacijom zdrave hrane na Tjednu zdravlja u Zagrebu. Naši redovni štandovi održavaju se svaki petak navečer i subotu cijeli dan na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

– Pozivamo vas i ovaj mjesec na Druženje u SublinKu koje će se održati 24. travnja u 19 sati u zagrebačkom internet klubu SublinK, Teslina 12. Druženje u ožujku prošlo je uz dobru klopu, muziku i ples, a bilo je vremena za razgovor i upoznavanje. Stoga ne propustite dobru zabavu i druženje u travnju.

Pozivamo vas na prikazivanje filma ‘Istina o mesu’ 24. travnja u Kinoteci Zlatna vrata, Dioklecijanova 7, Split u 21 sat, u sklopu Festivala znanosti.

– Pozivamo vas na novo predavanje Vedrana Romca iz ciklusa predavanja ‘Priče iz tanjura’. Predavanje ‘Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu’ održat će se 29. travnja u 19 sati u KIC-u, Preradovićeva 5, u Zagrebu. Povedite prijatelje!

– Od novosti na webu pogledajte knjigu Kineska studija, Vodič etičke kupnje koji smo nadopunili odmorištem Suncokret, kao i obnovljeni popis veterinarskih inspekcija. Želimo vas podsjetiti na popis trgovina koje (ne)prodaju životinje te da knjigu Vegan –Nova etika prehrane možete u cijelosti pročitati na www.vegan.hr.

– Objavili smo strip Život jedne kokoši. Preveli smo i na naš YouTube kanal postavili novi film Testiranje 1…2…3…. Na kanalu se možete i predbilježiti za dobivanje obavijesti o novim filmovima. Pridružite nam se i pratite nas na Facebooku.

– S radošću vam javljamo da je hrvatski bend Superbrands snimio pjesmu ‘The Hand Strikes Hard’ o kanadskom lovu na tuljane. Ako vas zanima kako je proteklo snimanje u studiju kliknite ovdje.

– Trebamo vašu pomoć u prevođenju i lektoriranju tekstova pa vas molimo da nam se javite ukoliko znate njemački ili engleski ili se snalazite s hrvatskim pravopisom. Pomoći možete i na mnoge druge načine.

–  Pozivamo vas da razmislite o tome da svojim bližnjima za važne datume darujete neštočime ćete pomoći i životinjama. Kada nekome birate poklon ili vas netko pita što bi ste željeli to može biti uplata godišnje članarine u Prijateljima životinja, donacija Udruzi ili neki artikl iz našeg web kataloga. Izdajemo članske iskaznice, donatorske iskaznice, certifikate donacija, a na kraju godine i potvrdu za prilaganje godišnjoj poreznoj prijavi.


Hvala svima na dosadašnjoj potpori, a svima puno pozdrava do sljedećeg čitanja.

Vaši Prijatelji životinja