AnimaList br. 33

Ovaj broj, koji izlazi uoči pete obljetnice postojanja udruge Prijatelji životinja započinjemo prikladnom izjavom za obilježavanje nadolazećih međunarodnih dana: ‘Naša je dužnost kao skrbnika ovoga planeta da sa svim vrstama postupamo s poštovanjem, ljubavlju i suosjećanjem. Neshvatljivo je da životinje pate zbog ljudske okrutnosti. Molim vas da zaustavite tu ludost.’ – Richard Gere


Kastracija spašava živote

24. kolovoza Prijatelji životinja su u Zagrebu ispred hotela Dubrovnik organizirali akciju educiranja građana o važnosti kastracije kućnih životinja. Informativni štand Udruge posjetili su i skrbnici sa svojim udomljenim kastriranim psima kako bi građane vlastitim primjerom pozvali na udomljavanje napuštenih životinja te ukazali na svrsishodnost i nužnost kastracije. Detaljne informacije o kastraciji zainteresiranima davala je Tatjana Zajec, veterinarka i voditeljice Gradskog utočišta za napuštene životinje u Dumovcu. Važno je naglasiti da u Hrvatskoj, usprkos velikom problemu napuštenih životinja, ne postoje programi kastracije kućnih životinja, koji bi značajno pridonijeli smanjenju broja napuštenih životinja.


Suosjećajni ljudi ne jedu životinje

Kako bi skrenuli pozornost na životinje iskorištavane za prehranu, Prijatelji životinja su u Rijeci 29. i 31. kolovoza te 2. rujna održali informativne štandove s degustacijom, koji su izazvali veliko zanimanje kako turista tako i Riječana.
Sredinom ovoga mjeseca u Zagrebu su postavljeni i jumbo plakati putem kojih se pozivaju građani na suosjećajnost u njihovoj prehrani, a koji bi svojom jasnom porukom trebali doprijeti do srca svih onih koji jedu životinje, a sebe smatraju suosjećajnom osobom.


Neobranjiva okrutnost: apel za spas medvjeda

Akcijom ispred Britanskog veleposlanstva u Zagrebu 21. rujna, aktivisti Prijatelja životinja pozvali su kraljicu i britansko Ministarstvo obrane da zaustave masakr crnih medvjeda zbog ukrasa za glave. Odjeveni u crno i noseći maske medvjeda, četvero članova Prijatelja životinja, zakrvavljenih udova i bolno uhvaćenih u čelične zamke, slikovito su prikazali kako se u divljini medvjede mami i hvata za ceremonijalne šubare gardista britanske kraljice.

Budući da su istrijebljeni u Europi, da bi se ukrasile glave kraljičinih gardista medvjedi se ubijaju u Kanadi što ponovno pokazuje da problem ubijanja životinja za krzno nije lokalni problem već da se cijeli svijet mora ujediniti protiv tog barbarstva. Kako biste i vi pomogli da Velika Britanija, u kojoj je već tri godine zabranjen uzgoj životinja za krzno, što prije reagira na nastojanja PETA-e Europe da kraljičina garda odustane od nošenja šubara od medvjeđega krzna, potpišite peticiju na www.unbearablecruelty.co.uk/petition.asp.


Pohvale, vijesti i najave

– Udruga Prijatelji životinja ovom prigodom pohvaljuje Željka Vukovića, višeg inspektora za zaštitu prirode Ministarstva kulture, koji je uhitio krivolovce talijanskog državljanstva te u samo dva dana spriječio šverc zaštićenim ubijenim ptica na graničnim prijelazima Ilok i Gunja. Riječ je o sveukupno 1011 ptica, a vrijednost ubijenih zaštićenih ptica procjenjuje se na vrtoglavih 736.600,00 kuna.

– Prijatelji životinja pohvaljuju i višu inspektoricu zaštite prirode Ivanku Jelenić, koja je obavila očevid u noćnom klubu BOA-M iz Malinske u čijem se plesnom podiju nalazila zmija te izdala nalog za premještanje zmije u prostor s primjerenijim uvjetima.

– Pohvale idu i velikogoričkom gradonačelniku Toninu Piculi i velikogoričkim Bad Blue Boysima koji su ‘objavili rat’ zlostavljačima životinja, potaknuti ubojstvom psa Flokija, kojeg je za sada nepoznati počinitelj pretukao, odrezao mu jezik, izbio zube i slomio kralježnicu.

– 27. kolovoza Prince Rupert podružnica BC-SPCA je trebala održati festival na kojem bi se jeli rakovi za 10 USD. Kad je Earle Bingley iz Canadian Voice For Animals pročitao SPCA newsletter u kojem najavljuju događaj, odmah je pokrenuo peticiju i kampanju protiv kuhanja rakova. Ako i vi smatrate da nije u redu skupljati donacije za jedne životinje nauštrb drugih, molimo vas da i sami potpišete peticiju na: www.ipetitions.com/petition/spcacruelty.

– Aktivisti Udruge gostovali su 10. rujna na velikom Vegetarijanskom pikniku u Ljubljanskom Mostecu, prigodom čega su porazgovarali i s predsjednikom Slovenije gospodinom Janezom Drnovšekom te mu poklonili primjerak knjige Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust autora Charlesa Pattersona.

– Izašao je novi broj Testing Timesa newslettera Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama kojeg Prijatelji životinja kao članovi Koalicije prevode, objavljuju i šalju hrvatskim znanstvenicima. O najnovijim aktivnostima oko pokusa na životinjama pročitajte na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=947.

– Prijatelji životinja izražavaju svoje razočaranje postupkom Državnog odvjetništva koje je odustalo od kaznenog progona Kreše Grgića, umirovljenika koji je u studenom prošle godine s balkona u Srednjacima bacio svoju kujicu Tinu i nakon toga je namjeravao umlatiti šipkom, u čemu su ga spriječili prolaznici. Osim izjava svjedoka, Državnom odvjetništvu je proslijeđeno i policijsko mišljenje u kojemu se navodi kako ne postoji mogućnost da je pas sam skočio.

– Udruga Prijatelji životinja pokrenula je prikupljanje potpisa za proširenje ponude vegetarijanskih proizvoda u hrvatskim trgovinama. Vašim potpisom apelirajte na trgovine i trgovačke lance da uvrste više vegetarijanskih proizvoda u svoju ponudu te da ih bolje istaknu među ostalim proizvodima na policama.

– U Konačni prijedlog zakona o zaštiti životinja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva uvrstilo je zabranu uzgoja životinja za krzno, no prijelazno razdoblje je nevjerojatnih i iznenađujućih deset godina. Osim toga, rok za usmrćivanje pasa u skloništu je i dalje ostao svega 30 dana. Mišljenje Udruge koje je predano Ministarstvu na njihov zahtjev možete pročitati na web stranici Udruge.

– Nakon uspješnog prošlogodišnjeg koncerta povodom Svjetskog dana vegetarijanstva, Prijatelji životinja i ove godine pozivaju na besplatni koncert i vegansku degustaciju u Boogaloo klubu (OTV dom, Vukovarska 68), u petak, 29. rujna 2006., s početkom u 20 sati, a nastupit će Nervousstand, Scroll, Dead by Mistake, Igut i Hidden Layer.

– Pridružite nam se na Danima prijatelja životinja bilo da nas posjetite ili se javite za volontiranje u šestodnevnom programu koji će se sastojati od informativnih štandova, degustacija, performansa, izložbe i slično.

– Udruga za zaštitu životinja Lea upućuje apel skrbnicima pasa da svoje pse vode na uzici. Ne samo da je to zakonska obveza, već je i u interesu pasa, koji će tako biti sigurniji od lutanja, u prometu i od napada drugih pasa, ali i nezadovoljnih građana.

– Povodom članaka ‘Kapitalac za šefa države’ objavljenom u časopisu Otvoreno more od 25. kolovoza 2006. Udruga je uputila otvoreno pismo predsjedniku Mesiću u kojem poziva predsjednika na suosjećanje prema ribama priloživši i intervju s predsjednikom Slovenije, Janezom Drnovšekom, koji je u javnosti poznat i kao protivnik iskorištavanja životinja za ljudske potrebe.

– Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i tvrtka Bayer Pharma od 25. rujna do 8. listopada omogućit će besplatno mikročipiranje pasa u 11 veterinarskih stanica i ambulanata. Popis ambulanti u kojima će se provoditi mikročipiranje možete vidjeti na http://zagreb-psv.org/default.aspx?id=72.

– Udruga Prijatelji životinja izrazila je zgražanje nad člankom u Večernjem listu pod naslovom ‘Nebriga roditelja’ od 26. kolovoza o.g., u kojem se vegetarijanci i makrobiotičari prozivaju kao zlostavljači djece, te poslala reakciju na spomenuti članak koju možete pročitati na www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=930.

– Ukoliko tražite ili nudite stan u najam u kojem je dozvoljeno imati životinje, tražite cimera vegetarijanca ili želite ponuditi, posuditi ili nabaviti literaturu s područja zaštite i prava životinja, sada to možete učiniti i putem Malih oglasa na web portalu Udruge.

– Kako ovaj newsletter ne bi bio predug, sve ostale reakcije, pisma, prijave, peticije i vijesti pročitajte na našem i vašem web portalu www.prijatelji-zivotinja.hr. Ne zaboravite da stalno nadopunjujemo i web katalog, koji je od sada bogatiji i za ponudu magneta za hladnjake i naljepnice.


Uz zahvalu svima koji su pronašli način kako nam mogu pomoći, želimo vas potaknuti na aktivizam za životinje ovim riječima: Nitko nije učinio veću pogrješku od onog tko nije učinio ništa, jer je mislio da može učiniti malo.

Vaši Prijatelji životinja