AnimaList br. 49

‘[Životinje] nisu naša braća, naši podređeni, one su drugi narodi, uhvaćene s nama u mreži života i vremena…’ – Henry Benston


Posjet skloništu za pse u Benkovcu

Nakon javnog apela čuvara pasa u azilu Benkovac, u suradnji s udrugom Lunjo i Maza nastavili smo se baviti slučajem neodgovornog zanemarivanja stotinu pasa. Prigodom posjeta azilu utvrđen je nestanak 60 pasa. Neki su umrli od gladi, žeđi, infekcija ili kanibalizma, dok ostalima nema traga. Postoje glasine o prodaji pasa za lov i nezakonite borbe. Izvješće s fotografijama iz Benkovca može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1328.


Obvezno mikročipiranje na odluku gradovima

Akciju za obvezno mikročipiranje svih pasa obilježili smo 3. lipnja u Zagrebu u suradnji sa Skloništem za napuštene životinje Grada Zagreba te Info centrom za napuštene i izgubljene životinje grada Zagreba. Događaju je nazočio i gradonačelnik Velike Gorice Tonino Picula govoreći o uvedenoj obvezi mikročipiranja svih pasa u svom gradu, a na informativnim štandovima potpisivala se peticija za izmjenu Pravilnika o označavanju pasa. Nakon Velike Gorice i Požega je donijela odluku o obveznom mikročipiranju svih pasa, a novi gradovi koji su dali potporu ovoj kampanji su Zlatar, Benkovac, Đakovo, Otočac, Glina, Solin, Križevci, Ogulin, Sinj, Bjelovar, Delnice, Garešnica, Kutina, Vodice i Zabok.


Abolicija i moralni napredak

U suradnji s organizacijom PETA objavili smo novu web stranicu www.abolicija.com. Ona govori o neraskidivoj vezi između prava životinja i prava ljudi. U sklopu predstavljanja ovog web projekta dr. Steve Best, profesor filozofije i humanističkih znanosti sa Sveučilišta u Teksasu, održao je i zanimljivo predavanje u KIC-u u Zagrebu.


Vijesti i najave

– Australskoj ambasadi u Zagrebu i australskom premijeru Kevinu Ruddu uputili smo pismo prosvjedujući protiv patnje uzrokovane australskim izvozom živih životinja.

– U protekla dva tjedna sudjelovali smo na Veganmaniji u Beču i Festivalu za zaštitu okoliša u Grazu, prigodom čega smo izrazili solidarnost s austrijskim kolegama iz udruga VGT, Vier Photen, VGÖ i BAT.

– I ove godine pozivamo sve naše članove, aktiviste i zainteresirane na vege piknik, koji će se održati na zagrebačkom Jarunu 21. lipnja od 15 sati, kako bismo se bolje upoznali i nastavili daljnje djelovanje za životinje i njihova prava.

– Ne propustite posjetiti našu web stranicu gdje ćete vidjeti brojne novosti, kao što su tekstovi o životinjama u industriji jaja i o okrutnosti trgovine životinjama. Pozivamo vas i na potpisivanje nove peticije.

– Ovaj tjedan RTL-ova emisija Večera za 5 vezana je za vegansku prehranu pa pogledajte sto će se kuhati i prijavite se za nove epizode s vegetarijancima.

– Himalajski yogi Maharishi Swami Dev Murti održat će predavanje 26. lipnja u 18 sati u KIC-u u Preradovićevoj 5 u Zagrebu, na temu Etika prehrane.

– Nakon dobrog odaziva aktivista na prvoj radionici ‘Uvod u aktivizam’ pozivamo vas na sljedeću radionicu ‘Tvoja prilika za djelovanjem: Uvod u aktivizam – 2. dio’. Radionica namijenjena starim i novim članovima koji žele aktivno sudjelovati u radu Udruge održat će se 28. lipnja u prostorijama Udruge, Gajeva 47.

– Europska unija će uskoro odlučiti o zakonskoj zabrani uvoza tuljanovog krzna. Sada je ključni trenutak da kažemo zastupnicima Europskog parlamenta da građani Europe ne podržavaju pokolj beba tuljana u Kanadi. Stoga vas pozivamo na međunarodni prosvjed 1. srpnja u Bruxellesu. Prijavite se što prije jer je sve manje mjesta u autobusu.


Zahvaljujemo svima na dosadašnjoj potpori i pozdravljamo vas vjerujući da ćete nas pratiti i u našim budućim akcijama za životinje.

Vaši Prijatelji životinja