AnimaList br. 73

‘Živim odgovorno prema sebi i svim drugim bićima na našem planetu. To prije svega znači da pazim kakvu hranu unosim u svoj organizam. Prvo sam postala vegetarijanka, a sada sam veganka….’- Anna Oxa, pjevačica


Veganska degustacija u Osijeku

Zajedno s Udrugom Pobjede 29. svibnja na osječkom Trgu slobode održali smo informativne štandove na kojima smo pripremili degustaciju sira i vrhnja biljnoga podrijetla i recepte veganskih jela.


VegeSajam u Zagrebu

Povodom Svjetskog dana okoliša u Zagrebu smo održali VegeSajam zdrave hrane na kojem se predstavilo deset izlagača s proizvodima od voća, povrća, žitarica i mahunarki, a građani su mogli degustirati dimljeni seitan i tofu, razne salame, kobasice i burgere te veganske kolače. Na VegeSajmu potpisivala se i peticija za uvođenje vegetarijanskih obroka u javne institucije.


Zeleni ponedjeljak – dan za dobre odluke

Na Svjetski dan okoliša u sklopu VegeSajma pokrenuli smo dugogodišnju kampanju u suradnji s Gradom Zagrebom pod nazivom Zeleni ponedjeljak kako bismo potaknuli građane da barem jedan dan u tjednu prijeđu na prehranu namirnicama biljnoga podrijetla. Tom prigodom gradonačelnik Zagreba je potpisao Deklaraciju o Zelenom ponedjeljku koju možete pročitati na www.zeleni-ponedjeljak.com, gdje se možete i upisati na listu za redovito dobivanje recepata.


Spasimo oceane da spasimo planet

Povodom Svjetskog dana kitova i dupina u nedjelju 13. lipnja na zagrebačkom jezeru Bundek postavili smo umjetničku instalaciju koja je prikazala ocean nekad i danas. Na taj način upozorili smo javnost na iznimnu ugroženost mora i oceana zbog izlova morskih sisavaca i riba te na nužnost iskazivanja jasnog stava za zabranom kitolova.


Obvezno mikročipiranje svih pasa

Nakon višegodišnje kampanje udruga Prijatelji životinja obavještava da je označavanje pasa mikročipom obvezno za sve pse te poziva skrbnike da svoje pse čim prije odvedu kod veterinara kako bi se označili mikročipom. Pravilnik o označavanju pasa stupa na snagu 19. lipnja 2010. te propisuje obvezno mikročipiranje, kako bi do 13. lipnja 2011. svi psi bili označeni mikročipom.


Razno

– Svoje zadnje predavanje ‘Možemo li, pardon, želimo li bolje?’ iz ciklusa ‘Priče iz tanjura’ Vedran Romac održao je 27. svibnja u zagrebačkom KIC-u. Zbog zadovoljnih posjetitelja nastojat ćemo ciklus predavanja ponoviti.

– Uputivši prijavu inspekciji zaštite prirode i Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja zatražili smo zatvaranje improviziranog zoološkog vrta u Zatonu Obrovačkom osvrnuvši se i na neetičnost postojanja zootvora općenito.

–  U popisu popusta za članove nalazi se i tvrtka Rituals, a u našem web katalogu svakako pogledajte nove majice koje od ovog mjeseca imamo u ponudi.

– Od novosti na našem webu pogledajte članak ‘U čijoj ste koži?’ i ‘Izlaganje konja buci’, glazbenike Eu Libre i Thomasa D u rubrici Video spotovi, knjigu Postom do zdravlja, promjene u članku ‘Kako možete pomoći?’

– Ovaj mjesec smo za članove koji su platili članarinu za 2010. godinu osigurali dodatne pogodnosti. Pregače za minimalnu donaciju od 15 kuna i jedan veganski meni u restoranu VegeHop za samo 30 kuna. Ako još niste, učlanite se i uplatite članarinu te naručite svoju pregaču ili vege meni.

– Pozivamo vas da svakako pogledate i film ‘Zaljev’ – Oscarom nagrađeni dokumentarac o dupinima, kojega su u Hrvatskoj predstavili Lush i Restart. Lush i Restart zajedno su lansirali i liniju specijalno napravljenih kvalitetnih krema za ruke i tijelo pod nazivom ‘Lush Charity Pot’.

Indie bend Superbrands prvi je hrvatski bend koji je javno u HTV-ovoj emisiji ‘Garaža’ pričao o pokolju tuljana u Kanadi i osudio nošenje krzna, a prošli mjesec je snimio ekskluzivan intervju koji možete vidjeti na YouTube kanalu Prijatelja životinja.

– Pozivamo građane da nam se pridruže u donošenju veganske hrane aktivistima Zelene akcije i građanske inicjative Pravo na grad koji i dalje prosvjeduju u Varšavskoj.

– Naši su aktivisti 5. lipnja informativnim štandom sudjelovali na VeganMania festivalu u Beču. Dana 12. lipnja sudjelovali smo na Međunarodnom vegetarijanskom pikniku u Brežicama kao i na Sajmu udruga 12. i 13. lipnja na zagrebačkom jezeru Bundek.

– Također 12. lipnja posjetili smo Dan neokulture koji se održao u Badličanu. Udruga Umjetnost davanja je osmislila ovu manifestaciju kao sajamsko-edukativni dan na kojemu je promovirala ideje, pojedince i tvrtke koji promiču ekologiju, zdrav život, prava životinja, nenasilje, društvenu i spolnu ravnopravnost te ravnopravnost vrsta.

– Započeli smo i s našim ljetnim informativnim štandovima srijedom u Rijeci na Korzu, a svakog petka popodne i subotom nalazimo se na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu.

– Pozivamo vas na druženje aktivista i članova uz vege roštilj na jezeru Bundek 22. lipnja s početkom u 10 sati. Doborodošli su i djeca i odrasli da se družimo uz glazbu i vege roštilj.

– U sklopu kampanje ‘Budite bolji od okrutnosti’ s Bojanom Jambrošićem posjetili smo Zagrebačku umjetničku gimnazija s pravom javnosti i Športsku gimnaziju.

– U sklopu rada Mreže protiv napuštanja životinja organizirali smo posjet predstavnika grada Zadra, a zatim i Velike Gorice Skloništu za napuštene životinje u Dumovcu.

– Od zanimljivosti na webu predlažemo da pogledate on-line izdanje knjige Vegan, listu trgovina koje ne prodaju životinje kao i web projekt www.nevidljive-zivotinje.com.


Kako bismo istim intenzitetom i entuzijazmom mogli nastaviti s našim aktivnostima i tijekom vrućih ljetnih mjeseci, molimo vas i računamo na vašu dragocjenu pomoć. Pomoći nam možete članstvom,volontiranjem ili donacijom u robi, usluzi ili novcu ili pak kupnjom nekih artikala iz našeg web kataloga.

Hvala!

Vaši Prijatelji životinja