AnimaList br. 52

‘Možete li se zapitati koji je razlog naveo Pitagoru da odbaci meso? Što se mene tiče, ja bih radije volio znati pod kojim je neočekivanim okolnostima i u kojem stanju uma prvi čovjek stavio svoje usne na meso i krv mrtvog stvorenja, iznio na stol mrtva, ustajala tijela i usudio se nazvati hranom dijelove tijela koji su do maloprije puštali glasove i krikove, kretali se i živjeli…?’ – Plutarh


Gdje nam je turistička vegetarijanska ponuda?

Kako bismo ukazali na nedostatak vegetarijanske i veganske ponude za turiste, 11. i 12. kolovoza održali smo informativne štandove, videoprojekciju i veganske degustacije u Puli, Poreču i Rijeci. U Rijeci su se tako mogle degustirati kremšnite i kakao šnite bez jaja i životinjskog mlijeka, u Puli veganski ražnjići, sojini medaljoni i seitan direktno s roštilja, a u Poreču namazi od maslina i slanutka, pohani seitan i tofu te veganske kobasice.


Kastracija nužna u spašavanju života

U suradnji s udrugom Didona – Veterinari za zaštitu i dobrobit životinja – u Zagrebu smo 21. i 23. kolovoza održali informativne akcije o nužnosti kastracije kućnih životinja. Tom prigodom udruga Didona predstavila je i svoj program besplatne kastracije pasa i mačaka koji provode u suradnji s Gradskim uredom za poljoprivredu i šumarstvo. Na štandovima su se skupljale i predbilježbe za umirovljenike kojima je Grad Zagreb osigurao besplatnu kastraciju životinja. Predbilježbe za besplatnu i povoljniju kastraciju i dalje se primaju na e-mail ili telefon Udruge.


Slijepi zbog profita

Akcijom u Vukovaru 25. kolovoza te dan poslije i u Novom Sadu, skrenuli smo pozornost na patnju životinja iskorištavanih u svrhu testiranja kozmetičkih proizvoda, prikazavši simbolično Draize test. Na informativnim štandovima potpisivala se peticija za zabranu pokusa na primatima, dok je u Europskom domu Vukovar uz kratko predavanje prikazan i film ‘Uništeni životi’.


Tragedija krava na hrvatsko-bosanskoj granici

Nakon što smo putem medija saznali za tragediju krava na graničnom prijelazu Županja-Orašje, koje su više od dva dana u zadnjem stadiju trudnoće čekale na prelazak granice, otišli smo na mjesto događaja i nakon mučnih pregovora s hrvatskim i bosanskim carinicima izmučene krave nastavile su svoj put prema Sarajevu. Udruga Prijatelji životinja i Udruga prijatelja životinja ‘Dr. Ivan Rostaš’ podnijeli su kaznenu prijavu zbog mučenja životinja, tražeći da se detaljno ispita ovaj slučaj.


Iz zatvorske ćelije u Parlament Austrije

Pozdravljamo oslobađanje austrijskih kolega Christofa, Elmara, Felixa, Jana, Jürgena, Kevina, Lea, Martina i Sabine (Christian je pušten prije), koji su odlukom Prizivnog suda napokon pušteni na slobodu. Tako je završen proces ‘izrežirala’ specijalna komisija (Soko) s ciljem uništavanja jedne od najjačih austrijskih udruga za prava životinja u Austriji – Verein Gegen Tierfabriken. Čestitamo dr. Balluchu na kandidaturi za zastupnika Stranke zelenih i izražavamo nadu da je puštanjem svih zatvorenih aktivista na slobodu završeno jedno ružno, mračno i sramotno razdoblje austrijskog pravosudnog sustava.


Peticija za životinje u transportu

Sljedećeg će mjeseca transport živih životinja na velike udaljenosti biti predmetom rasprave za one koji imaju moć ne samo staviti na snagu i poboljšati zakone o zaštiti životinja u Europi nego i ukinuti transport na velike udaljenosti. Pozivamo vas da za slanje pisma europskoj povjerenici Androulli Vasilliou kliknite ovdje. Prije nego što u listopadu bude donesena odluka koja će svake godine utjecati na stotine tisuća životinja, koalicija ‘Handle with Care’ uručit će pisma povjerenici Europske unije kako bi joj predočila snagu javnog mnijenja.


Festival ZeGeVege

Ne propustite posjetiti ZeGeVege – 1. hrvatski festival održivog življenja, koji će se 20. rujna održati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Upoznajte se s 30 izlagača zdrave hrane, ekoloških proizvoda, udruga za zaštitu prirode i životinja. Posjetite restoran zdrave hrane, nagradne igre, cjelodnevni program na pozornici te večernji koncert dugogodišnjeg vegetarijanca Gorana Karana! Više informacija o festivalu možete naći na web stranici www.zegevege.com.
Prijavnica za volontiranje na festivalu ZeGeVege nalazi se na www.zegevege.com/kontakt.html.


Vijesti i najave

– Budući da japansko Ministarstvo okoliša planira uključiti ‘Tehnički priručnik za zaštitu i upravljanje japanskim majmunima’ u plan donošenja zakona o hvatanju snježnih majmuna i njihovog korištenja u laboratorijskim istraživanjima, uputili smo notu japanskom premijeru i veleposlaniku Japana u Hrvatskoj u kojoj izražavamo zabrinutost glede implikacija koje bi ovakva odluka mogla imati za dobrobit životinja.

– Buzet, Ivanec, Vrgorac, Čazma, Donja Stubica i Komiža novi su gradovi koji su podržali kampanju za obvezno mikročipiranje svih pasa, dok je Grad Zadar donio odluku o obveznom mikročipiranju svih pasa na svom području.

– Weleda je nova tvrtka na hrvatskoj bijeloj listi, a popis ostalih proizvođača koji ne testiraju na životinjama možete naći ovdje.

– Popuste za članove daju vam i Biohrana Mirta i Eco-positiva. Pozivamo vas da uplatom godišnje članarine podržite rad Udruge, a istodobno ostvarite popuste u raznim trgovinama i restoranima. Također možete postati jedan od namjenskih donatora te na taj način pomoći našemu radu.

– S radošću vas obavještavamo o osnivanju Prijatelja životinja u Bosni i Hercegovini te vas pozivamo da se priključite. Više informacija na www.prijatelji-zivotinja-bih.com.Također je osnovana udruga Zaživali! u Sloveniji, dok su aktivisti u Novom Sadu u postupku osnivanja Prijatelja životinja Srbija i možete im se javiti na e-mail prijatelji.zivotinja.srbija@gmail.com.

– Molimo vas da potpišete peticiju kojom se od Ujedinjenih naroda traži da hranu koja bi se koristila za uzgoj životinja na farmama umjesto za ‘proizvodnju’ životinja koristi kako bi se nahranili gladni ljudi. Peticija se može potpisati na http://un.evana.org/index.php?lang=hr.

– Ne zaboravite predbilježiti se za prosvjed koji će se održati protiv transporta živih životinja. Predbilježiti se možete ovdje.


Zahvaljujemo svima na potpori koju smo do sada od vas primili te vas uz nadu da ćete i dalje biti s nama srdačno pozdravljamo.

Vaši Prijatelji životinja