AnimaList br. 47

‘Pokolj tuljana u Kanadi, uključujući tuljane koji su stari svega nekoliko tjedana, barbarski je čin i EU mu ne bi smjela progledati kroz prste.’ – Neil Parish, predsjedavatelj panela za dobrobit životinja pri Europskom parlamentu


Europska V-oznaka

Najavljujemo da je V-oznaka napokon došla i u Hrvatsku. U Hrvatskoj, naime, prema istraživanju javnog mnijenja SPEM komunikacijske skupine, živi više od 160.000 vegetarijanaca. Tu su i mnogi potrošači koji se žele hraniti zdravije i koji paze na sastojke prehrambenih proizvoda koje svakodnevno kupuju. Mnogi od njih zbog zdravstvenih poteškoća ne smiju konzumirati određene namirnice životinjskoga podrijetla ili im vjerska uvjerenja to ne dozvoljavaju, pa će i njima V-oznaka biti jamstvo prikladnog proizvoda.


Preko 30.000 potpisa za rezervat dupina

Predstavnici naše udruge su 6. ožujka u Upravi za zaštitu prirode pri Ministarstvu kulture uz nazočnost predstavnika Državnog zavoda za zaštitu prirode predali sakupljenih 31.224 potpisa peticije državnom tajniku Zoranu Šikiću. Ova peticija potpisivat će se dok se ne donese zakonska zabrana zatočavanja dupina i trajno proglasi rezervat dupina kod Malog Lošinja koji je od iznimne važnosti za budućnost dupina i ugled Hrvatske kao zemlje prijatelja dupina.


Prosvjed za prestanak pokolja tuljana

U subotu, 15. ožujka, održao se veliki međunarodni prosvjed protiv pokolja tuljana zbog krzna u Zagrebu. U dvosatnom prosvjednom maršu sudjelovalo je preko 300 prosvjednika, a tijekom prosvjeda uručena je i prosvjedna nota veleposlaniku Kanade u Zagrebu. Galeriju fotografija s prosvjeda možete vidjeti ovdje www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1276.


Svjetski dan bez mesa

Ove godine Svjetski dan bez mesa obilježili smo: degustacijom veganskog gulaša i predstavljanjem novog letka i web stranice www.futurefood.org u KIC-u 20. ožujka, uličnoj projekciji filma o baterijskom uzgoju kokoši 21. ožujka, te degustacijom veganskih kolača na informativnom štandu 22. ožujka. I ove godine Svjetski dan bez mesa obilježen je u suradnji s organizacijom F.A.R.M. – Farm Animal Reform Movement.


Europska koalicija za prestanak pokusa na životinjama

Od 27. do 29. ožujka naša je udruga imala čast u Zagrebu ugostiti predstavnike Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) na redovnoj sjednici. U sklopu ovog međunarodnog skupa, 28. ožujka održan je i performans protiv pokusa na primatima kojim se želi potaknuti zabrana pokusa na primatima u Europskoj uniji i Hrvatskoj.


Pravo na obrok

Povodom Svjetskog dana zdravlja uputili smo nadležnim ministarstvima zahtjev za uvođenjem vegetarijanskih obroka u javne institucije. Pravo na obrok prema etičkim, vjerskim, zdravstvenim ili nekim drugim načelima osnovno je pravo svakog pojedinca. Stoga se zbog poštivanja osnovnih prava pojedinca, volje građana i razvoja kulture zdrave prehrane u Hrvatskoj, više ne bi smjelo čekati s uvođenjem vegetarijanskih obroka u sve javne institucije.


Vijesti i najave

– Još jednom smo reagirali na iskorištavanje životinja u reality showu ‘Farma’ Nove TV, potaknuti brojnim pozivima građana i nebrigom natjecatelja prema kuji Lisi, te podnijeli prijavu veterinarskoj inspekciji protiv zloporabe životinja u svrhu zabave.

– Kampanji za obvezno mikročipiranje svih pasa priključilo se još sedam gradova: Sveta Nedelja, Ivanić Grad, Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Vrbovec, Velika Gorica i Poreč. Broj gradova koji podržavaju ovu kampanju tako se popeo na dvadeset.

– Lov na klokane se i ove godine nažalost nastavlja, pa vas molimo da svojim potpisom iskažete protivljenje ubijanju životinja u Australiji. Pošaljite prosvjedno pismo australskoj vladi, adidasu i restoranima koji nude klokanovo meso.

– Popuste za članove koji uplate godišnju članarinu ovog mjeseca odobrili su i Frigo Adria, Centar Tara, Artas, Autoplin Cepelin i frizerski salon Divass. Popis svih tvrtki koje daju popust potražite ovdje.

– Web portal udruge redovito se nadopunjuje vijestima, novim člancima o vegetarijanstvu kod djece i sportaša, kao i o prednostima biljnog mlijeka, a tu se još možete informirati i o novim vegetarijanskim kuharicama.

– U trenutku dok se u Kanadi nemilice ubija 275.000 beba tuljana, prosvjedi i apeli za prestanak pokolja i dalje traju diljem Europe i svijeta. Molimo i vas da se priključite slanjem ljubaznih pisama zastupnicima Europskog parlamenta za zabranu uvoza tuljanovog krzna čije kontakte možete naći ovdje www.prijatelji-zivotinja.hr/index.en.php?id=882.

– Redovito se održavaju predavanja u školama i fakultetima, a Splitska podružnica organizirala je projekciju kratkog dokumentarnog filma ‘Loša medicina’.

– Pozivamo sve članove i one koji bi to željeli postati na okupljanje koje će se održati u našem uredu, Gajeva 47, 10. svibnja u 17 sati.

– Navratite do našeg, i vašeg, ureda u Gajevoj 47, u radno vrijeme ili još bolje na sastajanje koje je svaki ponedjeljak od 18 do 20 sati kada smo na raspolaganju članovima i svim ostalim građanima.

– Najavljujemo i radionicu pod nazivom Uvod u aktivizam koja će se održati 17. svibnja 2008. Ukoliko želite pretočiti svoja uvjerenja u djelovanje zabilježite si već sada ovaj datum.

– Molimo sve koji mogu pomoći prevođenjem ili na neki drugi način da nam se jave, a dobrodošli su i svi vaši savjeti i prijedlozi kako bismo bili uspješni u daljnjim aktivnostima.


Zahvaljujemo svima koji su poduprli naše aktivnosti i pozivamo vas da nam se priključite i tijekom narednih tjedana i mjeseci. Uspješna realizacija naših projekata i vaša je zasluga i jedino zajedno možemo učiniti pozitivne promjene za životinje.

Vaši Prijatelji životinja


Fotografija: Brian Skerry