AnimaList br. 31

Psi iz DSI studije su danas bili jako hiperaktivni i zahtjevni. Mislim da im nitko nije posvetio nimalo pažnje još otkad sam čistila prostoriju u četvrtak ujutro. Danas su se doslovce bacili na mene kada sam otvorila vrata njihovih kaveza i nisu mi dali da ih spustim na pod kako bi trčali. 1190 uvijek ima tako zabrinut izraz lica. 1272 provodi mnogo vremena sjedeći i još ne staje na lijevu stražnju nogu. Mislim da su mu tijekom operacije ozlijedili bedreni živac. – Michelle Rokke, tajna istražiteljica koja je osam mjeseci radila u Huntingdon Life Sciences-u (HLS), najvećem europskom laboratoriju u kojem zbog testiranja kemikalija, sredstava za čišćenje, kozmetike i pesticida dnevno ubiju oko 500 životinja.


Konji i ribe u HNK

19.6. održali smo prosvjed ispred Hrvatskog narodnog kazališta tražeći prestanak iskorištavanja konja kao živih kulisa u predstavi ‘Ero s onoga svijeta’, potaknuti i navodima djelatnika HNK da je prije nekoliko godina jedan konj tijekom predstave slomio nogu i zatim bio ubijen. Dva tjedna kasnije uputili smo solistu Vitomiru Marofu i intendantici Ani Lederer zahvalu što su spriječili pokolj riba za vrijeme nastupa slovenske projekt skupine Via Negativa u sklopu Eurokaza na daskama HNK. Voljeli bismo kada bi i u budućnosti svijetli primjeri zasjenili one manje svijetle, i to ne samo ovoga kazališta već i ostalih kulturnih institucija u Hrvatskoj.


Akcija u Varaždinu protiv pokusa na životinjama

Mjesec dana nakon iznimno uspješne akcije u Zagrebu na dan bojkota P&G-a, održali smo 23.6. i u Varaždinu akciju kojom smo educirali građane o užasnim pokusima na životinjama zbog kozmetike i sredstava za čišćenje te ih pozvali da kupuju proizvode s bijele liste.


Utrkom golih protiv utrka i borbi s bikovima

40-ak aktivista iz raznih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja 3.7. krenulo je u Španjolsku kako bi se priključilo grupi od više od 1000 protivnika borbi bikova iz cijeloga svijeta koji su ‘trčali’ ulicama Pamplone, većinom ne noseći na sebi ništa osim crvenih marama i plastičnih rogova. Dva dana prije godišnje ‘Utrke bikova’, sudionici ‘Ljudske utrke’ željeli su pokazati da postoji dobra alternativa utrci uspaničenih životinja koje kasnije muče i zakolju u areni.


Izranjavani konji u Bregani

Nakon brojnih dojava građana o stravičnom prizoru konja s otvorenim ranama, koji svakodnevno vuku drva iz šume za Šumariju Samobor, prijavili smo Daria Jurića zbog prisiljavanja životinja na preteški rad i napore veterinarskoj inspekciji i podigli kaznenu prijavu zbog namjernog teškog zlostavljanja i mučenja životinja.


Obitelj na more, a pas na ulicu 2006.

Petoj za redom ovogodišnjoj ljetnoj kampanji protiv napuštanja kućnih životinja prije odlaska na godišnje odmore, pod nazivom ‘Ne ostavljaj me’, priključili su se Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo, NOKIA Cro-a-Porter i poznata voditeljica s RTL televizije Tatjana Jurić. Na press konferenciji 6.7. u hotelu The Regent Esplanade Zagreb najavili smo početak kampanje i upozorili građane da je briga o životinjama naša doživotna obveza i odgovornost.


Bezmesni koncert na zagrebačkoj Šalati!

Morrissey, jedan od najznačajnijih glazbenika današnjice, održao je 6.7. ‘bezmesni’ koncert na zagrebačkoj Šalati i tako se još jednom pokazao kao veliki aktivist za prava životinja. Na naše ugodno iznenađenje, neposredno prije koncerta pristupio nam je jedan od članova Morrisseyjeva benda, zainteresiran za naš rad i majice s aktivističkim porukama. U dogovoru s njim, svih pet članova Morrisseyjeva benda nosilo je tijekom čitava koncerta majice s natpisom ‘Meso je ubojstvo’ na hrvatskom jeziku, dok je Morrissey nosio na tijelu i odjeći naljepnicu i bedževe s aktivističkim porukama za prava životinja.


Vijesti i najave

– 24.6.: Nakon dojave prolaznika, pozvali smo policiju kako bismo prijavili uličnog svirača koji je na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića otišao u obližnji internet caffe i više od sat vremena ostavio bez nadzora zeca svezanog za povodac. Do dolaska aktivista Udruge i policije zec, koji je sviraču služio kao dodatna atrakcija, je već bio mrtav, a policija će protiv svirača podnijeti prekršajnu prijavu.

– 28.6.: Zbog sramotne tvrdnje da je pas koji je ustrijeljen umro od trovanja, podnijeli smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za inspekcijskim nadzorom rada Veterinarskog zavoda Vinkovci i za revizijom obdukcijskog nalaza psa Kodija koji je krajem svibnja ubijen u Slatini.

– 3.7.: Podružnica udruge Prijatelji životinja u Virovitici, nakon dojave građana kako gradom luta dobroćudna kujica jazavčara s amputiranom zadnjom nogom, 24.6. obavijestila je medije kako bi joj pronašli udomitelja. Iako se na oglas za udomljavanje javila zainteresirana udomiteljica, aktivisti su ostali šokirani saznanjem da je gradsko komunalno poduzeće Flora ulovilo nesretnu kujicu i odmah je dalo eutanazirati.

– 10.7.: Prijavili smo veterinarskoj inspekciji novootvoreni noćni klub Pasha u Selcu zbog zlostavljanja tigra, koji je, zatvoren u kavezu, izložen maltretiranju prolaznika i nebrizi osoblja lokala. Vlasniku kluba Milanu Rajiću veterinarska inspekcija u Zagrebu već je zabranila korištenje tigra za promociju, jer je prekršio Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o zaštiti prirode.

– 11.7.: Skrenuli smo pozornost na pse u romskim naseljima u Međimurskoj županiji, koje veterinari oduzimaju i usmrćuju kršeći relevantne zakonske propise. Od županije i grada Čakovca tražimo da problem napuštenih životinja riješe financiranjem programa kastracije, izgradnjom skloništa, organiziranjem udomljavanja i kažnjavanjem neodgovornih i bešćutnih ljudi koji napuštaju pse.

– Iznova apeliramo na građane da u ovim sparnim vrućim danima ostavljaju svojim kućnim životinjama posude sa svježom vodom. Također, molimo građane da na dostupnim mjestima ostavljaju posude s vodom za ptice, napuštene pse i mačke i druge životinje. Ne preporučuje se voditi pse na duge šetnje i na istrčavanje po najvećim vrućinama, a životinje se nikako ne smiju ostavljati u automobilu sa zatvorenim prozorom.

– Priključili smo se svjetskoj kampanji Životinje su mi važne koju je pokrenula organizacija World Society for the Protection of Animals te vas pozivamo da potpišete peticiju, čiji je cilj prikupiti 10 milijuna potpisa. Svrha ove najveće peticije u povijesti jest donošenje Deklaracije o dobrobiti životinjama pri Ujedinjenim narodima kako bi se životinjama priznao status osjećajnih bića.

– Promijenjen je izgled i koncepcija web stranice te sada novi web portal Udruge nudi još vise mogućnosti i informacija o pravima životinja i aktivizmu.

– Pozivamo vas na prosvjed za prestanak pokusa na životinjama koji će se održati u petak, 21.7., na prvu obljetnicu oslobađanja beagleova s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, a koji je ujedno i početak obilježavanja Dana borbe protiv pokusa na životinjama. Prosvjed počinje u 12 sati ispred glavnog ulaza tvrtke Glaxo Smith Kline (Pliva), Prilaz baruna Filipovića 29, zloglasnog i beskrupuloznog mučitelja životinja u odvratnim pokusima, a nastavlja se prosvjednom povorkom kroz Zagrebačku ulicu i Ilicu do Trga bana Jelačića.

– Povodom Dana borbe protiv pokusa na životinjama, 21.7., održat će se i promocija brošure ‘Liječnici protiv pokusa na životinjama’, u knjižnici Bogdan Ogrizović s početkom u 18 sati.

– Izdali smo izvrstan letak s navedena 33 razloga protiv pokusa na životinjama, a njegovo tiskanje pomogla je tvrtka Atea koja ne testira svoje proizvode na životinjama.

– Zbog loše financijske situacije, koja nam onemogućuje nastavak borbe za životinje, tražimo stručnu osobu koja bi nam pomogla u traženju donacija i sredstava (fund raising).


Pokusi na životinjama nisu nužni. Oni su skupi. Oni su netočni. Oni vode na krivi trag. Oni troše ograničene resurse. I nadalje, oni su štetni za vrstu kojoj bi tobože trebali pomagati – a to je ljudski rod. Iz knjige Sacred Cows and Golden Geese: The Human Cost of Experiments on Animals, 2000.

Vaši Prijatelji životinja