AnimaList br. 45

‘Da je Bog stvorio životinje da mogu zavapiti kad pate, bio bi to drukčiji svijet. Nešto tako jednostavno značilo bi toliko manje agonije.’ – Alex Pacheco


I životinje žele živjeti

Povodom božićnih i novogodišnjih blagdana na Badnjak smo na našem info štandu prostrli stol na kojem su se našli prazni tanjuri i jedan tanjur s komadom mesa koji su slikovito predočili direktnu povezanost između jedenja životinja i gladi u svijetu. Dijelili smo i tiskane materijale i čestitke, a građani su kušali blagdanska jela bez namirnica životinjskog podrijetla.


I ja imam pravo na život kao i ti

Početkom mjeseca siječnja, po centru Zagreba postavili smo jumbo plakate s kojih je prolaznike gledalo janje uz poruku ‘I ja imam pravo na život kao i ti’. Jumbo plakati su bili postavljeni s namjerom da buđenje nove godine bude za neke i buđenje njihove svijesti prema patnjama životinja i vlastitoj prehrani.


Hrvatski građani o pravima životinja i vegetarijanstvu

Ovoga mjeseca objavili smo istraživanje javnog mnijenja o tome što građani misle o vegetarijanstvu, nošenju krzna, kažnjavanju zlostavljača ili pokusima na životinjama i to kroz osamnaest anketnih pitanja koje je kroz nezavisno službeno istraživanje građanima postavljala agencija SPEM Komunikacijska skupina Zagreb.


Peticija za dupine

Slanjem zahtjeva Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture – u čemu su nam se pridružile i mnoge udruge – te pokretanjem peticije, za čije potpisivanje trebamo i vašu pomoć kako bismo sakupili što više potpisa, nastavljamo kampanju ‘Hrvatska – zemlja prijatelja dupina’ s ciljem zabrane zatočavanja dupina i trajnog proglašenja rezervata dupina kod Malog Lošinja. Javite nam se ukoliko možete skupiti potpise među svojim poznanicima ili postaviti info štand.


Vijesti

– Razmišljajući kako je bilo promrzlim životinjama ispred zagrebačke Katedrale kada se pucalo na Božić, pozvali smo sve građane Republike Hrvatske da odustanu od bacanja petardi i pucanja imajući na umu kako će oni djelovati na psihu i izoštreni sluh gradskih i kućnih životinja.

– Oštro smo osudili božićni progon i ubijanje životinja u kojem je sudjelovao i ministar Kirin, kada se okupilo sedamdeset lovaca iz cijele Hrvatske i ubilo sedamnaest divljih svinja.

– Skrenuli smo pozornost i na povećan broj napuštenih životinja koji je posljedica odlaska građana na skijanje, i još jednom ukazali na nužnost hitnog uvođenja zakonske obveze mikročipiranja svih pasa i strogog kažnjavanja napuštanja životinja.

– Oštro smo reagirali na još jedno u nizu iskorištavanje tigrova u svrhu promocije te podnijeli prijavu Upravi za zaštitu prirode protiv dovođenja tigra pred noćni klub, dok smo od veterinarskog inspektora Branka Zbodulje zatražili ostavku zbog izdavanja dozvole za iskorištavanje tigra.

– Temeljem najave prodaje mesa kloniranih životinja u Europskoj uniji, izrazili smo zabrinutost zbog donošenja ovakve odluke i upozorili hrvatsku javnost da bi se Hrvatska jasno trebala ograditi i distancirati od takvih namjera te još jednom ukazali na veliku prednost bezmesne prehrane.

– Podnijeli smo prijavu policijskoj upravi protiv 38-godišnjeg građana, koji se prijavio policiji i priznao da je kod zgrade Općinskog suda u Zagrebu iz praćke gađao psa.

– Pas Curo i naši aktivisti posjetili su zagrebački vrtić Bajka s kojim surađujemo na edukaciji djece o zaštiti životinja. Nastavit ćemo suradnju i s drugim vrtićima na razvoju projekata koji ne uključuju kupnju životinja od strane vrtića.

– Posjetili smo Grad mladih u Zagrebu i održali predavanja za djecu od prvog do četvrtog razreda na temu zaštite životinja. Djeca su odlično reagirala na osnovne informacije o zaštiti divljih i kućnih životinja te pokazala veliki interes.

– Pokrenuli smo novi web katalog koji je sada pregledniji i u kojem se sada uz majice, bedževe, naljepnice, torbe, penkale i ostalo, nalaze i kompilacije besplatnih filmova o pravima životinja.

– Od novosti na web portalu Udruge izdvajamo novu rubriku Kalendar aktivnosti u kojem možete provjeriti sve naše aktivnosti na jednom mjestu kako biste nam se lakše pridružili. Novi tekst o lovu u Hrvatskoj možete pročitati pod naslovom Krupna divljač za niske strasti, a objavili smo i popis skrivenih sastojka životinjskoga podrijetla.

– Uz Laboratorij Dr.Džanić i veterinarske ambulante ‘Buba’, ‘Bibino’ i ‘Veterinarska ambulanta za kućne životinje’ odlučili su dati popuste članovima. Budući da prošlogodišnje članske iskaznice vrijede samo do 1. ožujka, molimo vas da što prije obnovite članstvo za 2008. godinu kako bi mogli steći pravo na ostvarivanje popusta za članove.


Najave i pozivi

– Europska komisija želi čuti mišljenje svih nas o lovu na tuljane prije nego donesu konačnu odluku o zabrani trgovine krzna i proizvoda od tuljana za nekoliko mjeseci.

Svoje mišljenje možete dati putem upitnika na ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=seals.

– Naša splitska podružnica održala je 15. siječnja u Splitu projekciju kratkog dokumentarnog filma ‘Tužne oči i isprazni životi – zoološki vrtovi’. Posjetitelji su za vrijeme projekcije mogli potpisati i peticiju za zatvaranje splitskog zoološkog vrta. A projekcija filma ‘1994.’ održati će se 30. siječnja 2008. u 21:00 sat, također u klubu KOCKA, Savska b.b.

– Pozivamo sve članove, koji su u mogućnosti, na druženje i međusobno upoznavanje koje će se održati u prostorijama Udruge, Gajeva 47, u Zagrebu, 2. veljače 2008. od 16 do 22 sata.

– Pozivamo vas na prosvjed protiv kineske industrije krzna, s naglaskom na zabranu uvoza psećeg i mačjeg krzna u Hrvatsku. Prosvjed će se 13. veljače 2008. održati ispred Kineske ambasade u Zagrebu, Mlinovi 132, s početkom u 12 sati. Dođite i povedite vaše pse!

– Podsjećamo vas da se na vrijeme prijavite za odlazak autobusom na prosvjed protiv krzna u Ljubljani koji će se održati 23. veljače s naglaskom na zabranu uvoza tuljanovog krzna.

– Već sad najavljujemo i veliki i glasan međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se održati u Zagrebu 15. ožujka na Svjetski dan protiv pokolja tuljana. Razglasite i ne propustite!

– Još uvijek traju prijave za istraživanje o utjecaju vegetarijanske prehrane na zdravlje kostiju Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, pa pozivamo vegetarijance i vegane koji žele sudjelovati da ispune prijavnicu što prije.


Zahvaljujemo svima koji su se proteklih mjesec dana na ovaj ili onaj način uključili u naše aktivnosti i ovim putem vas pozivamo da nam se priključite i u sljedećim mjesecima. Brojni su projekti pred nama (prevođenje za nove web projekte, pripreme i organizacija prosvjeda i slično) i za njihovu uspješnu realizaciju trebat ćemo i vas.

Hvala i srdačno,

Prijatelji životinja