AnimaList br. 48

‘Sudbina životinja mi je važnija od straha da ispadnem smiješan; ona je neraskidivo povezana sa sudbinom ljudi.’ – Emile Zola


Otpad naš svagdašnji

Ovogodišnji Dan planeta Zemlje, 22. travnja, obilježili smo u sklopu Eko tržnice u organizaciji udruge Zelena akcija, kada smo građanima davali informacije o ekološkim prednostima vegetarijanskog načina života i nužnosti recikliranja otpada.


Skrivene žrtve laboratorija

Svjetski dan laboratorijskih životinja, 24. travnja, obilježili smo intrigantnim jumbo plakatima po centru Zagreba. Plakat smo predstavili i na našim informativnim štandovima u Splitu, Zagrebu i Slavonskom Brodu, a održali smo i akcije kojima ukazali na okrutnost testa kožne nadražljivosti. Jumbo plakat ‘Jer nitko to ne zaslužuje’ realiziran je u suradnji s češkom udrugom Svoboda zvirat.


Procter & Gamble testira na životinjama

Obilježili smo i Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea i to akcijom protiv Draize testa u Rijeci 15. svibnja, te 16. i 17. svibnja informativnim štandom u Zagrebu na kojima smo prikazivali video snimke pokusa na životinjama i dijeli letke s bijelom i crnom listom tvrtki koje svoje proizvode ne/testiraju na životinjama.


Tjedan vegetarijanstva u Hrvatskoj

Tjedan vegetarijanstva, koji se ove godine po prvi puta obilježava od 19. do 25. svibnja, obilježili smo i mi u Hrvatskoj i to akcijama dijeljenja veganskih hot-dogova. Vruće vege hrenovke mogle su se probati u Osijeku i Zagrebu, a veganskih degustacije smo održali i u Slavonskom brodu i Splitu. Tjedan vegetarijanstva obilježili su i mediji pračenjem akcija i raznim prilozima vezanim za vegetarijanski i veganski način prehrane.


Vijesti i najave

– Zajedno sa Savezom udruga za zaštitu životinja – SUZA i zatražili smo sankcioniranje vlasnika pit bulla, koji je u centru Zagreba usmrtio maltezera i izgrizao njegovu skrbnicu, i provođenje Pravilnika o opasnim psima.

– HRT-u smo uputili dopis povodom dva priloga u sklopu informativnog programa u kojima se na neprikladan način izvještava o mučenju divljih životinja koje su još pritom i zakonom zaštićene vrste.

– Veleposlaniku Indije u Zagrebu uputili smo prosvjednu notu kako bi izrazili duboku zabrinutost glede zahtjeva vlade Indije da ukine dugogodišnju zabranu izvoza ne-ljudskih primata iz Indije za potrebe istraživanja.

– Europskim parlamentarcima i političarima diljem Europe uputili smo još jedan dopis s argumentima zašto ubijanje tuljana ne može biti humano i zamolbom da podupru nastojanja unutar Europske unije za zabranom trgovine proizvodima od tuljana.

– Kampanja za obvezno mikročipiranje svih pasa se nastavlja. Kampanji su se priključili Gradovi Sisak i Zaprešić pa se broj gradova koji podržavaju ovu inicijativu tako popeo na dvadeset i dva.

– Narednog tjedna predstavnici udruge s glumicom Dunjom Rajter i njemačkom TV kućom ARD posjetiti će Sklonište za pse u Benkovcu čiji slučaj već tjednima zgraža i međunarodnu javnost.

– Nakon prosvjeda protiv pokolja tuljana održanih u Ljubljani i Zagrebu, slijedeći na koji pozivamo održat će se u Briselu 1. srpnja. Putuje se autobusom, polazak je 29. lipnja, a povratak 2. srpnja. Prijavnica će uskoro biti na webu.

– Argital i Rituals su nova tvrtke na bijeloj listi cruelty-free proizvođača.

– Popuste za članove koji uplate godišnju članarinu ovog mjeseca odobrili su Restoran Klub Makrovega i Bio-Zrno. Učlanite se u udrugu i podržite naš rad za životinje.

– Na biciklijadi u nedjelju 01. lipnja održan je informativni štand, na kojem je najavljen ZeGeVege festival koji će se održati 20. rujna na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

– Pozivamo vas da 7. lipnja obilježite prvi Dan aktivizma za prava životinja u Hrvatskoj.

– Druženje trudnica, djece i roditelja vegetarijanaca održat će se u nedjelju 08. lipnja u 16 sati u prostorijama udruge.

– Kvota za drugi krug radionice kuhanja već je ispunjena, a uskoro će početi prijave i za treći krug.

– Pozivamo vas na predstavljanje nove web stranice i predavanje Stevea Besta koje će se 13. lipnja u 19 sati održati u zagrebačkom KIC-u, Preradovićeva 5. Molimo da pratite promjene na našoj web stranici za više informacija.

– Svakog ponedjeljka od 18 do 20 sati održavaju se Otvorena vrata za sve članove i ostale zainteresirane građane koji žele više saznati o pravima životinja, vegetarijanskoj prehrani kao i za sve one koji se žele družiti i upoznati.

– Pozivano vas i na aktivistički piknik koji će 21. lipnja održati na Jarunu.

– Od novosti na webu izdvajamo tekstove Trening i veganska prehrana, Štetno djelovanje plastičnih vrećica, Prehrana – savjeti Greenpeacea, a postavili smo i Popis veterinarskih inspekcija

– Za ostale naše aktivnosti posjetite Kalendar aktivnosti


Zahvaljujemo svima koji su poduprli naše aktivnosti i pozivamo vas da nam se priključite i tijekom ljetnih mjeseci, jer jedino zajedno možemo učiniti pozitivne promjene za životinje.

Vaši Prijatelji životinja