AnimaList br. 76

‘Vegetarijanska prehrana više nije stigmatizirana i u znanstvenoj je zajednici sve jača percepcija vegetarijanske prehrane kao važnog elementa u prevenciji kroničnih bolesti što u odnosu na prijašnja razmišljanja predstavlja zaokret paradigme.’ – Dr. sc. Zvonimir Šatalić, Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu


Kastracijom protiv patnje i smrti životinja

U suradnji s udrugom veterinara Didona održali smo 27. kolovoza akciju na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu kojom smo željeli informirati građane o nužnosti kastracije kućnih životinja. Akciji su se pridružili i psi iz Skloništa za napuštene životinje u Dumovcu, a akciju smo ponovili i 28. kolovoza na Korzu u Rijeci. Kastracije po sniženim cjenama moguće su u Zagrebu i Rijeci za članove Udruge koji su platili članarinu za 2010. godinu.


Ribe nisu plivajuće povrće

Naši razodjeveni i zapetljani u ribarske mreže aktivisti održali su 2. rujna performans na Narodnom trgu u Zadru kojim smo htjeli skrenuti pozornost na patnju riba i izlovljenost mora. Performansom su aktivisti poručili da jedenje ribe nije zdravo i da treba razmisliti o vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani. Istu akciju odžali smo u Novom Sadu u suradnji s udrugom Prijatelji životinja u Srbiji.


Vege radionica kuhanja na otvorenom 

Kako bismo najavili ZeGeVege festival, 10. rujna održali smo vege radionicu kuhanja na Trgu kralja Tomislava. Uz naš informativni štand, u 11 sati počela je besplatna radionica kuhanja na kojoj su brojni zainteresirani građani mogli vidjeti pripremu veganskih slanih i slatkih jela, degustirati ih i pitati sve što ih zanima o vegetarijanskoj prehrani.


ZeGeVege festival održivog življenja

Već treću godinu zaredom organizirali smo ZeGeVege festival održivog življenja. Ove godine održao se 17. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u sklopu kampanje ‘Zeleni ponedjeljak’. Čak niti uporna kiša nije uspjela spriječiti 40-ak eko i etičkih izlagača i brojne izvođače da nas podrže u organizaciji ovoga festivala, na čemu im svima zahvaljujemo. Foto galerija s festivala može se vidjeti ovdje i na službenoj stranici festivala www.zegevege.com.


Razno

– Povodom smrti dva jelena i dvije antilope koji su tijekom kolovoza transportirani iz zagrebačkog u skopski zoološki vrt poslali smo naše očitovanje javnosti, a veterinarskoj inspekciji prijavili prijevoznika Bero d.o.o.

– Upravi za veterinarske inspekcije podnijeli smo zahtjev za očitovanjem o poduzetim mjerama glede smrti gotovo sto krava koje su umrle od neishranjenosti na ispaši u Lonjskom polju kod Sunje a čija su mrtva tijela njihovi vlasnici ostavili trunuti na pašnjaku.

– Održali smo informativni štand u sklopu koncerta koji se 11. rujna održao u klubu Regenerator u Zaboku. Štand smo postavili i u sklopu Mystic sajma na Zagrebačkom velesajmu od 22.-26. rujna, kao i 25. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića u sklopu akcije ‘Udomljavanje je fora’.

– Povodom 9. obljetnice našega postojanja, 11. rujna organizirali smo druženje uz degustaciju u Internet klubu SublinK u Zagrebu.

– Reagirali smo i na odijevanje Lady Gage u životinjsko meso. Ako će se zbog toga barem jedna osoba zapitati odakle dolazi meso i shvatiti da životinje zbog toga pate, onda je to jedino dobro što može izaći iz ove priče.

– Od novosti na webu pogledajte novu anketu na naslovnici. Veterinarska ambulanta Njuška dodana je na popis veterinarskih stanica, Eu Libre i njihov ‘Da un paso silenciozo’ pogledajte u Video spotovima, a pet shop Pasji svit pronađite na bijeloj listi pet shopova.

– Također pogledajte novu kuharicu Pametna kuhinja, članak ‘Kako pomoći životinjama u svakodnevnom životu’, članak ‘EU definirao pojmove vegetarijansko i vegansko’ i članak ‘Što ljudsko biće tjera na krvoproliće’.

– Reagirali smo brojnim izjavama u medijima na slučaj bacanja štenaca u rijeku. Također smo podržali dječju predstavu o ekologiji ‘Viktor pužEKOvić’ koju je napisala Ines Bojanić. Nakon predstave Vrećko je djeci podijelio letke o štetnosti plastičnih vrećica.

– Pozivamo sve prijatelje životinja, pojedince, ustanove i udruge da uz Svjetski dan vegetarijanstva (1. listopada) obilježe i Svjetski dan zaštite životinja (4. listopada), a najavljujemo i prosvjed protiv transporta životinja za 30. listopada ove godine.

– Pratite i dalje naš kalendar aktivnosti kako biste bili u tijeku s našim budućim aktivnostima i informativnim štandovima.


Hvala vam svima na vašoj dosadašnjoj potpori, a svi oni koji se tek uključuju u našu udrugu mogu nam pomoći članstvom, volontiranjem, donacijom u robi, usluzi ili novcu ili pak kupnjom nekih artikala iz našeg web kataloga. Pridružite nam se i budite dio sve većeg tima Prijatelja životinja.

Vaši,

Prijatelji životinja