AnimaList br. 32

Lord George Noel Gordon Byron je izjavio: ‘Pecanje je najokrutniji, najhladnokrvniji i najgluplji od takozvanih sportova.’ Sudeći prema našim akcijama ovoga mjeseca, i mi se slažemo s njime. No, osvrnimo se prije toga i na ostale naše ‘ljetne’ aktivnosti.


Dan borbe protiv pokusa na životinjama

Povodom obilježavanja prvog Dana borbe protiv pokusa na životinjama, aktivisti Prijatelja životinja održali su dvije ‘generalke’ i to prosvjedujući prvo ispred tvrtke Novartis Pharmaceuticals (12. srpnja), a potom i ispred Rochea dva dana kasnije. Fotografije s akcija ispred ovih dviju kompanija koje izravno financiraju najveći laboratorij u Europi, Huntingdon Life Sciences (HLS) u Engleskoj, možete vidjeti na web portalu Udruge.

Na prvi Dan borbe protiv pokusa na životinjama, 21. srpnja., 70-tak članova i protivnika pokusa na životinjama iz Zagreba, Pule, Križevaca, Splita i Varaždina okupili su se ispred Plivinog ‘istraživačkog’ centra, nedavno kupljenog od druge u svijetu najveće farmaceutske kompanije GlaxoSmithKline. Nakon dvadesetak minuta formirala se prosvjedna povorka aktivista koji su držeći transparente i uzvikujući parole za sat vremena Ilicom stigli do Trga bana Jelačića. Na obilježavanju prve obljetnice oslobađanja beagleova s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu bili su prisutni sa svojim udomiteljima i spašeni beagleovi, koji su plijenili pozornost brojnih medija.


Dani otvorenih vrata skloništa u Dumovcu

26. srpnja održana je konferencija za medije u Gradskom skloništu za napuštene životinje u Dumovcu na kojoj je upućen apel javnosti s ciljem promicanja udomljavanja napuštenih životinja. Na konferenciji je bila prikazana i kratka prezentacija o rekonstrukciji Skloništa, a moglo se vidjeti i kako napreduju radovi.

Prijatelji životinja su sudjelovali i u ovogodišnjim Danima otvorenih vrata skloništa u Dumovcu, i to u sklopu kampanje protiv napuštanja kućnih životinja pred odlazak na ljetovanje, kojoj su ove godine potporu dali voditeljica Tatjana Jurić i art direktor kampanje Viktor Drago.


Patnja od Kanade do kipuće vode!

Kao da smo bili vođeni mišlju Lorda Byrona iz uvoda, dio svojih ljetnih aktivnosti ove godine posvetili smo jednima od najzanemarivanijih životinja kada je u pitanju borba za njihova prava i zaštitu, a to su – rakovi i ribe!

10. kolovoza dvoje se aktivista simbolično zatvorilo u ‘akvarij’ kako bi prosvjedovalo protiv zlostavljanja rakova (jastoga i hlapova) koji nakon mučnog puta od Kanade, preko Italije, akvarija u Metroovim lancima trgovina svoje živote završavaju u kipućim vodama (hrvatskih) domaćinstava. Ovo je prva akcija kojom su aktivisti naše udruge skrenuli pozornost na patnju tih životinja, a sama akcija, održana u znak potpore nastojanjima za spas jastoga i hlapova u drugim europskim državama, izazvala je velik interes medija. Akcija za spas jastoga i hlapova nastavlja se potpisivanjem peticije na web stranici Udruge kao i na informativnim štandovima u Zagrebu i Splitu, a prikupljeni potpisi bit će uručeni upravi Metroa.


Ribe nisu plivajuće povrće!

Akcijom održanom tjedan dana kasnije ispred hotela Dubrovnik, aktivisti Prijatelja životinja ‘zapleteni’ u ribarsku mrežu, željeli su javnosti skrenuti pozornost da su i ribe životinje te da ni one ništa manje ne osjećaju bol od čovjeka, a nasilno izvučene iz morskih i slatkovodnih dubina, njihova patnja može trajati satima, danima pa i tjednima. Upozoravajući i na velike ekološke posljedice izlova ribe, kao i na štetnost jedenja ribljeg mesa zbog prisutnosti kolesterola i teških metala, članovi Udruge pozivali su građane da ne jedu kopnene niti vodene životinje, odnosno da postanu vegetarijanci. I dok upozoravamo javnost na patnje riba, predsjednik Stipe Mesić se za novine ponosno fotografira s ribom, koju je ubio iz čiste zabave.


Vijesti i najave

– 21. srpnja: Nakon što je proljetos Večernji list upozorio na stradanja životinja, ponajprije vidri, na cesti od Garešnice prema Hrastovcu koja prolazi uz ribnjake, Prijatelji životinja poslali su dopis lokalnim garešničkim vlastima te Hrvatskim cestama tražeći da se na spomenutoj dionici postave posebne oznake koje upozoravaju na prelaske životinja te da se ispod ceste prokopaju tuneli koji će olakšati njihovo kretanje i smanjiti opasnost od stradanja. Nadležni su zasad reagirali tako da su uz cestu postavljene oznake koje označavaju prijelaze barskih životinja.

– 24. srpnja: Nakon što su Prijatelji životinja uputili Šumariji Samobor zahtjev da prestane koristiti konje za vuču drva, voditelj Uprave šuma podružnice Zagreb Stjepan Petreš uputio je Udruzi dopis u kojem tvrdi da izranjavani konji u Bregani nisu zlostavljani i navodi kako se Hrvatske šume ‘trude’ zadržati konje kao radnu snagu, jer je to njihova ‘tradicijska uloga’ i ‘dio naše kulture’!

– 26. srpnja: Prijatelji životinja zatražilu su hitan nadzor inspekcije zaštite prirode i veterinarske inspekcije noćnog kluba Boa u Malinskoj na otoku Krku zbog maltretiranja i ugrožavanja života zmije koja se nalazi u prozirnom plesnom podiju, izložena konstantnoj buci, treptavom osvjetljenju i vibracijama.

– 27. srpnja: Pozvali smo vas da date svoj glas protiv pokusa na životinjama, ispunivši upitnik Europske komisije za zaštitu životinja koje se koriste u pokusima. S obzirom da je u postupku revidiranje direktive o zaštiti životinja korištenih u pokusima, vjerujemo da će mišljenja svih nas koji smo izrazili svoj stav o testiranju na životinjama za početak barem smanjiti nepotrebna testiranja te tako biti prvi korak k potpunoj obustavi svih pokusa na životinjama.

– 28. srpnja: Nedavno objavljena neovisna studija o točnosti pokusa na životinjama potvrdila je lošu kvalitetu istraživanja, neuspjeh u predviđanju učinaka kod ljudi i nepostojanje komunikacije s liječnicima koji provode klinička testiranja na ljudima. Više o pokusima na životinja u novom broju Testing Times newslettera.

– 7. kolovoza: Udruga Prijatelji životinja zatražila je policijsku intervenciju te podnijela prijavu veterinarskoj inspekciji strojobravarskog obrta Pati u kojem se prema dojavama građana namjerno zlostavljaju psi od strane njihovih skrbnika. Dojavljeno nam je da jedan od pasa ima gnojne rane na vratu sa svježim izljevima gnoja, lanac je srastao s mesom i kožom tako da pojedini dijelovi lanca nisu bili uopće vidljivi.

– 13. kolovoza: Radnici na gradnji plinovoda pronašli su u kukuruzištu pokraj autoceste Zagreb – Karlovac dva odrasla psa te njihovo dvoje štenaca, ostavljene bez hrane i vode. Jednog od odraslih pasa našli su zatvorenog u kavezu, a glava mu je bila ukliještena između rešetaka, koje su jedva uspjeli razmaknuti. Prijatelji životinja su slučaj prijavili policiji i veterinarskoj inspekciji.

– Želite li se ‘razonoditi’ i istodobno produbiti svoje spoznaje o vegetarijanstvu, svakako posjetite stranicu www.vegemory.com i testirajte svoju vještinu pamćenja!

– Vegetarijanski centar na Braču vam i ove godine otvara vrata, pa ukoliko ste zainteresirani za odmor u idiličnim Mircama na otoku Braču ili pak raspoloženi za relaksirajući lakši rad u voćnjaku ili masliniku, posjetite web stranicu www.vegpot.com.

– Osim svakodnevnih vijesti, na web portalu Udruge odnedavno možete pročitati nove priče o beaglovima koji su spašeni s Veterinarskog fakulteta kao i razne druge novosti koje možete pregledati u rubrici Novo na webu. Svakako provjerite i izmjene na crno-bijeloj listi, a u web katalogu možete vidjeti nove bedževe i penkale.

– Najavljujemo i pozivamo vas na cjelodnevni vegetarijanski piknik u organizaciji udruge Glas životinja koji će se održati 26. kolovoza na Jarunu. Prijatelji životinja će raznovrsnom programu doprinijeti informativnim štandom, degustacijom i pečenjem veganskih palačinki.

– Promijenjen je broj telefona Udruge. Od sada vaše pozive očekujemo na novom broju 060 44 66 44.


Vjerujući da uživate u ljetu i zasluženom odmoru, nadamo se da barem djelićem svoga bića nećete zaboraviti one koji i dalje pate i trebaju vašu pomoć. Također se nadamo da nećete zaboraviti niti na nas, budući da se zahvaljujući isključivo vašoj potpori naše aktivnosti i dalje nastavljaju. O načinima kako možete donirati i tako poduprijeti rad udruge Prijatelji životinja, više možete saznati na našoj web stranici.

Za životinje,

Prijatelji životinja