AnimaList br. 26

U prvom broju ovogodišnjeg AnimaLista izvješćujemo o novoj nacionalnoj kampanji za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, prvim zapljenama zaštićenih ptica ove godine, prvom gradu koji je u 2006. u Hrvatskoj zabranio gostovanje cirkusa sa životinjama, prvoj presudi u povijesti hrvatskog zakonodavstva za mučenje kućnih životinja… Krenimo redom.


Lovni kriminal u Hrvatskoj

Krajem protekle godine Prijatelji životinja dobili su podatke o nevjerojatnim razmjerima krivolova zaštićenih ptica u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske te njihovom krijumčarenju kako bi završile na talijanskom gastro-tržištu. Iako se podaci o više od 85.000 pobijenih ptica za koje je ukupan iznos odštete iznosio gotovo 14 milijuna eura odnose isključivo na zaplijenjene ptice u jesen 2002. godine, za naslutiti je da se organizirani krivolov i krijumčarenje ptica iz zaštićenih područja i na privatnim ribnjacima nastavljaju.

Dok odgovorni uglavnom šute ili se ograđuju od ovakvih tvrdnji, ohrabruju pozitivni primjeri već na početku 2006.: naime, viši inspektor zaštite prirode Željko Vuković iz Inspekcije zaštite prirode u Đakovu izvršio je u siječnju dvije zapljene zaštićenih vrsta ptica. U Slavonskom Brodu zaplijenio je 19 zaštićenih ptica, koje su držane protuzakonito, a pri zapljeni je jedan od revoltiranih prekršitelja ubio češljugara, tresnuvši ga u pločice. Isti je inspektor u mjestu Siščani kod Čazme pronašao pet zaštićenih vrsta ptica, čiju je prodaju ‘vlasnik’ oglašavao u novinama. U oba slučaja protiv prekršitelja su podnijete prijave nadležnom prekršajnom sudu.

Više o lovnom kriminalu, ovim zapljenama kao i Izvješće o krivolovu zaštićenih vrsta ptica u istočnoj Hrvatskoj za protekle četiri godine pročitajte na našoj web stranici.


Za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj!

Ove godine pokrenuli smo veliku nacionalnu kampanju za zabranu uzgoja životinja za proizvodnju krzna u Hrvatskoj. Kampanji se, po uzoru na svog kolegu Gorana Višnjića od prije tri godine, priključio i glumac Robert Bošković koji s činčilom Pepom i pod sloganom ‘Znate li da je za jednu bundu potrebno ubiti 200 činčila?’ na 50 jumbo plakata u sedam hrvatskih gradova poziva hrvatsku javnost za potporu donošenju zakonske zabrane uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj.

U nastavku kampanje pozivamo sve građane da nam se pridruže u što većem broju na glasnom prosvjedu sudjelovanjem u velikoj međunarodnoj povorci, koja će 4. veljače 2006. u 11 sati ispred Hrvatskog narodnog kazališta krenuti prema glavnom zagrebačkom trgu, na kojem će prosvjednicima u podne podršku dati i brojne poznate osobe s hrvatske i slovenske estrade.

Ovom povijesno važnom zabranom Hrvatska bi stala rame uz rame Velikoj Britaniji i Austriji koje su već donijele ovakve zabrane te pokazala visoku razinu osvještenosti i svojih građana i zakonodavnih tijela kada je u pitanju zaštita životinja uzgajanih zbog krzna. Više informacija o samoj kampanji možete naći na našoj web stranici, gdje svi zainteresirani mogu potpisati i peticiju za zabranu uzgoja životinja za krzno.


Pet mjeseci zatvora za mučenje psa!

Nakon što su se aktivisti Prijatelja životinja slušanjem zaista mučnih detalja o svjesnom brutalnom mučenju i ubojstvu jednoipolgodišnje kujice u prosincu 2004. uvjerili u monstruoznost Ostoje Babića, sutkinja Jasna Zoretić mu je 27. siječnja na Vrhovnom sudu u Vrbovcu presudila s pet mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne! To je prva zatvorska presuda za mučenje kućnih životinja u Hrvatskoj i prva presuda za mučenje životinja u Zagrebu uopće.

Baš kao što je to bio slučaj i s oslobađanjem beagleova od nelegalnih pokusa na Veterinarskom fakultetu u srpnju prošle godine, hrvatska javnost i mediji jednoglasno su pozdravili ovu presudu koja je izazvala pozitivne reakcije i izvan granica Hrvatske.

Nažalost, mučenje i ubijanje kućnih životinja i dalje su svakodnevna pojava. Početkom siječnja vozač autobusa javnog prijevoza Samoborček namjerno je pregazio petomjesečnu kujicu koja je pratila svoju skrbnicu do ulaska u autobus. Razlog ovom neshvatljivom činu? Kujica je navodno zaprljala autobus šapama, a njena je skrbnica prigovorila vozaču što je pušio, izazvavši time njegov bijes.

Nekoliko dana kasnije u zagrebačkom naselju Trnava Zlatko Adilović zračnom je puškom upucao petomjesečnu mačku Kiki dok je sjedila na stubama kuće svojih skrbnika, a kao razlog je naveo da je mačku zatekao blizu mesa u svojoj garaži. Nesretna mačka ostala je paraliziranih stražnjih nogu i zbog teških posljedica je eutanazirana. Skrbnica mačke i ostali susjedi navode kako je Zlatko Adilović već više puta iskazivao agresivno ponašanje, prijetio smrću susjedima i njihovim kućnim životinjama. Savez udruga za zaštitu životinja grada Zagreba i Prijatelji životinja podnijeli su protiv Zlatka Adilovića kaznenu prijavu zbog kaznenog djela mučenja životinja.

Očekujemo da presuda Ostoji Babiću neće ostati samo presedan, već da će hrvatsko pravosuđe nastaviti najstrože sankcionirati sadističko iživljavanje na životinjama, što je i pokazatelj civiliziranosti društva. Temelj kažnjavanja mučenja životinja su primjereni zakoni, pa ćemo i nadalje isticati nužnost hitnog mijenjanja i postrožavanja Zakona o dobrobiti životinja koji ovakve slučajeve mučenja i iživljavanja nad životinjama ničime ne sankcionira te potrebu za trajnom zabranom držanja životinja zlostavljačima!


Za Zagreb bez okrutnosti cirkusa

30. siječnja, aktivisti udruge Prijatelji životinja i 30-ak djece članova grupe Prijatelji životinja iz Osnovne škole kralja Tomislava koju vodi profesorica Karmela Farkaš, uručili su gradonačelniku Milanu Bandiću svoje zahtjeve za zabranom cirkusa sa životinjskim točkama u Zagrebu.

Djeca od petog do osmog razreda predala su peticiju s potpisima 431 učenika njihove osnovne škole koji se protive nastupima cirkusa sa životinjama u Zagrebu, a ispred zgrade Gradskog poglavarstva razveseljavao ih je nastup žonglerice s raznim cirkuskim rekvizitima, koja je pokazala da su cirkuske točke zabavne i bez mučenja životinja.

Veliko nam je zadovoljstvo što su se i Dugo Selo i Križevci pridružili 20 hrvatskih gradova koji su već zabranili cirkuse sa životinjskim točkama; Dugo Selo kao posljednji grad koji je ovu zabranu donio u 2005., a Križevci kao prvi grad koji je to učinio u 2006.!

Potporu i zahvalu gradonačelnicima ovih gradova možete uputiti na:
– Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, gradonacelnik@krizevci.hr
– Boris Mahač, gradonačelnik Dugog Sela, gradonacelnik@dugoselo.hr

Također vas molimo da pišete i onim gradovima koji još nisu donijeli zabranu, osobito Zagrebu, čije etičke odluke prate i ostali hrvatski gradovi, a u kojem primitivne predstave u kojima maltretirane životinje zabavljaju publiku ne bi smjele biti kulturna ponuda.


Vijesti i najave

– Desetak članova splitskih udruga Arka, Prijatelji životinja i Plavi planet Novu su godinu dočekali prosvjedom ispred Zoološkog vrta na Marjanu, želeći tako skrenuti pozornost na stravično stanje u njemu i nužnost zabrane dovođenja novih životinja.

– Da svaki pojedinac može učiniti puno pokazuje naša 15-godišnja članica Mia, čiji je štand na božićnom sajmu u Karlovcu prodajom veganskih jela te dijeljenjem edukativnih letaka i CD-ova o zaštiti životinja, bio drugi po zaradi od 35 štandova, a sav je prikupljen novac doniran domu za nezbrinutu djecu.

– I dok bivši stanari Big Brothera smatraju zabavnim svojem kolegi darivati za rođendan svinjsku glavu što ih je svojedobno dovelo i na našu Top listu negativaca, kao svjetli primjer u sličnom slučaju ističemo Renatu Sopek koja je, iako nije vegetarijanka, u emisiji Mijenjam ženu odlučno odbila zaklati janje.

– Uz ostale hrvatske eko i civilne udruge okupljene u Ad hoc koaliciju građanskih civilnih inicijativa i Prijatelji životinja dali su punu potporu Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da od ove godine počne strogu primjenu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

– Istodobno s našim slanjem požurnice Općinskom državnom odvjetništvu za razrješenje slučaja pokusa na psima beagleovima na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu u srpnju 2005., s preslikama kompletne dokumentacije, istom je odvjetništvu lomitelj kostiju Antun Brkić prijavio novinara Jutarnjeg lista i dvoje članova rukovodstva naše udruge, iz čega je razvidno da će Općinsko državno odvjetništvo još imati pune ruke posla oko razrješenja ‘afere beagle’.

– Povodom nesretne sudbine kita koji je zalutao u londonsku Temzu, uputili smo priopćenje medijima ističući nužnost što skorijeg učlanjenja Hrvatske u International Whaling Commission (IWC).

– Uz reakcije vezane za sodomiju u Puli i obredno klanje u Podravci, na našoj web stranici svakako potražite i ostale novosti od kojih ističemo obnovljeni web katalog dopunjen ponudom majica, poboljšani forum, nove fotografije u galeriji Pseće meso, prevedenu PETA-inu crno-bijelu listu te novu rubriku Život životinja na naslovnici.

– Pozivamo vas da pomognete osječkoj udruzi Život, koja zbog prenapučenosti traži pomoć i hitno udomljavanje pasa iz azila u osječkom prigradskom naselju Nemetin.

– I dok vas još jednom podsjećamo da nam se ove subote pridružite na povijesno važnom prosvjedu za životinje uzgajane zbog njihova krzna, kod Zdenca života ispred HNK-a, pozivamo vas da glasujete i za našeg kandidata Ozrena koji je postigao veliki uspjeh ušavši među 15 finalista PETA UK izbora za najseksi vegetarijanca Europe! Svoj glas Ozrenu, koji će braniti boje vegetarijanaca iz Hrvatske, za koji dan možete dati na www.peta.org.uk/feat/europessexiest05.asp.

Za sve životinje,

Prijatelji životinja