AnimaList br. 72

‘Možda će doći vrijeme kad ćemo biti nemoćni spriječiti nepravdu, no nikada ne smije doći vrijeme kad nećemo moći prosvjedovati.’ – Elie Wiesel, spisatelj i dobitnik Nobelove nagrade


‘Budite bolji od okrutnosti’ od sada i na filmu!

Nakon jumbo plakata i informativnog letka s popisom tvrtki koje ne testiraju na životinjama, za kampanju ‘Budite bolji od okrutnosti’ s Bojanom Jambrošićem snimljen je i prvi film na hrvatskom protiv pokusa na životinjama. Promocija filma i kampanje održala se 19. travnja u Kinu Europa u Zagrebu, a tom prigodom Bojanu su potporu dali brojni posjetitelji i prijatelji iz javnog života. Galerija fotografija s promocije filma može se vidjeti ovdje, dok je film dostupan na našem YouTube kanalu. Zahvaljujemo PETA-i i BUAV-u koji su za potrebe snimanja ovoga filma ustupili svoje tajno snimljene fotografije i video snimke.


40.000 kokoši čeka smrt od gladi!

Dobivši poziv od strane radnika u štrajku, posjetili smo farmu Brezovica i uspjeli dokumentirati užase koje u vlasništvu Poljoprerade d.d. proživljavaju kokoši i pilići. Izgladnjele kokoši se međusobno kljucaju, ‘vrište’ i gaze jedna drugu, a tijela mrtvih životinja razbacana su posvuda. Budući da je ovime izravno prekršen Zakon o zaštiti životinja, Zakon o veterinarstvu, niz relevantnih pravilnika i Kazneni zakon, podnijeli smo prekršajnu i kaznenu prijavu protiv odgovornih u Poljopreradi d.d., tražeći sankcioniranje svih odgovornih. Foto galerija kokoši može se vidjeti ovdje, a film snimljen na farmi Brezovica također je dostupan na našem YouTube kanalu.


Etično obrazovanje

Na Svjetski dan zaštite životinja u laboratorijima, 24. travnja, predstavili smo performansom na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava InterNICHE humanu edukaciju. InterNICHE nudi praktičnu potporu profesorima da nadomjeste pokuse na životinjama i potiče studente da brane slobodu izbora pri odabiru metoda učenja. Zajedno s mrežom InterNICHE promovirat ćemo etičke metode u obrazovanju diljem Hrvatske i zahtijevati obrazovanje bez mučenja i ubijanja životinja. U skladu s time, fakultetima diljem Hrvatske poslat ćemo primjere neživotinjskih obrazovnih metoda i pozvamo sve zainteresirane studente i profesore na suradnju.


Razno

– Naša aktivistica za prava životinja Nina Ćorić pjevala je flamenco 24. travnja u zagrebačkom BP Clubu. Svojim nastupom ujedno je izrazila žaljenje što Španjolska, zemlja flamenca, i dalje podržava i održava okrutne borbe bikova.

– Četvrto predavanje iz ciklusa ‘Priče iz tanjura’ pod nazivom ‘Bajka o sretnoj kravici i veselom teletu’ održano je 29. travnja, a svoje zadnje predavanje ‘Možemo li, pardon, želimo li bolje?’ iz istoimenog ciklusa Vedran Romac izložit će 27. svibnja također u zagrebačkom KIC-u, Preradovićeva 5, u 19 sati.

– Reagirali smo i osudili uzimanje iz prirode i zatočavanje ugrožene čovječje ribice, čije je ‘gostovanje’ organizirano u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 17. travnja do 20. lipnja 2010. Također smo reagirali na uvođenje konja u policijske redove, smatrajući taj čin protivnim osnovnim načelima zaštite životinja te neprimjerenim načinom rješavanja sukoba.

– Povodom posjeta kanadskog premijera Hrvatskoj, uputili smo premijerki Jadranki Kosor i predsjedniku Ivi Josipoviću zamolbu da utječu na premijera Stephena Harpera da zaustavi pokolj tuljana u Kanadi.

– Od novosti na našem webu pogledajte novi članak ‘Pokusi na životinjama‘, osnovne informacije o Mreži protiv napuštanja životinja, i promjene na Top listi pozitivaca i negativaca.

– Posjetite nas i na našem Facebooku, Twitteru i MySpaceu, a od sada možete željene članke s naše web stranice povezati s svim svojim prijateljima na Facebooku, Twitteru i ostalim socijalnim mrežama pomoću ikona koje se nalaze iznad svakog članka.

– Tvrtke Elementals by J. i Miraculum uxor dodane su na bijelu listu tvrtki koje ne testiraju na životinjama, a Sapunoteka i Tanjina veganska kuhinja nalaze se u popustima za članove.

– U našem web katalogu opet imamo nove penkale, a u besplatnim materijalima film ‘Bolji od okrutnosti’. Uskoro se očekuje i ponuda novih majica.

– Samo tijekom mjeseca svibnja za sve naše članove koji su platili članarinu, u ponudu za minimalnu donaciju od samo 25 kuna (redovna cijena je 70 kuna) stavili smo knjigu Kako postati, biti i ostati vegetarijanac ili vegan Juliet Gellatley, poznate britanske aktivistica za prava životinja.

– Uz nedavno druženje volontera u SublinKu, u subotu 8. svibnja održan je i sastanak aktivista na kojemu su dogovoreni daljnji planovi i aktivnosti. Ukoliko se želite na bilo koji način aktivirati javite nam se.

– Osim na našim redovnim informativnim štandovima, pozivamo vas da nam se pridružite i na Sajmu zdrave prehrane u Osijeku 29. svibnja na Trgu Slobode i u Zagrebu 5. lipnja na Trgu kralja Tomislava. Više o tome gdje se u narednim mjesecima nalazimo i što pripremamo potražite u našem Kalendaru aktivnosti.

– Ove godine ZeGeVege festival održat će se 17. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, pa si već sada zabilježite ovaj datum u kalendaru.


Ne zaboravite da nam je vaša pomoć u našem radu vrlo dragocjena. Pomoći nam možete članstvomvolontiranjem ili donacijom u robi, usluzi ili novcu ili pak kupnjom nekih artikala iz našeg web kataloga.
Uz zahvalu i srdačne pozdrave,

Vaši Prijatelji životinja