AnimaList br. 46

‘Smisao života jest u širenju mira i dobrote.’ – dr. Janez Drnovšek


Dizajnom protiv krzna

Međunarodna koalicija protiv krzna (FFA), čija je članica od prošle godine udruga Prijatelji životinja, već šestu godinu organizira međunarodni natječaj pod nazivom Design Against Fur za studente dizajna u kojem će od ove godine sudjelovati i studenti iz Hrvatske. Tema ovogodišnjeg natjecanja jest ‘nošenje krzna je okrutno i nepotrebno’, a više informacija o natječaju možete vidjeti na http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1230.


Malezija odustala od izvoza majmuna

Prijatelji životinja pozdravljaju odluku Malezije da odustane od izvoza majmuna, nadajući se da će malezijska vlada usvojiti humane metode kao rješenje konflikata između ljudi i majmuna. U skladu s ovom odlukom, pozvali smo i hrvatske političare da ozakone zabranu pokusa na primatima u Republici Hrvatskoj oko čega se u Europi vodi kampanja.


Za Europu bez tuljanovog krzna

Udruge Prijatelji životinja, Scandinavian Anti-Sealing Coalition, Campaigns Against The Cruelty To Animals iz Kanade i Atlantic Canadian Anti-Sealing Coalition pokrenule su međunarodnu kampanju za zabranu trgovine proizvodima od tuljana diljem Europe! Tijekom ove kampanje uputili smo više od 1500 dopisa sa zamolbom za zabranu trgovine proizvodima od tuljana zemljama u kojima ova zabrana još nije ozakonjena, a zemljama koje su već donijele tu zabranu – Sloveniji, Hrvatskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Letoniji – pisma zahvale i potpore.


Prosvjed protiv kineske industrije krzna

Na međunarodni dan prosvjeda protiv kineske industrije krzna, 13. veljače, održali smo prosvjed ispred Kineske ambasade u Zagrebu. Ovom prosvjedu protiv brutalnosti kineske industrije krzna pridružili su se i psi kako bi zajedno sa svojim skrbnicima pozvali na nenošenje bilo kakvog životinjskog krzna i modnih dodataka, a očekujući zakonsku zabranu uvoza krzna od pasa i mačaka u Hrvatskoj.


Prosvjed protiv krzna u Sloveniji

Stotinu i pedeset prosvjednika okupilo se u prosvjednoj povorci protiv ubijanja životinja za krzno koja je marširala središtem Ljubljane 23. veljače o.g. Prosvjedni skup bio je posvećen dr. Janezu Drnovšeku, veganu, borcu za prava životinja i po drugim nastojanjima iznimnom čovjeku. Aktivisti, među kojima je bilo i pedeset članova Prijatelja životinja, nosili su crne vrpce na ruci, a na vrhuncu vrlo glasnog prosvjeda održali su minutu šutnje u spomen na bivšeg predsjednika Slovenije.


Klanje za šaku kuna

Nakon što smo sredinom veljače reagirali protiv ubijanja životinja u novom reality showu kojeg uskoro počinje emitirati Nova TV, 27. veljače održali smo i prosvjed na zagrebačkom Trgu bana Jelačića protiv mučenja i ubijanja životinja u realityju Farma. Jasnom porukom ‘Klanje nije zabava’ pozvali smo sudionike Farme da odbiju sudjelovati u klanju životinja, a od Nove TV zatražili, ukoliko do klanja dođe, da čin ubijanja ne skrivaju od očiju gledatelja već ga prikažu javnosti bez cenzure.


Vijesti i najave

– Na poziv udruge Spona predstavili smo pokret prava životinja u gimnaziji u Dugom Selu kroz predavanje, film za mlade o vegetarijanstvu i odgovarajući na pitanja učenika.

– Na druženje u novom uredu Udruge odazvalo se stotinjak članova koji su se u ugodnoj atmosferi međusobno upoznavali, razmjenjivali recepte ukusnih veganskih jela – koja su se mogla kušati – i gledali filmove o pravima životinja.

– Naša splitska podružnica organizirala je 13. veljače u klubu KOCKA projekciju kratkog dokumentarnog filma ‘Biti svjedokom’ o pokolju tuljana u Kanadi zbog krzna.

– Sve više gradova Hrvatske podupire kampanju za obvezno čipiranje svih pasa, a njihov broj trenutno se popeo na 13: Vukovar, Koprivnica, Šibenik, Zadar, Karlovac, Dubrovnik, Vinkovci, Čakovec, Varaždin, Rijeka, Pula, Split i Zagreb.

– Učenici školske grupe ‘Prijatelji životinja’ OŠ Kralja Tomislava posjetili su nas u našem uredu gdje su u neformalnom razgovoru postavljali pitanja o zaštiti i pravima životinja i pogledali film Meatrix.

– Uputili smo reakciju ruskim i norveškim vlastima protiv godišnjeg pokolja tuljana i njihovih beba u ruskoj regiji Arkhangelsk, koji bi u ožujku trebao započeti zbog njihova krzna.

– Nikako nemojte propustiti veliki i glasan međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se održati u Zagrebu 15. ožujka na Svjetski dan protiv pokolja tuljana. Prosvjedna povorka krenut će s Trga kralja Tomislava u 11 sati i kretat će se centrom grada sve do Kanadskog veleposlanstva gdje će se zadržati kako bi zatražila od kanadskih vlasti da prekinu strašan pokolj tuljana.

– U našem web shopu ponovo možete naručiti vitamine VEG1 prikladne za vegane i sve ostale, a stigli su platnene torbe i novi brojevi majica.

– Ovaj mjesec popust za članove koji uplate godišnju članarinu dali su i Dvostruka duga, Makronova, Planetopija, Studio Orgona, Byron škola za strane jezike. bio&bio trgovina članovima daje poklon paket Vegan kit i jedan pečat na kartici kupca.

– Pozivamo članove na radionicu kuhanja. Ako ne znate ništa o kuhanju ili vas zanima kako pohati bez jaja, koristiti tofu i slično, ispunite pristupnicu za radionicu kuhanja.

– Istraživanje o utjecaju vegetarijanske prehrane na zdravlje kostiju kojeg organizira Prehrambeno-biotehnološki fakultet u Zagrebu je već počelo. Prva skupina ispitanika je završila prvu fazu istraživanja, a u tijeku su prijave za novu skupinu. Pozivamo sve vegetarijance da se prijave i pomognu da se provede ova važna znanstvena studija.


Zahvaljujemo svima koji su se do sada uključili u naše aktivnosti i ovim putem vas pozivamo da nam se priključite i ubuduće. Uspješna realizacija naših projekata i vaša je zasluga, stoga se nadamo i vjerujemo da ćete nas podržavati i u nadolazećim tjednima i mjesecima.

Zajedno za životinje,

Vaši Prijatelji životinja