AnimaList br. 30

Protekli mjesec obilježili su brojni slučajevi zlostavljanja i ubijanja životinja u Hrvatskoj, ali i prvo saborsko čitanje Prijedloga Zakona o zaštiti životinja, koji bi takve slučajeve ubuduće trebao sankcionirati većim kaznama i mogućnošću zabrane nabave nove životinje zlostavljaču koji je osuđen drugi put. U novi broj Animalista uvodimo vas mišlju o zlostavljanjima zbog naše obijesti i zabave Joselita ‘El Gallo’-a, koji je smrtno stradao od jednog od vlastitih bikova: Borbe s bikovima su groteskna pantomima i strastveni holokaust.


Protiv ubijanja kitova

Građani su se spremno odazvali velikoj međunarodnoj kampanji potpisivanjem peticije za zabranu kitolova i što brže učlanjenje Hrvatske u Međunarodno povjerenstvo za kontrolu kitolova (IWC), koje su 11.5. na glavnom zagrebačkom trgu organizirali Prijatelji životinja u suradnji sa Svjetskom organizacijom za zaštitu životinja (WSPA). Postavljanjem kita naravne veličine, Prijatelji životinja upozorili su da je istrebljenje kitova globalni problem, jer se svake godine u svijetu okrutnim metodama, koje uzrokuju sporo umiranje, ubije oko 2000 kitova. U Jadranskom moru pojavljuje se deset vrsta kitova, od kojih su dvije zavičajne vrste. Prema posljednjim podacima, Hrvatski sabor je odobrio odluku o ulasku Hrvatske u IWC, čime će Hrvatska dobiti značajnu pomoć i suradnju na zaštiti kitova u Jadranu.


Slijepi zbog ljepote?

Prijatelji životinja su se vizualno dojmljivom akcijom, koja je privukla pažnju brojnih prolaznika na Trgu bana Jelačića, na Svjetski dan bojkota Proctera i Gamblea (P&G) 20.5. pridružili više od preko 150 organiziranih prosvjeda diljem svijeta, kojima se javnost poziva na bojkot tvrtki koje zbog testiranja kozmetike i sredstava za čišćenje ne odustaju od osljepljivanja, trovanja, nanošenja bolnih rana i ubijanja životinja. Građani su ostali zgroženi informacijama o tzv. Draize testu iritacije oka, u kojem se u oči kunića kapaju kemikalije, što rezultira infekcijom, krvarenjem, razjedenom rožnicom i sljepoćom. Zbog iznimno velikog interesa za listu proizvoda koji (ni)su testirani na životinjama, a koju su aktivisti dijelili prolaznicima, planiramo slične edukativne akcije i u drugim hrvatskim gradovima.


Zakon o zaštiti životinja u Saboru

Zastupnički klubovi vodećih parlamentarnih stranaka, kao i pojedini zastupnici, jednoglasno su se založili za zabranu uzgajanja životinja radi krzna na prvom čitanju novog Zakona o zaštiti životinja 25.5. Saborski zastupnici su također većinom složni oko toga da rok od 30 dana nakon kojega se mogu usmrtiti psi u skloništima nije prihvatljiv i traže da se znatno produlji. S nestrpljenjem očekujemo drugo čitanje (najvjerojatnije na jesen) i ugrađivanje navedenih nedostataka u konačni Zakon o zaštiti životinja.


Vegetarijanstvom ususret ljetu

Informativni štand i degustacija proizvoda na bazi soje izazvali su veliki interes građana Rijeke, gdje su aktivisti Prijatelja životinja 3.6. pružali informacije o prednostima vegetarijanske prehrane. Istoga dana, bogatstvo okusa i mirisa vegetarijanske hrane građani Pule mogli su okusiti u Vege klubu, gdje je bila prikazana i video projekcija o rastućem vegetarijanskom pokretu.


Za zabranu masakra bikova

U sklopu 17 prosvjeda kojima su diljem Europe i Amerike u organizaciji PETA-e građani izrazili svoje negodovanje i protivljenje utrkama i krvavim borbama s bikovima u Španjolskoj, pred španjolskom ambasadom u Zagrebu po kišnom i hladnom vremenu Prijatelji životinja održali su slikovit prosvjed kojim su zatražili da Španjolska zakonom zabrani tu primitivnu i nekulturnu praksu. Svi oni koji se protive borbi s bikovima moći će sudjelovati i u ovogodišnjoj Ljudskoj utrci u Pamploni.


Vijesti i najave

– Prijatelji životinja, ogorčeni neučinkovitošću i nezainteresiranošću čelnih ljudi Karlovca za stravu u karlovačkom šinteraju, gdje neliječeni psi svakodnevno umiru u mukama, traže hitnu promjenu koncesionara i aktivno sudjelovanje odgovornih u gradskoj vlasti na trajnom rješavanju problema zbrinjavanja napuštenih životinja.

– Nakon reakcije Prijatelja životinja zbog nerješavanja problema napuštenih životinja u Šibeniku, gradske vlasti su počele ozbiljnije surađivati s udrugom Dalmatiner, koja se godinama muči oko napuštenih životinja toga grada te očekujemo izgradnju skloništa i izradu programa zbrinjavanja napuštenih životinja.

– Podnesena je prekršajna prijava protiv lovca koji je 7.5. u Varaždinu za vrijeme šetnje iz neposredne blizine ubio dvogodišnju kujicu Korinu, 60-ak metara udaljenu od njene skrbnice, koja ju je zvala dok je pridržavala drugog psa na povodcu. Pas je imao ogrlicu i nije bio udaljen 300 metara od naselja, što lovci koriste kao izgovor za ubijanje nedužnih životinja prema besmislenom članku 55. Zakona o lovstvu.

– Svjetski tjedan vegetarijanstva obilježili smo dijeljenjem 10.000 čokoladnih pudinga od sojinog mlijeka u Zagrebu, Varaždinu i Splitu. Također, sudjelovali smo na dvije tribine o vegetarijanstvu, koje su povodom istoga tjedna organizirali Centar za vedske studije i Filantrop. Uz prigodne filmove i bogatu vegetarijansku zakusku, zanimljiva izlaganja o vegetarijanstvu iznijeli su i liječnici, predstavnici vjerskih organizacija te sportaši Saša Momić i Željko Mavrović. Slična tribina održat će se i 21.6. u 19,30 sati u multimedijalnom klubu Mama, Preradovićeva 18 u Zagrebu.

– Prijatelji životinja poslali su prijave protiv Pere Begića koji je 27.5. iz svojeg ograđenog dvorišta u Slatini ustrijelio psa mješanca pekinezera, koji se šetao ulicom oko 20 m udaljen od svoje skrbnice.

– Da hrvatsko pravosuđe može odlično funkcionirati i kada je u pitanju sankcioniranje mučenja životinja, pokazala je krajem svibnja općinska državna odvjetnica u Sinju Ankica Marasović. Ona je podnijela optužni prijedlog protiv desetorice lovaca zbog kaznenog djela mučenja životinja, u kojem predlaže izricanje novčane kazne od 30 prosječnih dnevnih dohodaka po okrivljeniku. Lovci su u pokladnu nedjelju konopcima za kolce zavezali šest pijetlova, a zatim ih oko 20 minuta gađali iz lovačkih pušaka.

– Dubrovnik je 29. grad u Hrvatskoj koji je 2.6. zabranio nastupe cirkusa sa životinjskim točkama! Zahvalu možete poslati gradonačelnici Dubravki Šuici na grad@dubrovnik.hr.

– vegetarijanac i aktivist za prava životinja Morrissey, pjevač nekadašnje kultne britanske grupe The Smiths, a danas uspješni solo glazbenik, održat će 6.7. koncert u Zagrebu. Morrissey ističe kako svaki dan čita pisma fanova o tome kako im je pjesma Meat is Murder (Meso je ubojstvo) promijenila život i kako su zbog nje prestali jesti meso.

– Pozivamo vas da pročitate drugi broj Testing Times newslettera i saznate novosti o pokusima na životinjama u Europi.

– Povodom tragične smrti dvogodišnjeg djeteta zbog ugriza psa 8.6., Prijatelji životinja apeliraju na građane da ne tretiraju životinje kao igračke te da brigu o psima shvate vrlo ozbiljno, počevši od odluke o nabavi psa do dugogodišnje odgovorne skrbi za njega.

– Novi letak o ribama svi zainteresirani mogu naručiti poštom na vlastitu adresu ili dobiti na redovitim info štandovima Udruge.

– Potpišite online peticiju za spas poluotoka Pelegrina na Hvaru od devastacije lovaca i ekocida zbog gradnje hotela, marina i golf-terena.

– Od brojnih novosti na web stranici izdvojili bismo tekst Kako prijaviti zlostavljanje i zanemarivanje životinje i pozvali vas da sudjelujete u nagradnoj igri u kojoj će dobitnicima pripasti vrijedne nagrade. Konačno je pri kraju već ranije najavljivan redizajn web stranice Udruge, koja će novim konceptom i izgledom biti vidljiva od idućeg tjedna, a o čemu ćemo vas još posebno obavijestiti.

– Varaždinska podružnica Prijatelja životinja snimila je pet radio emisija koje su emitirane prošli tjedan na radiju Aktiv, a informativni štandovi Udruge održavaju se u sve više podružnica. Pridružite se radu 14 podružnica Udruge kako bi ovakvih projekata bilo još više i kako bi štandovi bili sve češće i redovitije održavani.

– Najavljujemo piknik za aktiviste koji će se održati 17.6. od 10 sati na Jarunu u blizini kluba Aquarius, kako bi se uz druženje i vege roštilj razmijenila iskustva i potaknuo daljnji aktivizam za prava životinja.


Broj mučenih i ubijenih životinja u raznim područjima ljudskog djelovanja je zastrašujuć i broji se u milijardama žrtava mjesečno. Ta nas činjenica tjera da nastavljamo, zajedno sa svima vama koji podržavate i pomažete naš rad, borbu za one koji si sami ne mogu pomoći.

Do sljedeće akcije i skorog javljanja,

Vaši Prijatelji životinja