AnimaList br. 28

Nećemo uključiti niti jedan od kanadskih datuma u našu svjetsku turneju u sklopu predstavljanja novoga albuma. To je u znak prosvjeda protiv barbarskog pokolja više od 325.000 tuljana, koji je trenutno u tijeku. Potpuno mi je jasno da otkazivanje mojih koncerata u Kanadi neće baciti kanadsku ekonomiju na koljena, ali to je naš mali prosvjed protiv ovog užasnog pokolja. Kako stvari stoje, Kanada se svrstala uz bok Kine kao najokrutnija i najsamodopadnija nacija. – Morrissey


Hrvatska zabranila uvoz tuljanova krzna!

Više od 60 aktivista okupilo se 15.03. na Međunarodni dan prosvjeda protiv pokolja tuljana ispred Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu kako bi izrazilo svoje protivljenje ovom besramnom činu. Prosvjedima, koji su poprimili svjetske razmjere obuhvativši šest kontinenata i više od 50 gradova, svojim apelima i javnim istupima priključile su se i brojne svjetski poznate osobe poput Paula i Heather McCartney, Brigitte Bardot, Pamele Anderson i Morrisseyja. S druge strane, aktivisti poput poznatog liječnika Jerryja Vlasaka započeli su i štrajk glađu u znak prosvjeda. I dok trenutno u Kanadi traje stravičan pokolj beba tuljana, koji će rezultirati razbijenim glavama i oderanim tijelima, Ministarstvo kulture – Uprava za zaštitu prirode je 27.03. Pravilnikom o prekograničnom prometu i trgovini zaštićenim vrstama zabranilo uvoz krzna i proizvoda od tuljana. Time je Hrvatska postala treća zemlja u Europi od ukupno sedam u svijetu u kojima postoji takva zabrana. Prijatelji životinja čestitaju Ministarstvu kulture na ovom hvalevrijednom potezu, koji je odjeknuo u cijelom svijetu.


Meatout Croatia 2006.

I ove godine, na prvi dan proljeća 20.03., Prijatelji životinja obilježili su Svjetski dan bez mesa veganskim degustacijama, dijeljenjem informativnih materijala i nagradnim igrama u kojima su posjetitelji štanda na poklon dobivali majice, kuharice, bedževe, razglednice, naljepnice, veganske proizvode i CD-e s veg(etarij)anskim porukama. Osim u Zagrebu, Meatout Croatia 2006. aktivisti su obilježili u još 10 hrvatskih gradova. Prijatelji životinja pozvali su građane da prelaskom na nenasilan način prehrane pokažu poštovanje prema životima životinja i vlastitom zdravlju.


I dalje zabrane cirkusa sa životinjama

Lista hrvatskih gradova koji su zabranili cirkuse sa životinjskim točkama i dalje se povećava, i ovaj je mjesec dosegla brojku od 27 gradova! Pozivamo vas da uputite čestitke i gradonačelnicima Novigrada, Siska i Karlovca na sljedeće adrese:
– Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, poglavarstvo@grad-novigrad.t-com.hr,
– Dinko Pintarić, gradonačelnik Siska, gradonacelnik@sisak.hr,
– Miro Škrgatić, gradonačelnik Karlovca, grad-karlovac@ka.htnet.hr.
Prijatelji životinja pozivaju gradonačelnike gradova koji se još nisu priključili ovoj inicijativi da to što prije čine, a vas molimo da ih potaknete ljubaznim e-mailom da ozakone zabranu cirkusa sa životinjskim točkama u svojim gradovima.


Prijatelji životinja primljeni u članstvo ECEAE

Prošlogodišnja afera beagle potaknula je brojna pitanja vezana uz nedostatak kontrole i zakonske manjkavosti u odobravanju pokusa na životinjama u Hrvatskoj. Zahvaljujući konstantnoj edukaciji o etičkoj neprihvatljivosti i znanstvenoj neutemeljenosti provođenja bilo koje vrste pokusa na životinjama, udruga Prijatelji životinja ovaj je mjesec na sastanku u Beču primljena u članstvo Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (European Coalition to End Animal Experiments – ECEAE). Koalicija kojoj predsjedava najstarija i najveća organizacija u svijetu protiv pokusa na životinjama, British Union for the Abolition of Vivisection (BUAV), okuplja srodne organizacije u EU i šire te se iz znanstvenih i etičkih razloga protivi svim pokusima na životinjama. O radu Koalicije te zakonodavnim i političkim promjenama vezanima uz pokuse na životinjama na europskom nivou možete od ovoga mjeseca čitati u Testing Times newsletteru na hrvatskom jeziku.


Vijesti i najave

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti životinja koji se može vidjeti i na našoj web stranici. Nacrt prijedloga novog Zakona o zaštiti životinja donosi značajne pomake u odnosu na aktualni Zakon o dobrobiti životinja, no još uvijek nije izvjesno hoće li u njega biti uvrštena i zabrana uzgoja životinja za krzno, što smatramo izuzetno važnim i opravdanim. O postupku usvajanja novog Zakona o zaštiti životinja redovito ćemo izvješćivati u e-newsletteru kao i na našoj web stranici.

– 9.03. Prijatelji životinja su u Mariboru održali prvo slovensko predstavljanje hrvatskog izdanja knjige Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust Charlesa Pattersona. Nakon zanimljive rasprave i projekcije video uratka Roberta Francisztyja i Dražena Jerena, autoru su stigle i prve ponude za objavljivanje slovenskog izdanja!

– 10.03. u Info centru za izgubljene i nađene životinje održana je press konferencija o neučinkovitosti veterinarske inspekcije, a kojoj su prisustvovali predstavnici udruga za zaštitu i prava životinja i novinari.

– Predstavnica Prijatelja životinja sudjelovala je u Bruxellesu kao dio pregovaračke skupine na screeningu poglavlja Sigurnost hrane, veterinarska i sanitarna politika. Iako su predstavljene zakonske odredbe utemeljene na eksploatatorskom i speciesističkom odnosu prema životinjama, a dobrobit životinja se sagledava isključivo s aspekta zdravstvene ispravnosti njihovih tijela za ljudsku konzumaciju i druge vrste iskorištavanja, dobivene informacije koristit će nam u daljnjem radu na tome da odnos prema životinjama postane važno političko pitanje u Hrvatskoj i Europi.

– 14.03. u zagrebačkom KSET-u je nastupio varaždinski posthardcore/emo bend Dead by Mistake. Koncert je bio dio njihove turneje po Hrvatskoj, dok na proljeće kreću na turneju po Europi. Članovi benda su vegetarijanci i zalažu se za prava životinja, a na koncertu su dijelili i info materijale Prijatelja životinja o vegetarijanstvu.

– Prijatelji životinja uputili su dopis Hrvatskim cestama i Gradskom poglavarstvu Garešnice u kojem traže da se postave prometni znakovi za smanjenje brzine i da se izgrade podzemni prolazi za životinje kako bi se spriječilo njihovo stradavanje. Najčešće vidre, koje su zaštićena vrsta, prelaze cestu Garešnica-Hrastovac te zbog velike brzine vozila završe pod kotačima.

– Na graničnom prijelazu Bajakovo Inspekcija zaštite prirode je 25.03. u suradnji s carinom i policijom izvršila presijecanje još jednog lanca krijumčarenja ubijenih zaštićenih životinja kroz Hrvatsku i to talijanskih lovaca koji su iz Rumunjske kroz Hrvatsku za Italiju pokušali prokrijumčariti 92 ubijene poljske ševe. Determinaciju i procjenu vrijednosti ptica na 73.600,00 kn izvršio je viši inspektor zaštite prirode mr. sc. Željko Vuković.

– U časopisu Konjska snaga za veljaču/ožujak 2006. osim teksta o prosvjedu udruge Prijatelji životinja za zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, izdvajamo tekstove o klaonicama konja te odličan tekst o etičkom i nenasilnom pristupu konjima.

– Pozivamo vas na koncert i promociju albuma Antigravitacija benda Hakuna Matata, koji se zalaže za prava i dobrobit životinja i vegetarijanstvo te podržava rad udruge Prijatelji životinja. Koncert će se održati u četvrtak, 06.04. s početkom u 21 sat u zagrebačkoj Tvornici kulture. Pet najbržih koji nam se sa svojim podacima jave na mail dobivaju po dvije ulaznice za koncert.

– BIOmedis.hr svim članovima Prijatelja životinja odobrava dodatni popust od 10% na M’claire proizvode koji nisu testirani na životinjama, a set M’claire kozmetike možete osvojiti i u ovomjesečnoj nagradnoj igri.

– Na Svjetski dan zdravlja, 07.04. te 08.04. Prijatelji životinja dijelit će, uz informativne materijale o vegetarijanskom načinu prehrane, na info štandu u Varšavskoj ulici kod Preradovićevog trga u Zagrebu sojine pudinge s okusom čokolade i vanilije koji ne sadrže niti kolesterol niti životinjsku patnju. Dijeljenje pudinga i informativnih materijala također će se održati u Splitu, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Virovitici i Osijeku, a ukupno će se podijeliti 10.000 pudinga.


Nadamo se da ćete i ubuduće podupirati rad Udruge i naša nastojanja za životinje prema vašim mogućnostima, bilo nužnim nam financijskim sredstvima, bilo kompjuterskom i uredskom opremom ili svojim volonterskim radom koji može biti od prevođenja do dijeljenja letaka.

Na kraju ovog broja AnimaLista opraštamo se s vama uz izjavu glazbene legende i branitelja životinja Paula McCartneyja upućenu Kanađanima: ‘Imate veličanstvene divlje životinje i umjesto da to iskoristite, brutalno ih premlaćujete do smrti ili koristite neke druge metode ubijanja. Bez toga, Kanada ima veliki ugled u svijetu. No, lov na tuljane je velika mrlja na tom ugledu.’

Prijatelji životinja