AnimaList br. 53

‘Ja jednostavno smatram kako je grozno nauditi živome biću u ime taštine. Mislim da je to potpuno nepotrebno te da, kad bi jednom vidjeli kako se te životinje ubija – kako je to groteskno i nepotrebno – ljudi bi jednostavno prestali nositi krzno.’ – Tamara Ecclestone


Zbogom plastičnim vrećicama!

Uz potporu udruga Centar za kompost, Eko Kvarner, Eko inicijativa, PCAP International, Plavi svijet, Potrošač, Zelena akcija, Zelena Istra, Zeleni Osijek i drugih, pokrenuli smo peticiju za zabranu plastičnih vrećica. Peticija se počela potpisivati na ZeGeVege festivalu, a svi koji žele pomoći u prikupljanju potpisa prazan obrazac mogu preuzeti i s naše web stranice www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1388.


Održan ZeGeVege festival

20. rujna na Trgu bana Jelačića u Zagrebu održali smo ZeGeVege – 1. hrvatski festival održivog življenja. Ovom prigodom želimo još jednom zahvaliti svim sudionicima programa, pjevačima, plesnim skupinama, zabavljačima, govornicima i izlagačima, kao i svima onima koji su svojim donacijama i sponzorstvima pomogli da se prvi ZeGeVege uspješno realizira. Hvala i svim našim članovima, volonterima i aktivistima koji su sudjelovali u njegovoj organizaciji kao i 15.000 posjetitelja koji su pratili ovaj cjelodnevni program. Galerija fotografija sa ZeGeVege festivala može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1387.


Band aid za životinje

29. rujna počelo je snimanje za prvi hrvatski band aid za životinje pod nazivom ‘Ja volim životinje’. Stihove i glazbu za pjesmu ‘Nema isprike’ napisala je Lea Dekleva, a ovom projektu su se priključili i Oliver Dragojević, Toni Cetinski, Massimo Savić, Tedi Spalato, Jelena Radan, Maja Vučić, Tina Vukov, Lea Dekleva, Ines Bojanić, Leona Paraminski, Marko Tolja, Iva Bagić i Popper. Video spot će snimiti i producirati Vanja Vascarac, a fotografirat će Filip Čargonja. U kreativnom i medijskom smislu projektu se pridružila i dala svoj dobrovoljni udio kreativna agencija TBWA iz Zagreba, agencija za zakup medija PHD i marketinška tvrtka b.i.p..


Dani prijatelja životinja

Već sedmu godinu zaredom organizirali smo Dane prijatelja životinja obilježivši ih s posebnim naglaskom na Svjetski dan vegetarijanstva, Svjetski dan farmskih životinja i Svjetski dan životinja. Ove smo godine naše sugrađane počastili veganskim doručkom i ručkom, organizirali smo za njih večernju uličnu video projekciju te pozvali ih i na kazališnu predstavu pod nazivom Timbuktu koja skreće pozornost na beskućnike ljudske i pseće vrste te potiče na udomljavanje napuštenih životinja. Podijelili smo i nekoliko tisuća letaka koje smo tiskali u suradnji s organizacijom FARM – Farm Animal Rights Movement.


Tamara Ecclestone protiv krzna

U suradnji s PETA-om Europe i Cro-a-Porterom u Varaždinu i Zagrebu postavili smo nove izazovne plakate s TV voditeljicom i nasljednicom Formule 1 Tamarom Ecclestone. Hrvatska promocija plakata ‘Odbaciti krzno je pobjednička Formula’ održala se na Cro-a-Porteru 8. listopada na Zagrebačkom velesajmu. Ovu akciju poduprli su Cro-a-Porter, Europlakat, Arto i Vectordesign.


Student iz Hrvatske pobjednik natječaja Dizajnom protiv krzna

Tomislav Stančić, student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu pobjednik je europskog i međunarodnog regijskog natječaja za 2008. godinu za studente sa savješću ‘Design against fur’. U izradi pobjedničkog rada Tomislavu Stančiću pomogao je student Marin Mimica. Jedanaestero studenata nagrađeno je Posebnim priznanjem sudaca, a trinaestero studenata dobilo je pohvale. Najbolja tri uratka iz europskog i međunarodnog natječaja ići će u drugi krug kako bi bili ocijenjeni, zajedno s pobjednicima iz drugih ‘Design against fur’ regija za ‘Veliku nagradu’. Ista umjetnička djela također će biti prijavljena za ‘Nagradu po izboru publike’, a za njih će javnost glasovati tijekom mjeseca studenoga putem web stranice www.designagainstfur.com.

Od 13.-17. listopada organiziramo u Studentskom centru u Zagrebu izložbu svih 40 radova iz Hrvatske, gdje se održala i primopredaja pohvala i certifikata.


Razno

– Opatija, Klanjec, Đurđevac i Donji Miholjac novi su gradovi koji su podržali kampanju za obvezno mikročipiranje svih pasa. Tako se broj gradova koji su dali potporu ovoj inicijativi popeo na 73.

– Popuste za članove daju vam Advent i Aura salon za njegu pasa. Pozivamo vas da namjenskom donacijom ili uplatom godišnje članarine podržite naš rad. Svi članovi koji su uplatili članarinu ostvaruju popuste u raznim trgovinama i restoranima.

– 16. listopada u 12 sati na riječkom Korzu obilježavamo Svjetski dan borbe protiv McDonald’sa. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

– 18. listopada u 18 sati u našim prostorijama održat će se radionica pod nazivom ‘AktiVeg’. Ukoliko želite postati aktivist za životinje, predbilježite se za radionicu na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1315.

– Ne zaboravite na prosvjed protiv transporta živih životinja koji će se 25. listopada održati u Zagrebu. Predbilježite se na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1368.

– Na našem YouTube kanalu postavljen je novi zanimljiv film Hrana za život te pozivamo sve koji mogu pomoći u daljnjem prevođenju i titliranju. Sve ostale novosti na webu možete vidjeti u rubrici ‘Novo na webu’.


Zahvaljujemo svima na potpori koju smo do sada od vas primili te vas do sljedećeg broja našeg AnimaLista srdačno pozdravljamo.

Vaši Prijatelji životinja