AnimaList br. 25

U posljednjem ovogodišnjem broju AnimaLista željeli bismo prije svega zahvaliti svima koji su nas tijekom ovih 12 mjeseci pratili, podržavali i bodrili. Svima vama dugujemo naša postignuća i zahvalnost i, uz nadu da ćete i do godine ostati s nama, želimo vam sve najbolje te da i dalje razvijate suosjećanje prema svim živim bićima.


Prosvjed protiv mučitelja beagleova – Fakultet se (ne) ograđuje

26. studenoga, aktivisti Prijatelja životinja, udomitelji beagleova i građani u gotovo su nemogućim vremenskim uvjetima (kiša je neprestano lijevala) održali prosvjed ispred zgrade mučitelja beagleova Antuna Brkića, tražeći da se konačno kazne svi odgovorni u aferi beagle, a Antunu Brkiću hitno zabrani rad na Veterinarskom fakultetu i predavanje studentima, kao i da mu se oduzme članstvo u sveučilišnoj i znanstvenoj zajednici.

Brkićevi prijatelji i kolege s Veterinarskog fakulteta čitavo vrijeme su vrijeđanjima i provokacijama ometali prosvjed naočigled policije, a vrhunac je bio kad je iz zgrade prosvjednike vodom i blatom zalila jedna od stanarki. Koordinacija Udruge ovom prilikom želi zahvaliti aktivistima i građanima koji nisu niti jednom riječju uzvratili na provokacije.

Veterinarski fakultet očitovao se o ovom prosvjedu tako što je dao potporu ‘znanstveniku’ kojeg se prije četiri mjeseca javno gotovo odrekao, a reakciju udruge Prijatelji životinja, kao i pismo Antuna Brkića kojeg je uputio Veterinarskom fakultetu vezano za zbivanja oko afere beagle mogu se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/html/0812052.html.


Prosvjed protiv cirkusa Gärtner u Osijeku

Nakon prosvjeda protiv cirkusa Gärtner koje su aktivisti Udruge dosad održali u brojnim hrvatskim gradovima, uz aktiviste novoosnovane slavonskobrodske podružnice i veliku potporu i angažman udruga Život i Osječki zeleni, održan je prosvjed i u Osijeku, bez obzira što je ekipa iz Zagreba u posljednjem trenutku i trčećim korakom ulovila vlak pet minuta prije polaska!

Inspekcija zaštite prirode je ponovnim nadzorom Gärtnera 12. prosinca utvrdila kako cirkus i dalje, nakon više od godinu dana nakon prvog nadzora, ne posjeduje potrebne dozvole za držanje i korištenje strogo zaštićenih divljih životinjskih vrsta. Inspekcija je cirkusu izdala Rješenje po kojem ne može više raditi ako u roku od 90 dana ne dobije potrebne dozvole.


Hrvatski gradovi i dalje zabranjuju cirkuse sa životinjama!

Pozitivan val hrvatskih gradova koji zabranjuju cirkuse sa životinjskim točkama i dalje se nastavlja, tako da nakon Murskog Središća, Varaždina, Velike Gorice, Rovinja, Splita, Donjeg Miholjca, Delnica, Gospića, Kraljevice, Čakovca, Preloga, Ploča, Požege i Ozlja, cirkusima koji iskorištavaju životinje za zaradu pristup u svoje gradove više ne dopuštaju niti Bjelovar, Klanjec, Zabok, Novi Marof, Nin i Varaždinske Toplice!

Uz čestitke gradonačelnicima i Gradskim poglavarstvima ovih novih šest gradova, pozivamo vas da im i vi uputite riječ zahvale i potpore:
– Đurđa Adlešić, gradonačelnica Bjelovara, gradonacelnica@bjelovar.hr
– Žarko Broz, gradonačelnik Klanjca, grad-klanjec@kr.htnet.hr
– Ivan Hanžek, gradonacelnik Zaboka, zabok@zabok.hr
– Stjepan Pažur, gradonačelnik Novog Marofa, novi-marof@novi-marof.hr
– Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, opcina-nin@zd.t-com.hr
– Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih Toplica, grad.varazdinske.toplice@vz.t-com.hr

I dalje vas molimo da pišete i onim gradovima koji još nisu donijeli zabranu, osobito Zagrebu od kojeg cijela Hrvatska očekuje da donese takvu odluku, a u pregovorima smo da se to i ostvari.


Je li i njima sretan Božić?

U četvrtak, 22. prosinca, opet smo pozvali sugrađane na suosjećanje prema onima kojima će ovi dani biti posljednji u životu ili pak ispunjeni žalošću i samoćom. Na informativnom štandu u središtu grada bila je prikazana izložba o tome kako je mesna industrija povezana s gladi u svijetu i iskorištavanjem prirodnih resursa, a građani su kušali odlične veganske kolače i ugrijali se toplim čajem.

Aktivisti su potom s pjevačicom Mineom posjetili Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju ‘Sv. Vinko Paulski’ u Oborovu, čiji su štićenici izrazili želju upoznati pjevačicu koja se protivi nošenju krzna te ih počastili Encianovim i Kraševim donacijama. Djeca su oduševljenje posjetom iskazala pjesmom, plesom, zagrljajima i čestim fotografiranjima, od kojih neke fotografije možete vidjeti na našoj web stranici.

Također, u ovu akciju se uključila i fondacija Stumme Brüder Stiftung iz Lichtensteinu, koja već godinama diljem svijeta povezuje udruge za prava životinja i centre, domove i bolnice za djecu, kako bi pokazala da borba za prava životinja ne isključuje borbu za prava ljudi. Centru za radnu terapiju i rehabilitaciju ‘Sv. Vinko Paulski’ aktivisti Udruge tako će u ime Stumme Brudera donirati potrebnu medicinsku i drugu opremu.


Vijesti i najava

– Veterinarski inspektor Stjepan Čukulin iz Vrbovca 14. prosinca naredio je mještaninu da ustrijeli iz pištolja dva cijepljena psa, dok njihov skrbnik nije bio kod kuće. Svoj je ilegalni i neprofesionalni postupak objasnio sumnjom da su psi možda bijesni, s obzirom da je u istom dvorištu ranije bila bijesna lisica. Mještani sela su, slijedeći takvu praksu, počeli ubijati svoje pse i mačke te tako likvidirali brojne kućne životinje u selu.

– Članovi konjičkog kluba Varaždin ’95 uz pomoć varaždinske podružnice spasili su konja starog 2,5 godine kojeg je vlasnik želio poslati na klanje. Bolestan i jako mršav konj, prekriven znojem i prljavštinom, bio je smješten u drvenoj šupi u polju. Za otkup konja posuđeno je 5.500,00 kn i nađen privremeni smještaj u Konjičkom klubu.

– Prijatelji životinja su 13. prosinca 2005. održali predavanje uz projekciju filma ‘Meet Your Meat’ u zagrebačkoj XVI. gimnaziji. Na predavanju se govorilo oprednostima vegetarijanstva za životinje, okoliš i zdravlje.

– Prvi hrvatski reggae band Brain Holidays uključio se u kampanju Prijatelja životinja educiranja mladih putem informativnog letka. Letak se može vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr/jpg/letakmladi.jpg.

– Molimo vas da još jednom na isteku ove kalendarske godine pokažite suosjećanje i veliko srce ta udomite nekog od napuštenih pasa iz skloništa u Dumovcu. Svi psi koji čekaju svoje udomitelje mogu se vidjeti na obnovljenim stranicama www.zagreb.hr/Skloniste.nsf.

– Na našem webu, uz nove knjige na hrvatskom i, od nedavno i na engleskom jeziku, nadopunjene su rubrike Kućne životinje i Zanimljivosti, a možete pročitati i Predbožićnu crnu kroniku 2005. s najnovijim slučajevima zlostavljanja životinja u Hrvatskoj.

– I ove godine pozivamo sve na veliki međunarodni prosvjed protiv krzna koji će se 4. veljače 2006. održati u Zagrebu! Više o prosvjedu kao i ruta kretanja na www.prijatelji-zivotinja.hr.

– U želji da ove blagdane proslavite bez životinja na tanjuru, isprobajte neke od recepata iz vegetarijanske kuharice na web stranici Udruge.


The best of: naša najveća postignuća u 2005-oj!

• Veljača: Na glasnom međunarodnom prosvjedu protiv krzna u Zagrebu okupilo se preko 150 sudionika.

• Ožujak: U suradnji s nakladnikom Genesis objavljena na hrvatskom knjiga Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust autora Charlesa Pattersona.

• Ožujak: Devet hrvatskih gradova u akciji Meatout Croatia 2005. obilježilo 20-tu obljetnicu Svjetskog dana bez mesa.

• Ožujak: U suradnji s PETA-om održane akcije u Puli, Rijeci, Sarajevu, Budimpešti, Beogradu, Ljubljani i Mariboru protiv Benettona zbog korištenja vunenih proizvoda od australskih ovaca.

• Lipanj/srpanj: Početkom akcije ‘Ne ostavi me’ koju su poduprle Maja Vučić, Nikolina Pišek i Nokia Cro-a-porter udomljeno četrdesetak pasa iz Skloništa u Dumovcu.

• Srpanj: Autobus pun aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore, Mađarske i Bugarske uputio se iz Zagreba na Ljudsku utrku u Pamploni kako bi se priključio šestotinjak prosvjednika iz čitave Europe protiv borbi i utrka bikova.

• Srpanj: Spašena 32 beaglea od nelegalnih pokusa na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

• Listopad: Na koncertu povodom Svjetskog dana vegetarijanstva u zagrebačkom Boogaloou pred 2000 posjetitelja nastupili Scroll, Fraktura mozga, Flyer, Brain Holidays, Antenat, Stillness i Hakoona matata.

• Listopad: Obraćanje Pamele Anderson hrvatskim dizajnerima sa zamolbom da ne koriste životinjsko krzno u svojim kreacijama polučilo izuzetnu medijsku pozornost.

• Listopad-prosinac: Kao rezultat četverogodišnje kampanje 20 hrvatskih gradova zabranilo cirkuse sa životinjskim točkama.