AnimaList br. 35

Zahvaljujemo svima koji su u 2006. godini pratili naš rad, pomagali i podržavali svojim donacijama, nabavkom artikala iz našeg web kataloga i drugim oblicima potpore, uz nadu da ćemo i u narednoj godini biti zajedno u širenju poruke o suosjećanju prema svim živim bićima.


Klanje u Klovićevim dvorima

Po primitku anonimne dojave da će se 7. studenoga u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori održati performans sa sumnjom da će Vlasta Delimar zaklati pijetla, aktivisti Prijatelja životinja promptno su reagirali te pokušali spriječiti klanje životinje. Nažalost, brutalan čin klanja ipak se dogodio, a poprište zločina pregledali su i djelatnici krim policije. Prijatelji životinja podnijeli su protiv počiniteljice zločina Vlaste Delimar i prijavu veterinarskoj inspekciji, a sam čin je naišao na veliki medijski odjek i osudu javnosti. Prijatelji životinja zahvaljuju anonimnoj osobi koja je dojavila mogućnost kršenja Kaznenog zakona klanjem životinje prilikom performansa.


Performans protiv krzna u Mariboru

Udruga Prijatelji životinja sudjelovala je u performansu protiv krzna održanog u Mariboru ispred mariborske krznarije u organizaciji slovenske inicijative LjudjeZa.org koja je započela kampanju za zakonsku zabranu uzgoja životinja za krzno u Sloveniji. Glasnogovornica Urška Breznik kao nastavak kampanje najavila je i veliki međunarodni prosvjed protiv krzna 17. veljače 2007. u Ljubljani, kojem se organiziranim autobusom mogu pridružiti i aktivisti iz Hrvatske.


Peticija za zamjenu pokusa na životinjama!

Udruga Prijatelji životinja priključila se inicijativi Dr. Hadwen Trust-a te pozvala hrvatsku javnost na potpisivanje europske peticije za zamjenu svih pokusa na životinjama! Naime, udruge za zaštitu i prava životinja iz Švedske, Norveške, Finske, Velike Britanije, Portugala, Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske, Italije i Hrvatske udružile su se u pokretanju peticije kojom pozivaju Europsku uniju da pojačaju nastojanja kako bi se testiranja na životinjama zamijenila metodama bez uporabe životinja. Peticija je pokrenuta kao odgovor na nadolazeće revizije Direktive 86/609/EEC, europskog 20-ogodišnjeg zakonodavstva, koje određuje testiranja na životinjama.

Peticiju možete potpisati na: www.endeuanimaltests.org/languages/croatian/index.php te na informativnom štandu.


Objavljen Zakon o zaštiti životinja

Nakon više od sedam i pol godina, Hrvatska je dobila novi Zakon o zaštiti životinja! Nakon što je na drugom čitanju hrvatski Sabor 1. prosinca o.g. izglasao Zakon o zaštiti životinja, Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja 2007. Iako je ovaj Zakon veliki korak naprijed u odnosu na bivši Zakon o dobrobiti životinja, u njemu i nadalje ostaju mnogi neriješeni aspekti zaštite životinja. Kod izglasavanja zakona nisu prihvaćeni amandmani za potpunu zabranu utrka pasa i zabranu trajnog vezivanja pasa na lanac, dok je, nevjerojatno, ali istinito, prihvaćen amandman koji iz zabrane borbi životinja izuzima ‘tradicionalane’ borbe bikova.

Ističemo neke od pozitivnih promjena u Zakonu: zabranu prodaje pasa i mačaka u trgovinama, zabranu korištenja divljih životinja u cirkusima i predstavama, zabranu prisilnog hranjenja životinja, tzv. šopanja, zabranu ritualnog klanja i klanja bez omamljivanja, zabrana rezanja ušiju i repa kod pasa, kandži kod mačaka, rezanje glasnica, uvođenje etičkog povjerenstva i povjerenstva za zaštitu životinja, zabrana pokusa na životinjama radi istraživanja ili razvoja sastojaka, kombinacija sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda te radi kemijskih sredstava za pranje i dezinfekciju predmeta opće uporabe, zabranu pokusa na životinjama radi isprobavanja oružja i ostale ratne opreme kao i zabranu pokusa na životinjama u osnovnim i srednjim školama, obvezu izgradnje skloništa za svaku županiju (mogućnost usmrćivanja nakon 60 dana), te zabranu uzgoja životinja za krzno s predugim prijelaznim razdobljem od 10 godina. Osvrt na pojedine odredbe i cijeli Zakon pročitajte na web portalu Udruge.

Ovom prigodom udruga Prijatelji životinja zahvaljuje svima koji su se zalagali za zakonsku zaštitu životinja i prijedloge Udruge te svim saborskim zastupnicima koji su podržali ovim Zakonom donesene zabrane, a posebice Andriji Hebrangu, Toninu Piculi, Ivu Bancu i Jagodi Martinčević.


Vijesti i najave

– Nakon što je, odsluživši svoju doživotnu robiju, u zagrebačkom Zoološkom vrtu preminula slonica Suma, udruga Prijatelji životinja uputila je javnosti reakciju gdje se odlučno protivi nabavku novih životinja u zagrebački ‘zootvor’ te predlaže preseljenje istog izvan središta grada i transformiranje u zoo park zaštićen od buke i zagađenja, koji bi tim životinjama pružio makar tračak slobode koja im je oduzeta, a posjetiteljima nalikovao više na odlazak u prirodu nego na posjet zatvoru.

– Nezadovoljni inertnošću Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva te nezainteresiranošću nadležnih inspekcija glede rješavanja slučaja zlostavljanih konja u Bregani, udruga Prijatelji životinja obratila se za pomoć delegaciji Europske komisije u Republici Hrvatskoj ukazujući na izravno kršenje Direktive 98/58/EC i Direktive 93/119/EC. Tom prigodom Udruga je zamolila delegaciju da se osvrne i na novi Zakon o zaštiti životinja, točnije na odredbu za omamljivanjem životinja u domaćinstvima od strane stručne osobe koja je izbačena prije nego je konačni prijedlog krenuo prema drugom čitanju.

– Udruga Prijatelj životinja apelirala je na građane da ne poklanjaju životinje povodom nadolazećih praznika, a ukoliko cijela obitelj odluči primiti u svoj dom novog člana da to ne bude kupljena životinja već udomljena. Napušteni psi čekaju na udomljenje u skloništu za napuštene životinje u Dumovcu. Njihove slike mogu se vidjeti na stranicama www.zagreb.hr/Skloniste.nsf.

– Na koncertima banda vegetarijanaca Grande Mothers 9. studenoga u Zagrebu, vegana Bryana Adamsa 27. studenoga u Osijeku i aktivistice za prava životinja P!nk 15. prosinca u Zagrebu Prijatelji životinja su bili nazočni informativnim štandovima te dijeleći informativne letke o vegetarijanstvu i pravima životinja.

– Temeljem napisa u medijima i brojnih apela građana, udruga Prijatelji životinja reagirala je s udrugom Život, udrugom Glas životinja i Udrugom za zaštitu divljih životinja na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva glede dozvole Ministarstva za ubijanje medvjeda kod Grobnika. Podsjećamo, Ministarstvo je dozvolu izdalo na temelju dopisa lovaca da se medvjedica pojavljuje kod nesaniranog otpada, a na zahtjev Prijatelja životinja da opozove svoju odluku Ministarstvo je reagiralo dopisom koji se može vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=969.

– 9. prosinca petero aktivista Prijatelja životinja sudjelovalo je na prosvjedu protiv krzna u Grazu, održanog u oranizaciji najjače austrijske udruge za prava životinja Verein Gegen Tierfabriken. Prosvjed je trajao dva sata, a povorka aktivista je obišla sve krznarije u centru Graza.

– Prijatelji životinja i ovom prigodom žele zahvaliti poznatim osobama iz javnog života Hrvatske što su svojim izjavama i djelima istupili javno za životinje. U ovom newsletteru zahvale se upućuju Borisu Novkoviću, Vanni, Terezi Kesoviji, Massimu Saviću, Maji Vučić, Ines Bojanić i Mariji Štrajh.

– Na održanom izboru ‘Vidi web top 100’ za sto najboljih hrvatskih Internet stranica, stranice www.prijatelji-zivotinja.hr uvrštene su po drugi put među 10 najboljih u rubrici ‘Znanost, obrazovanje i kultura’ što nas čini veoma ponosnima s obzirom da su stranice nastale na ustrajnom volonterskom radu.

– Prijatelji životinja predstavljaju prvi od rezultata službenog nezavisnog istraživanja javnog mnijenja kojeg je izvršila komunikacijska skupina SPEM Zagreb d.o.o., a koje je pokazalo da se 73,7% anketiranih slaže ili se u potpunosti slaže s tvrdnjom da je potrebno zabraniti uzgoj životinja za krzno u Hrvatskoj.

– Vezano za incident u Utočištu za medvjede u Kuterevu prilikom kojeg je ubijen medvjed Brundo, Prijatelji životinja poslali su Policijskoj upravi Ličko-Senjskoj zahtjev za temeljitom istragom u kojoj bi se utvrdilo tko je i pod kojim uvjetima ubio medvjeda s obzirom da postoji sumnja da je medvjed ubijen nakon što je prošla opasnost od njegovog daljnjeg napada.

– I ovaj puta vas upučujemo da provjerite mnoge novosti na web portal Udruge od kojih izdvajamo dva nova proizvođača koja ne testiraju na životinjama, John Masters Organics i Juice Beauty.

– Molimo sve članove Udruge, koji su promjenili svoje adrese odnosno kontakte, da nas o tome obavijeste kako bismo ih i nadalje mogli izvješćivati novostima vezanima uz rad i djelovanje Udruge.

– 23. prosinca aktivisti Udruge pozivaju sve zainteresirane da posjete informativni štand Udruge na uglu Varšavske ulice i Trga Petra Preradovića, gdje ih čekaju ugodna i ukusna prigodna iznenađenja!

– 3. veljače 2007. održat će se treći po redu Glasni prosvjed protiv krzna u Zagrebu, pa vas molimo da taj datum naznačite u vašem kalendaru i pridružite nam se! Za one željne dodatne pustolovine Prijatelji životinja pripremaju organizirani prijevoz i na prvi međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se održati 17. veljače u Ljubljani. Budući da je gotovo već trećina autobusa popunjena, molimo sve zainteresirane da požure s prijavama!


Želimo vam sve najbolje i puno susojećanja prema svim živim bićima,

Vaši Prijatelji životinja