AnimaList br. 51

‘Konzumacija mesa više šteti klimi nego transportni sektor. Europljani jedu daleko previše mesa i konzumacija životinjskih proizvoda mora se hitno smanjiti.’ – Jens Holm, švedski zastupnik u Europskom parlamentu


Za provedbu Zakona o zaštiti životinja

Za provedbu ZakonaPotaknuti alarmantnim stanjem u cijeloj Hrvatskoj, u kojoj je zakonska obveza prepuštena volonterskim udrugama i građanima, lošim stanjem postojećih utočišta te nedostatkom novih, 12. srpnja održan je prosvjed zbog neprovođenja Zakona o zaštiti životinja, na kojem su se okupili predstavnici više od 20 udruga za zaštitu životinja iz 19 hrvatskih gradova.


Zabranimo plastične vrećice

Zabranimo vrećiceDržavnom tajniku u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Nikoli Ružinskom, te potpredsjednici Odbora za zaštitu okoliša i zastupnici u Hrvatskom saboru, Mireli Holy, uputili smo zahtjev za zabranom prodaje plastičnih vrećica. Zabranom distribucije plastičnih vrećica smanjio bi se problem proizvodnje i nagomilavanja takvog otpada u prirodi, spasili milijuni životinja koji umiru od gutanja vrećica ili zapetljavanja u njih, te sačuvala velika količina sirovina koja se koristi pri njihovoj proizvodnji.


Otvorena vrata Skloništa za napuštene životinje

Otvorena vrata DumovcaKako bi se građani potaknuli da ne kupuju životinje, već da ih udomljuju te da posjete Sklonište za napuštene životinje u Dumovcu, Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba u suradnji s našom udrugom i Savezom udruga za zaštitu životinja (SUZA) organizirao je manifestaciju Otvorena vrata Sloništa za napuštene životinje u Dumovcu. Informativne štandove posjetili su Gala Svilan, zaštitno lice kampanje ‘Obitelj na more, a pas na ulicu?!’, pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk, i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.


Za zabranu pokusa na primatima

Za zabranu pokusaNa treću obljetnicu oslobađanja beagleova obilježili smo Dan borbe protiv pokusa na životinjama akcijom ‘Za zabranu pokusa na primatima’. Akcija tijekom koje je dvoje primata bilo zatočeno u kavezu održala se 21. srpnja u Splitu, a njome smo željeli skrenuti pozornost na patnje životinja u laboratorijima te pozvati hrvatsku javnost, političare i nadležne organe vlasti da u skladu s nastojanjima unutar Europske unije donesu zabranu pokusa na svim primatima. Peticija se nalazi na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1119.


Prijatelji životinja na YouTubeu

YouTubeOtvorili smo svoj kanal na internet portalu YouTube kako bi javnosti bili dostupni kratki edukativni filmovi o pravima životinja, vegetarijanstvu i ekologiji prevedeni na hrvatski jezik. Naš YouTube kanal, www.youtube.com/afcroatia, trenutačno sadrži 28 filmova. Svi filmovi dostupni su i na DVD-u u obliku triju kompilacija, mogu se besplatno naručiti preko našeg web portala, uz plaćanje troškova medija i poštarine, te ih je dopušteno umnožavati. Pozivamo one koji žele pomoći u daljnjem razvoju projekta da nam se jave.


Na hrvatskom objavljeno izvješće ‘Stočarska industrija i klima’

Stočarska industrija i klimaNakon švedskog, engleskog i francuskog, a u očekivanju nizozemskog i češkog izdanja, javnosti se na hrvatskom jeziku predstavilo alarmirajuće izvješće švedskog zastupnika u Europskom parlamentu, Jensa Holma, i novinara Toiva Jokkale. Izvješće ‘Stočarska industrija i klima – Europska unija loše čini gorim’ ispituje utjecaj neprekidnoga rasta konzumacije mesa na klimatske promjene, i ulogu Europske unije u cijelom procesu. Osim u tiskanom izdanju, kompletno izvješće može se pročitati i u pdf formatu na www.prijatelji-zivotinja.hr/data/file_4140.pdf.


Razno

– Docenta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zorana Tadića prijavili smo Veterinarskoj inspekciji zbog slučaja utapanja egzotičnih otrovnih zmija u WC školjci PMF-a, za koje je bio odgovoran.

– Još smo jednom reagirali na zanemarivanje životinja na farmi krava BIO FARMA d.o.o. vlasnika Ivana Hudoletnjaka. Izvješće o stanju na farmi u cijelosti možete pročitati ovdje: www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1366.

– Novi gradovi koji su dali potporu mikročipiranju svih pasa jesu Buje, Kastav, Samobor, Krk, Bakar, Rovinj, Novi Marof i Hvar. Tako se broj gradova koji su dali potporu ovoj inicijativi popeo na 63.

– Na nedavno predstavljenoj stranici www.abolicija.com možete od sada i poslušati radio emisiju u tri dijela s temom Specizam prema istoimenoj knjizi autorice Joan Dunayer.

– Od novosti na webu pročitajte članak ‘Fan borbi s bikovima’, a u našem web katalogu pogledajte nove majice bez rukava i slikovnicu ‘Zmaj Biljoljub’. Provjerite i promjene u člancima ‘Osobni aktivizam’ i ‘Kako možete pomoći’.

– Također vas pozivamo da se već sada prijavite za sudjelovanje u prosvjedu protiv transporta životinja. Pristupnicu možete ispuniti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1368.

– Krećemo na turneju kojom želimo skrenuti pozornost na lošu turističku vegetarijansku ponudu te vas pozivamo da posjetite informativne štandove u Rijeci 11.8., te u Puli i Poreču 12.8. Za više informacija o događanjima posjetite Kalendar aktivnosti.

– Kako su dani sve topliji, sjetite se životinja koje su izložene visokim temperaturama i na dostupnim mjestima im postavite posude sa svježom vodom.


Hvala svima na dosadašnjoj potpori uz pozdrave i nadu da ćete i tijekom dugog toplog ljeta biti uz nas u našim akcijama za životinje.

Vaši Prijatelji životinja