AnimaList br. 29

‘Ako si možemo zamisliti konja kojemu su dva ili tri eksplozivna koplja zabita u trbuh i koji je prisiljen vući mesarov kamion ulicama Londona dok mu se utroba puni krvlju, dobit ćemo uvid u današnje metode ubijanja kitova. Sami lovci na kitove priznaju da kad bi kitovi mogli vrištati ovoj bi industriji došao kraj, jer nitko ih ne bi mogao podnijeti.’ – dr. Harry D Lillie; sezonu je proveo kao brodski liječnik na antarktičkom kitolovcu


Obilježen Svjetski dan zdravlja

Podijelivši 10.000 sojinih pudinga uz informativne materijale u školama i na informativnim štandovima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Karlovcu, Varaždinu, Virovitici i Osijeku, Prijatelji životinja obilježili su 7. i 8. travnja Svjetski dan zdravlja, pozivajući građane na vegetarijanstvo.
Dan prije ove akcije, Prijatelji životinja su informativnim štandom bili nazočni i na koncertu na kojem je promoviran album Antigravitacija benda Hakuna Matata u zagrebačkoj Tvornici kulture, a tjiekom kojega su organizirali i veganski domjenak.


Cijeli život u kavezu

Kako bi ukazali na stravičan uzgoj i tretman kokoši nesilica i ubijanje pilića, troje aktivista Udruge zatvorilo se u Rijeci 13. travnja 2006. u kavez veličine metar na metar, nastojeći tako potaknuti građane da razmisle o patnjama kokoši u baterijskom uzgoju i pozvati ih da se odreknu jedenja jaja. Tijekom akcije dijeljeni su informativni materijali o vegetarijanstvu i prikazana je video snimka baterijskog uzgoja kokoši.


Goran Višnjić protiv kitolova!

Poduprijevši organizaciju IFAW – International Fund for Animal Welfare, Goran Višnjić također se priključio svjetskoj kampanji protiv kitolova.
U sklopu hrvatske kampanje, 11. svibnja 2006., u suradnji s organizacijom WSPA – World Society for the Protection of Animals, Prijatelji životinja će postaviti na glavnom gradskom trgu kita u prirodnoj veličini te informativni štand na kojem će se od 12 do 18 sati potpisivati peticija za ulazak Hrvatske u Međunarodnu komisiju za kontrolu kitolova. Vidimo se!


Gušenje zbog profita

U sklopu lobiranja za zakonsku zabranu uzgoja životinja za krzno u Hrvatskoj, Prijatelji životinja su 4. svibnja 2006. na Trgu bana Jelačića jasnom porukom na ploči veličine 4 metra te simboličnim prikazom gušenja, pozvali saborske zastupnike da novim Zakonom o zaštiti životinja zabrane uzgoj životinja za krzno, kako bi poslušali volju javnosti i spriječili daljnje mučenje i ubijanje životinja.


Novi dom za novi početak

Prijatelji životinja pridružili su se akciji Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo ‘Novi dom za novi početak’, koja se 6. svibnja 2006. održala na Trgu bana Jelačića. Tijekom akcije udomljeno je osam pasa, a akciju su podržali i Minea, Boris Mirković, Lana Klingor, Maja Vučić, Tihana Harapin-Zalepugin, Lana Baneli i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Pozivamo građane da nastave udomljavati napuštene životinje umjesto da ih kupuju od uzgajivača.


Vijesti i najave

– Budući da je sadašnja cijena obveznog cijepljenja protiv bjesnoće za pse nerealno visoka i znatno nadmašuje troškove proizvodnje samog cjepiva, udruga Život pokrenula je peticiju za smanjenje cijena cijepljenja pasa.

– Povodom Dana planeta zemlje (22. travnja) Pučko otvoreno učilište Samobor i Prijatelji životinja skrenuli su pozornost na odnos prema životinjama izložbom o korištenju životinja za hranu, modu, sport, zabavu i medicinske pokuse. Također, Udruga je sudjelovala u dvodnevnim događanjima na glavnom trgu u Zagrebu o pravoj cijeni vode u organizaciji Zelene akcije, stavljajući naglasak na ogromnu potrošnju i zagađenje voda zbog mesne industrije.

– U sklopu Festivala znanosti u Osijeku, 25. travnja održana je tribina ‘Koliko maskara otvara Vaš pogled?’ o pokusima na životinjama na kojoj je sudjelovala i predstavnica Udruge. Tribinu su organizirale apsolventice kemije i biologije sa Sveučilišta J. J. Strossmayera.

– Grad Senj postao je 28. grad u Hrvatskoj koji je zabranio cirkuse sa životinjama. Molimo vas da uputite riječi zahvale gradonačelniku Senja, Zlatku Modriću, na e-mail grad.senj@gs.t-com.hr.

– Nakon prijave caffe-bara Cabana u Velikoj Gorici zbog držanja dva kajmana, inspektori Uprave za zaštitu prirode utvrdili su da kajmani nemaju sunčalište, potrebnu kopnenu površinu i UV lampe te je vlasniku, osim osiguravanja potrebnih uvjeta smještaja, naloženo da ih premjesti u prostor izoliran od buke i dima.

– Slovenski predsjednik Janez Drnovšek, etički vegan, na portalu svoje građanske udruge Pokret za pravednost i razvitak, optužio je mesnu industriju da životinje drži u suvremenim koncentracijskim logorima, u kojima su i prije samog klanja izložene užasnom mučenju i patnji.

– Brošura Liječnici protiv pokusa na životinjama, izdana je uz pomoć Biomedisa, a govori o vivisekciji preko citata liječnika i znanstvenika, kako bi vjerodostojno pokazala zašto su pokusi na životinjama štetni za ljude.

– Prijatelji životinja uputili su Gradu Zagrebu prijedlog o načinu reguliranja prijevoza životinja u vozilima javnog gradskog prijevoza, kojim bi se omogućilo skrbnicima pasa da zajedno sa svim svojim članovima obitelji svakodnevno koriste javni gradski prijevoz u svako doba dana.

– Na dojavu stanara zgrada na Trgu bana Jelačića br. 4 i 5, Prijatelji životinja prijavili su nadležnim institucijama postavljanje mreže na krovove između zgrada u kojoj se zapetljavaju i umiru životinje. Posljednje žrtve bile su par mjeseci stara mačka i dva goluba koji su umirali u agoniji preko 12 sati.

– Prijatelji životinja prisustvovali su 9. svibnja sjednici Odbora za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatskoga sabora, koji je Prijedlog zakona o zaštiti životinja proslijedio saborskim zastupnicima na prvo čitanje. Prijatelji životinja su pismenim i usmenim putem iznijeli svoje prijedloge članovima Odbora i svim saborskim zastupnicima.

– Redoviti informativni štandovi Udruge održavat će se i dalje u Zagrebu svake subote od 10 do 14 sati na uglu Varšavske ulice i trga Petra Preradovića, a u Splitu subotom od 10 do 14 sati u Marmontovoj ulici kraj robne kuće Maja i nedjeljom od 11 do 14 sati na Rivi kraj banke.

– Na web stranicama Udruge uz brojne novosti možete pročitati novi tekst Je li veganski svijet moguć?, potpisati nove peticije, sudjelovati u novoj nagradnoj igri i anketi. Također, svi koji žele pomoći radu Udruge mogu više informacija dobiti u rubrici Kako možete pomoći, a svima koji su se već odazvali na naš apel ovim putem želimo iskreno zahvaliti.


Budite i dalje s nama u našim budućim akcijama i aktivnostima za životinje.

Vaši Prijatelji životinja