AnimaList br. 21

U vrijeme opustjelih gradova koje je napustila većina građana bježeći na obalu kako bi tamo provela svoje godišnje odmore bez obzira na loše vrijeme i nevjerojatno dosadnu kišu, uz poplavljen ured i nestanke struje zbog radova u ulici, aktivnosti Prijatelja životinja nisu stale; čak, štoviše, nastavile su se jednakim intenzitetom!


Cirkusi kruže Hrvatskom

Nakon već jednogodišnje kampanje i učestalih prosvjeda protiv cirkusa sa životinjskim točkama, u Hrvatskoj se ovoga ljeta pojavio još jedan cirkus na primorskoj turneji – talijanski cirkus Acquatico Belluci. Prijatelji životinja su mu svoju nedobrodošlicu iskazali i dvama prosvjedima – i to u Rijeci u srpnju te u Umagu u kolovozu.

18. kolovoza naši aktivisti iz Zagreba, Križevaca i Varaždina uputili su se na otok Vir gdje su organizirali još jedan prosvjed protiv cirkusa Gärtner, čija su se ‘gostovanja’ već pretvorila u lakrdiju, a sam cirkus u nacionalnu sramotu. Naime, na Viru nema vodovoda, dok je cijeli cirkus s 40 životinjskih vrsta bio smješten na površini 70 m2 uz glavnu prometnicu na ulazu u Vir gdje životinje nisu imale hlada niti im je bila dostupna voda.

Unatoč reakciji Prijatelja životinja koji su cirkus prijavili općinskim vlastima, policijskoj upravi i veterinarskoj i sanitarnoj inspekciji te zgražanju i nezadovoljstvom i građana Vira i turista, žalosno je da su na sve to lokalne vlasti odgovorile šutnjom i ignoriranjem.

Prilikom gostovanja na Viru, cirkusu je pobjegao bivol pa su djelatnici cirkusa upozoravali stanovnike da se sklone jer je bivol agresivan, u što su se mještani i sami uvjerili gledajući kako prilikom hvatanja prestrašeni bivol ozljeđuje jednog od djelatnika. Također, uočeno je da su slonovi smješteni u prljavim i smrdljivim kamionskim prikolicama punima izmeta, a slonovi su pokazivali repetitivnim pokretima teške psihičke poremećaje. Fotografije i kratak film su postavljeni na web stranici.


I turisti su vegetarijanci!

Slobodno bismo mogli reći da je 13. kolovoza bio vegetarijanski dan u Hrvatskoj! Naime, Zagreb je, kao i još šest gradova – Varaždin, Križevci, Umag, Rijeka, Zadar i Split – priredio svojim građanima, ali i stranim posjetiteljima, menu od raznih veganskih specijaliteta, od predjela do deserta. Vjerujemo da ne treba posebno isticati da su sva jela, kako je to već i običaj na sličnim akcijama, ‘planula’ zajedno s receptima i troškovnikom za svako pojedino jelo, na zadovoljstvo građana i novinara koji su ga kušali, ali i onih koji su ga pripremili. Kompletan menu s receptima i troškovnikom postavljen je na web stranici, kao i Vege vodič koji ćemo, nadamo se i uz vašu pomoć, dalje nadopunjavati.

Nadamo da će ova akcija potaknuti ugostitelje, turističke djelatnike i javne institucije – na koje je na kraju bila najviše i usmjerena – da dogodine u svoju ponudu uvedu i vegetarijanske/veganske obroke, kako bi strani turisti koji u sve većem broju iz godine u godinu posjećuju Hrvatsku imali priliku počastiti se i ukusnim vegetarijanskim, odnosno, veganskim obrocima koji su u gradovima i zemljama iz kojih dolaze dio redovite i svakodnevne ponude.


Kastrirati, a ne ubijati!

Točno tjedan dana nakon degustacije ukusnih jela, Prijatelji životinja iz Zagreba održali su akciju ‘Kastrirati, a ne ubijati’ uz ljetnu kampanju ‘Ne ostavljaj me’, kojima su se simultanim akcijama pridružili i aktivisti iz podružnica u Splitu, Varaždinu, Križevcima i Koprivnici.

Detaljne i stručne informacije o kastraciji zainteresiranim građanima i novinarima davala je dr. Vet. Med. Silva Rakočević, a i nadalje se pozivaju građani da besplatno kastriraju ulične i napuštene životinje, odnosno da se za dogovor jave na brojeve telefona Noine arke 01 2329663 i Plavoga križa 091 6214696.

Uzmemo li u obzir da samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina na svijet mogu donijeti 420.000 mačića (dok kod psa ta brojka doseže 67.000 štenadi), uviđa se opravdana potreba ovakvih edukativnih akcija i kastriranja kućnih i uličnih životinja zbog zaštite od prekomjernog razmnožavanja i smrti, ali i zaštite fizičkog i psihičkog zdravlja životinja.


Žive ribice kao predmeti

Ribe ne mogu mahati repom niti cviliti, ali itekako pate kada se neadekvatno s njima postupa. Stoga smo nastavili s educiranjem javnosti i prijavama zbog neprimjerenog držanja i iskorištavanja ribica. Nakon što smo u srpnju zbog držanja posuda s ribicama u izlozima prijavili trgovine obućom Roberto, prošli mjesec prijavili smo Veterinarskoj inspekciji Kaptol centar u Zagrebu zbog držanja okruglih posuda sa zlatnim ribicama u dvadesetak trgovina, kao izložaka među artiklima koji se tamo prodaju. Sve prijave vezane za držanje ribica postavljene su na web stranici.

Zbog toga što se s ribicama postupa kao prema predmetima i zbog manjkavosti postojećeg Zakona o dobrobiti životinja tražimo i radimo na promjeni istog kojim bi se, pored već zabranjenog, u potpunosti zabranilo i držanje ribica u okruglim posudama i posudama bez filtera po uzoru na, primjerice, Italiju kao i zabranu davanja ribica kao nagrada, što je već zabranjeno u zemljama poput Velike Britanije.


Beagleovi opet zajedno

Nakon što su prije nešto više od mjesec dana spašeni od daljnjih pokusa na Veterinarskom fakultetu, psi beagleovi našli su se opet zajedno, uživajući u brizi svojih obitelji 28. kolovoza u Maksimiru. Udomitelji su sa psima proveli ugodno poslijepodne u šetnji livadama parka te su izmjenjivali vrlo zanimljiva iskustva o prilagodbi pasa na život na slobodi nakon godina provedenih u kavezima i laboratorijima. Fotografije sa susreta i fotografije pasa postavljene su na web stranici.

Nakon udomljavanja pasa, nastavljamo kampanju vezanu uz pokuse na životinjama na Veterinarskom fakultetu, ali i uz pokuse na životinjama koji se provode u drugim znanstvenim i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj. U procesu je podizanje privatne tužbe protiv Slobodana Vukičevića i Antuna Brkića, koji umjesto da za zločine koje je počinio bude oštro sankcioniran te da mu se trajno zabrani pristup bilo kojoj životinji, prima plaću kao zaposlenik Veterinarskog fakulteta, a još nije ni suspendiran s dužnosti nastavnika.

Zatražili smo i smjenu veterinarskog inspektora Željka Devčića te inspekciju rada veterinarskog inspektora Tomislava Perokovića, a zbog očitog nedostatka kontrole nad pokusima zatražili smo od Vlade Republike Hrvatske reviziju svih pokusa u Hrvatskoj odobrenih za 2005. godinu od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

Također, nastavit će s edukacijom građana o problemu vivisekcije odnosno testiranja na životinjama, promoviranju alternativnih metoda u obrazovnim institucijama te upućivanje na kupnju proizvoda koji nisu testirani na životinjama.


Razno

– Završena je policijska istraga o djeci koja su u kolovozu u zagrebačkim Sesvetama zvjerski kamenovala tri mačića. Protiv troje malodobnika policija će Odjelu za mladež Općinskog državnog odvjetništva podnijeti kaznenu prijavu po članku 260. Kaznenog zakona, a protiv još troje njih bit će poslano posebno izvješće Državnom odvjetništvu. Kazne od šest mjeseci zatvora ili plaćanje novčane naknade od 150 dnevnih dohodaka, kao i zatvorska kazna od godinu dana ako osoba muči životinje zbog oklade i pribavljanja imovinske koristi, vrijede i za malodobnike od 14 do 18 godina, a umjesto djece mlađe od 14 godina odgovaraju roditelji.

– Svi zainteresirani za narudžbu živopisnog filma s ovogodišnje Ljudske utrke u Pamploni mogu se javiti na mail Udruge prijatelji.zivotinja@inet.hr gdje će dobiti daljnje informacije kako doći do vlastitog primjerka.

– Nakon stotina prosvjeda protiv australske industrije vune održanih diljem svijeta, u čemu su sudjelovali i Prijatelji životinja akcijama diljem Hrvatske, kao i u Mađarskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji, PETA je postigla prve dogovore s predstavnicima uzgajivača vune o postupnom izbacivanju mutilacije do kraja 2009. godine. Pokrenuti su i dogovori oko uvjeta i zabrane transporta živih ovaca. Najefikasniji način nesudjelovanja u okrutnosti nad ovcama je odustajanje od kupnje proizvoda od vune!

– Ako želite pomoći psima u Bugarskoj, molimo vas da se odazovete na apel bugarskih organizacija za zaštitu životinja te potpišete peticiju na http://bganimals.freewebsitehost.net/index_eng.html.

– U norveškom Rogalandu teku pripreme za izgradnju najveće farme krzna u Norveškoj na kojoj bi se uzgajalo 110.000 životinja. Molimo vas podržite stav većine Norvežana koji se protive uzgoju životinja za krzno te svoj stav izrazite uljudnim pismom na: The Honorable Terje Mjatveit, Mayor of Ha municipality, Postbox 24, 4368 Varhauj, Norway,
e-mail: post@ha.kommune.no.

– Udruga Glas životinja organizira vegetarijanski piknik 10. rujna 2005. godine na RŠC – Jarun (Otok hrvatske mladeži) u Zagrebu od 10 do 20 sati. Uz vegetarijanske i veganske delicije, program će uveličati razni glazbenici, glumci, plesne grupe, dječji zborovi i plesovi, modne revije, predavanja, projekcije dokumentarnih filmova o vegetarijanstvu, predstavljanja novih vegetarijanskih i vegan kuharica i vegetarijanskog časopisa.

– Od 4. listopada se otvara Informativni centar za pomoć zlostavljanim, napuštenim, ozlijeđenim i izgubljenim životinjama, gdje će zaposlenici svakodnevno primati pozive građana od 8 do 20 sati, a građani će moći davati informacije o svim problemima vezanim za gradske životinje na besplatni telefon 0800 272222.

– U svojem pismu Davidu Beckhamu, međunarodna organizacija Viva! oštro je kritizirala nogometnu mega-zvijezdu zbog podupiranja najvećeg masakra divljih životinja na svijetu opetovanim promoviranjem kopački od klokanove kože. Unatoč detaljnim informacijama o barbarstvu toga pokolja koje je dobio zajedno sa šokantnom video snimkom, David se oglušio na ovu međunarodnu kampanju te potpisao novi ugovor s Adidasom.

– Nakon šest dugih i teških godina uporne borbe, britanski pokret za prava životinja uspio je zatvoriti zloglasnu obiteljsku farmu Newchurch Guinea Pig Farm u Velikoj Britaniji na kojoj su se uzgajali zamorci za pokuse u medicinske svrhe!

– Na web stranici se stalno pojavljuje nešto novo, a izdvajamo članak pod nazivom ‘Pomaže li testiranje na životinjama ljudskoj medicini?’, arhivu vijesti, opis tematski vezanih news grupa i izgled novih bedževa u web katalogu. Treba spomenuti i nove rubrike na naslovnici pod nazivom Izjava tjedna, Novo na webu te Recept dana u kojoj i sami možete sudjelovati slanjem recepata.


Kraj ovog newslettera posvećujemo onima koji su se odazvali na naš apel te nam odlučili pomoći svojim stalnim namjenskim donacijama ili pak jednokratnim donacijama prema vlastitim mogućnostima, kako bi nam omogućili da nastavimo s radom i našom borbom za životinje u budućnosti. S obzirom da apel za pomoći koja nam je nužna još traje, svi koji žele pomoći redovitom namjenskom donacijom, više informacija mogu pronaći na naslovnici web stranice Udruge.

Za životinje i sve one koji ih poštuju,

Vaši Prijatelji životinja