AnimaList br. 74

‘Kad bi mladi ljudi shvatili što je umiješano u proizvodnju svinja na farmama, nikada više ne bi dotakli meso.’ – James Cromwell, farmer Hagget u filmu ‘Praščić Babe’


Promocija Zelenog ponedjeljka

Na prvi dan ljeta, 21. lipnja, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu dijelili smo veganske pite, sendviče, voće, muffine i druge kolače potičući građane da se pridruže kampanji Zeleni ponedjeljak, tj. da barem ponedjeljkom jedu samo namirnice biljnoga podrijetla. Na isti dan pokrenuli smo i internetski Vege vodič s oko tisuću proizvoda biljnoga podrijetla da bismo svima olakšali pronalaženje veganskih proizvoda. Zainteresirani za dobivanje recepata mogu se prijaviti na mailing listu na www.zeleni-ponedjeljak.com.


Rent a Vegan Buddy!

Pokrenuli smo projekt ‘Rent a Vegan Buddy!’ kako bismo dali potporu svima koji žele postati vegani/ke. Vegan buddyji – Gordana, Vedran, Ljilja, Jelena, Mariana i Alen – pomagat će onima koji se prijave tako što će im davati savjete i informacije, ići s njima u kupnju ili ih učiti kuhati – a sve kako bi novim veganima što više olakšali prijelaz na novi način života! Ako i ti želiš svojega vegan buddyja, prijavi se!


Projekcija filma ‘Zaljev’

U suradnji s Gradom Biogradom i udrugom za zaštitu životinja ‘Anima’ održali smo informativne štandove 13. i 14. srpnja. U suradnji s distributerskom kućomRESTART i Lushem, pozvali smo na projekciju filma ‘Zaljev’ (The Cove) koji je 15. srpnja bio prikazan u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru. Ostale termine projekcija potražite ovdje.


Marko Tolja protiv napuštanja životinja

Marko Tolja naše je ovogodišnje zaštitno lice kampanje ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?’. Plakati s Markom i psima Frkijem i Vasijem postavljeni su u devet hrvatskih gradova, dok ćemo razglednice s vizualom plakata dijeliti na našim informativnim štandovima u Rijeci i Zagrebu. Osim napuštanja životinja, ovom smo kampanjom željeli skrenuti pozornost na obavezno mikročipiranje svih pasa koje je stupilo na snagu 19. lipnja 2010.


Obilježavanje Dana borbe protiv pokusa na životinjama

Akcijom protiv ubijanja životinja zbog botoksa 21. srpnja obilježili smo Dan borbe protiv pokusa na životinjama – obljetnicu oslobađanja biglova s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Pokretanjem peticije za ukidanje testiranja botoksa na životinjama priključili smo se međunarodnoj kampanji Liječnika protiv pokusa na životinjama. Pozivamo građane da svojim potpisom i prikupljanjem potpisa podupru ovu inicijativu.


Dan slobode životinja

U sklopu Dana slobode životinja (Animal Freedom Day) 24. srpnja organizirana je radionica transparenata u našem uredu. Nakon radionice aktivisti su se s transparentima prošetali središtem grada, a šetnja je završila u Internet klubu SublinK gdje se održalo druženje uz aktivističku glazbu i vegansku zakusku! Kako je prošao dan možete vidjeti na našem YouTube kanalu.


 Razno

– U organizaciji Skloništa za napuštene životinje Grada Zagreba u Dumovcu sudjelovali smo 19. lipnja na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u akciji pod nazivom ‘Udomljavanje je fora’.

– Povodom ubojstva pitona na Pelješcu uputili smo nadležnim institucijama zahtjev za nalaženjem i sankcioniranjem vlasnika ubijenog pitona i kaznena prijavu zbog mučenja i usmrćivanja životinje. Uputili smo i prijavu zbog mučenja ponija u Makarskoj.

– Od novosti na našem webu pogledajte Naredbu o zabrani krzna od pasa i mačaka, članak ‘Zoo vrtovi ne educiraju’, ‘Meso ubija ljude’, ‘Pokusi na životinjama ne pomažu ljudima’, ‘Testiranje botoksa na životinjama’, ‘Botoks ubija i ljude!’ i ‘Zbog botoksa miševima lome kralježnice’, knjigu Šarlotina mrežakao i nove komentare u rubrici Vaši komentari.

– Od novosti u web katalogu pogledajte majice Ne kupuj, udomi me, Love Comes in all Shapes i Think Green Eat Green, kape, kuharicu Na brzinu i knjiguPraščić Babe i nove platnene torbe. Kupnjom artikala bilo iz redovne ili akcijske ponude pomažete naš rad, a ovaj mjesec na akciji svi članovi koji su platili članarinu mogu dobiti knjigu Naša braća životinjeza samo 15 kn.

– Svake srijede, a od idućega mjeseca i subotom, možete nas naći na našem štandu na Riječkom korzu od 10 do 14 sati, a ostale termine info štandova i drugih događanja možete pratiti u našem kalendaru aktivnosti. Osim volontere koji bi radili na štandovima, tražimo i stalne volontere za rad u uredu, na terenu i od kuće.

– Podsjećamo vas na kampanju za zabranu plastičnih vrećica, a želimo vas podsjetiti i na naše ostale web projeke poput www.abolicija.com.

– Ljeto je i vruće je pa vas sve molimo, gdje god bili, da ostavite posudice sa svježom vodom za žedne životinje. Ne zaboravite, čak i najmanji čin suosjećanja može spasiti život!

– Ne zaboravite i na naš ZeGeVege festival koji se na glavnom zagrebačkom trgu ove godine održava 17. rujna!


Kao što ste primijetili, niti visoke temperature ne zaustavljaju nas u našim aktivnostima. Da bismo s njima mogli neometano nastaviti dalje, sjetite nas se i za vrijeme vašeg odmora i pružite nam vašu dragocjenu pomoć. Pomoći nam možete članstvom, volontiranjem ili donacijom u robi, usluzi ili novcu ili pak kupnjom nekih artikala iz našeg web kataloga.

Hvala!

Dugo, ugodno i toplo ljeto žele vam vaši Prijatelji životinja