AnimaList br. 75

‘Životinje žele živjeti, živjeti za sebe. One ne žive za nas, niti mi živimo za ikoga drugoga. Životinje nisu hrana ni roba, nego individue koje poštujem.’ – Albino (glazbenik)


Turisti uskraćeni za vegetarijansku ponudu

Kako bismo ukazali na nedostatak vegetarijanske ponude u Hrvatskoj, ne samo za domaće vegetarijance i vegane već i za strane turiste, na riječkom Korzu smo 4. i 7. kolovoza pripremili vege degustacije. U srijedu smo pripremili razna veganska jela od zdravog i ukusnog sezonskog povrća i proizvoda od tofua i seitana, dok smo u subotu nudili četiri vrste kolača bez jaja i životinjskoga mlijeka. Potpisivala se i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.


Stop političkoj represiji!

Zajedno s aktivistima udruge Za Živali! iz Slovenije, 6. kolovoza smo na granici Slovenije i Austrije u Donjem Dobrenju kod naplatnih postaja održali prosvjed potpore optuženim austrijskim aktivistima za prava životinja. Austrijski aktivisti suočeni su s do pet godina zatvora zbog korištenja svojega prava na slobodu govora, slobodu mišljenja i slobodu okupljanja.


Švedska bez krzna!

Na Svjetski dan akcije protiv švedskih farmi krzna 13. kolovoza okupili smo se ispred Švedske ambasade u Zagrebu kako bismo dali potporu švedskim aktivistima u kampanji za zabranu uzgoja životinja za krzno u Švedskoj. Naša predstavnica tom je prigodom veleposlaniku Švedske uručila pismo s apelom da se Švedska ugleda na Hrvatsku, Austriju, Veliku Britaniju i Bosnu i Hercegovinu i donese zabranu uzgoja životinja zbog krzna.


‘Eko iskustvo’ Mavrovićevih svinja

Proslijedili smo medijima dobivene fotografije i snimke s farme svinja bivšeg boksačkog prvaka Željka Mavrovića, na kojima je vidljivo da je tzv. eko uzgoj farsa. Budući da svinje kod Mavrovića žive u uvjetima koji nisu u skladu s pravilnicima i odredbama o uzgoju životinja, nadležnim institucijama podnijeli smo prijave. Fotografije i video snimke pokazuju da svinje žive u vodi i vlastitom izmetu. Ne treba zaboraviti da bez obzira na način uzgoja, sve životinje na kraju bivaju ubijene.


Razno

– S radošću javljamo da su udomljena oba psa iz naše kampanje s Markom Toljom. Voditelj Dalibor Petko udomio je Vasija, dok je Frki završio u sretnom domu obitelji u Otočcu. Time je ponovno poslana poruka protiv kupnje životinja a za njihovo udomljavanje.

– U subotu, 14. kolovoza održali smo Druženje u SublinKu uz degustaciju veganskih proizvoda Vegetazija. Druženja će se nastaviti i iduće mjesece te nam se svakako pridružite.

– Na našem webu imamo opet dosta novosti od kojih izdvajamo članke ‘Zlostavljanje ili zanemarivanje konja?’, ‘Krvavi (kraljevski) ‘sport’, ‘Konjički sport – legalizirano nasilje’, ‘Prikaz emocionalnog života životinja‘ i ‘Humani uzgoj životinja – oksimoron’.

– Također imamo novosti u rubrici ‘Poznati vegetarijanci iz Hrvatske‘ i tvrtku Tomar u rubrici ‘Trgovine’, spot Jamiroquaia ‘When You Gonna Learn’ u rubrici Video spotovi, dok veterinarska ambulanta Njuška iz Rijeke daje popuste članovima.

– Osim na našim redovitim štandovima koje smo u Rijeci imali tijekom kolovoza srijedom i subotom, bili smo i u Osijeku u sklopu Panonian Challenge od 19-21. kolovoza. Tijekom rujna nastavljamo s našim štandovima srijedom u Rijeci, a vraćamo se sa štandovima petkom i subotom u Zagreb.

– Pozivamo vas na predavanje Dr. Craiga Sommersa ‘Tajne dugovječnosti, vitalnosti i zdravlja’ koje će se 31. kolovoza održati u Europskom domu u Zagrebu u 18h, a na kojemu će biti postavljen i naš informativni štand.

– Još jednom pozivamo vas na ZeGeVege festival koji će se održati 17. rujna na zagrebačkom Trgu bana Jelačića kao dio kampanje Zeleni ponedjeljak. Sve zainteresirane koji su na bilo koji način voljni pomoći oko organiziranja ili sudjelovanja na festivalu, molimo da nam se jave na naš e-mail prijatelji.zivotinja@inet.hr ili putem obrasca.

– Posjetite naš oglasnik za udomljavanje ukoliko razmišljate o novom članu obitelji, potičite svoje prijatelje da ne kupuju životinje već da udome napuštenu životinju. Pogledajte popis trgovina koje ne prodaju životinje te bojkotirajte trgovine koje ih prodaju i zarađuju na njihovoj patnji. Također putem oglasnika možete potražiti cimere, naći smještaj ili ponuditi/potražiti etičke proizvode, knjige i ostalo.

– Pratite i dalje naš kalendar aktivnosti kako biste na vrijeme bili upoznati sa svim aktivnostima i mogli se u njih uključiti. Čekaju nas mnogi prosvjedi, akcije, degustacije i druženja. Ne propustite prigodu za aktivizam, promociju prava životinja, vegetarijanstva i veganstva.

– Pozivamo sve da nam se pridruže članstvom, a još nekoliko dana vrijedi ponuda u kolovozu za članove koji su platili članarinu za tekuću godinu. Ne propustite priliku i naručite svoju majicu!

– I dalje smo u potrazi za volonterima, bilo povremenima bilo onima stalnima. Također tražimo volontera za rad isključivo na Mreži protiv napuštanja životinja.


Hvala vam svima na vašoj dragocjenoj potpori, a oni koji se tek uključuju u našu udrugu ili upoznavaju s našim radom mogu nam pomoći članstvom, volontiranjem, donacijom u robi, usluzi ili novcu ili pak kupnjom nekih artikala iz našeg web kataloga. Pridružite nam se i budite dio tima Prijatelja životinja.

Srdačno,

Prijatelji životinja