AnimaList br. 19

17. svibnja 2005. dr. Charles Patterson, autor knjige Vječna Treblinka: naše postupanje prema životinjama i holokaust, učinio je svojevrstan presedan te dan prije 251. svečane podjele diploma na Sveučilištu Columbia vratio svoj doktorat Uredu predsjednika kako bi prosvjedovao protiv zlostavljanja životinja u laboratorijima ovoga sveučilišta…


Max Factor šminka krvavo

21. travnja sedam aktivistica Prijatelja životinja u podne je prošetalo Trgom bana J. Jelačića u Zagrebu kako bi svojom ‘krvavom’ šminkom upozorile građane na strahote koje se događaju životinjama na kojima se vrše pokusi ‘u ime ljepote’. Nakon što smo sredinom siječnja prozvali Procter & Gamble (P&G) zbog njihovih proizvoda za čišćenje, ovom akcijom smo pozvali javnost i na bojkot P&G-ovih kozmetičkih proizvoda. Akcijom ‘Max Factor šminka krvavo’ željeli smo slikovito pokazati da kozmetika koja je testirana na životinjama ne može uljepšati ni jednu osobu koja drži i do svoje unutarnje ljepote i čiste savjesti, a po izgledu naših aktivistica i reakcijama prolaznika u tome smo i uspjeli!


Sve životinje imaju iste dijelove

05. svibnja petero aktivista opet se prošetalo glavnim gradskim trgom kako bi jasnim porukama iscrtanima na njihovim gotovo golim tijelima pokazali kako svi imamo iste dijelove te da životinje koje se uzgajaju za hranu imaju meso, krv, kosti, iste tjelesne organe, pet osjetila i sposobnost osjećanja kao i ljudi. Jednako osjećaju strah i pate, stalo im je do njihova života, a izlaganje mukama uzgoja te nasilje klanja izazivaju jednaku psihičku i fizičku bol kakvu bi osjetili i ljudi. Ovom živopisnom akcijom naši aktivisti su željeli apelirati na suosjećanje potrošača i istaknuti da njihovim raskomadanim tijelima nije mjesto u mesnicama ili zamotanima u plastičnu foliju u trgovinama i supermarketima.


Sajam udruga mladih

Ove godine Prijatelji životinja su po drugi put sudjelovali na Sajmu udruga mladih koji se od 11. do 13. svibnja održao u Studentskom centru. U sklopu sajma održano je kratko predstavljanje knjige Charlesa Pattersona Vječna Treblinka: naše postupanje prema životinjama i holokaust, prezentacija o masakru tuljana, kao i video projekcija o životinjama u cirkuskim točkama. Također, projekcijom filma ‘Meet Your Meat’ Udruga pozvala posjetitelje i predstavnike 38 udruga sudionica Sajma da degustiraju izvrsne veganske delicije i pridruže se brojnim vegetarijancima u svijetu koji su zauvijek izbacili životinje iz prehrane.

Paralelno sa Sajmom udruga mladih, 12. svibnja 2005. Prijatelji životinja su na drugom informativnom štandu ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a u okviru Sajma ljudskih sloboda, još jednom predstavili knjigu Vječna Treblinka i djelovanje Udruge.


Vječna Treblinka u KIC-u

Iako je kontroverzna knjiga Vječna Treblinka: naše postupanje prema životinjama i holokaust američkog autora Charlesa Pattersona predstavljena 11. svibnja u klubu Mama, vrhunac predstavljanja knjige bila je burna promocija osam dana kasnije u Kulturno informativnom centru (KIC) u Zagrebu. Da je zaista riječ o, prema riječima filozofa Hrvoja Jurića, jednoj od ‘onih (malobrojnih) knjiga koja potpuno opsjeda čitaoca, i to ne samo tokom čitanja, nego i nakon njega, a vjerojatno i zauvijek’ te o knjizi koja ‘dubinski uznemiruje, potresa, razara’, potvrdila su izlaganja i ostalih odličnih promotora. Suzana Marjanić istaknula je da je bolnom analogijom židovskoga i životinjskoga holokausta potrebno neprestano iznova upozoravati na suvremeni holokaust, a prikazujući slajdove o transportu životinja te crteže iz klaonica umjetnice Sue Coe, ona se na kraju osvrnula na kontroverznu PETA-inu izložbu ‘Holokaust na vašem tanjuru’ (www.masovnoubijanje.com) koja je prošle godine prikazana i u Zagrebu. Boris Beck je iznio kratku sintezu sadržaja knjige i pitanja koja ona donosi, dok je nakladnik izdavačke kuće Genesis, Miroslav Vukmanić, koji je u suradnji s udrugom Prijatelji životinja izdao knjigu u odličnom hrvatskom prijevodu Bernarda Jana, istaknuo kako je Vječna Treblinka najvažnija knjiga koju je dosad izdao. Aktivist i prevoditelj Bernard Jan govorio je o zanimljivom i istodobno napornom iskustvu prevođenja knjige na hrvatski jezik, prepun specističkih izraza. Za vrijeme prikazivanja desetominutnog video rada ‘T4-Work in Progress’ autora Roberta Francisztyja i Dražena Jerena, zbog eksplicitnih scena iz klaonica ispresijecanih s crno-bijelim fotografijama zatočenika njemačkih koncentracijskih logora mnogi su napustili dvoranu, a da bi se potom vratili na posljednji dio – žustru raspravu koju su potaknuli studenti Filozofskog fakulteta Družbe Isusove iz Zagreba.


P&G proizvodi krvavo!

21. svibnja 2005., nakon akcija Ariel pere krvavo i Max Factor šminka krvavo, Svjetski dan bojkota Proctera & Gamblea obilježen je prigodnom akcijom. Dok su aktivisti naše udruge transparentima, prikazivanjem filma te dijeljenjem letaka i crno bijele liste upućivali medije i prolaznike na grijehe ove multinacionalne kompanije koja na tržištu ima preko 250 robnih marki, predstavnici Društva za zaštitu potrošača Hrvatske izvijestili su građane o svojim iskustvima sa spomenutom tvrtkom u slučajevima zavaravajućeg oglašavanja proizvoda opće namjene. I ovoga je puta interes za crno/bijelu listu bio ogroman i sve više građana slijedi upute na listi prilikom kupnje etičkih proizvoda.


Prosvjedi protiv zloglasnog cirkusa Gärtner

Nakon brojnih incidenata po Istri početkom ove godine, kao i prije gdje god se pojavio, cirkus Gärtner nastavlja i na turneji po Dalmaciji prema Dubrovniku mučiti životinje te verbalno i fizički napadati građane Hrvatske, sada, na opću sramotu, kao prvi registrirani hrvatski cirkus sa životinjskim točkama. Tijekom gostovanja u Zadru početkom svibnja zaposlenici cirkusa su kamenjem napali aktivistu udruge Z.V.U.K., čiji su članovi održali nekoliko prosvjeda ispred cirkusa, i prijetili mu smrću rekavši kako će mu ‘zavrnuti vrat’.

02. lipnja u Šibeniku su aktivisti udruge Prijatelji životinja uz potporu udruge SEP Plavi planet, udruge Z.V.U.K. te savjesnih građana organizirali nekoliko prosvjeda ispred cirkusa, a prosvjedi se planiraju i u svim drugim gradovima gdje cirkus namjerava zarađivati na muci životinja. O povijesti Gärtnerovog nasilja prema životinjama i ljudima (www.prijatelji-zivotinja.hr/html/gartner.html) možete više saznati na našoj web stranici. Pozivamo vas da nam javite ako bilo koji cirkus sa životinjama dođe u vaš grad kako bismo se zajednički borili protiv ove okrutne ‘zabave’, zabranjene u brojnim gradovima i državama svijeta te vam poslali informativne letke i plakate.


Svjetski dan oceana

Po prvi put ove godine Prijatelji životinja u Hrvatskoj su, u suradnji s World Society for the Protection of Animals i WhaleWatch (www.whalewatch.org), obilježili Svjetski dan oceana i to 4, 8. i 11. lipnja informativnim štandom i dijeljenjem prigodnih letaka, kao i radionicama ispred kina Europa na kojoj su djeca iz 1 do 4. razreda Osnovne škole Matije Gupca, Eko škole Voltino i djeca u prolazu crtala kitove. U klubu Mama prikazana su dva filma o zaštiti kitova i kitolovu, iza kojih je slijedilo izlaganje o ubijanju morskih riba i sisavaca zbog ljudske prehrane i stvaranja profita.

Naglasak obilježavanja ovogodišnjeg Dana oceana bila je zaštita kitova i što brže učlanjenje Hrvatske u International Whaling Commission (IWC) kako bi svojim članstvom Hrvatska odigrala aktivnu ulogu u zaštiti kitova i zadržavanju moratorija na lov na kitove kojemu prijeti ukidanje. Stoga su Prijatelji životinja uputili otvoreno pismo potpore premijeru Vlade Ivi Sanaderu, kao i kontaktirali Ministarstvo kulture.


Ukratko

– Prijatelji životinja su u zagrebačkom parku Maksimir, a u organizaciji Zelene akcije, obilježili Dan planeta Zemlje (22. travnja) tematskim štandom o iskorištavanju životinja u pokusima, a vezano uz svjetski Dan zaštite laboratorijskih životinja (24. travnja).

– U reakciji (www.prijatelji-zivotinja.hr/html/200405.html) koju su Prijatelji životinja poslali medijima zbog napisa o optužbi bivših djelatnika zagrebačkog zoološkog vrta o okrutnim ubijanjima životinja prije desetak godina, ističe se da treba ispitati istinitost optužbi i sankcionirati sve koji su sudjelovali, kao i da je Udruga u potpunosti protiv držanja životinja u zoološkim vrtovima.

– Na poziv Kulturnog centra mladih u Kutini Prijatelji životinja su krajem travnja održali predavanje uz projekcije u klubu Arcus koje je izazvalo veliko zanimanje posjetitelja i lokalnih medija te se nadamo i budućim druženjima s građanima Kutine.

– Nakon spašavanja iz jame psa Like koje smo organizirali prije tri godine, raduje nas vijest podružnice Zadar da je iz jame u okolici Zadra spašen pas koji je tamo proveo pet godina, bačen od neodgovornih ljudi. Pozivamo sve građane da strogo osuđuju takve slučajeve, kao i da ne udomljuju životinje ako nemaju uvjeta za brigu o njima te da kastriraju kućne i ulične životinje kako neželjene ne bi završavale na ulici, bačene u jamu, utopljene, otrovane i sl.

– I naše podružnice u Rijeci, Križevcima i Umagu protekli su mjesec obilježile prigodnim akcijama, predavanjima i informativnim štandovima, pa vas pozivamo da se priključite radu svih podružnica i aktivno sudjelujete u njihovim aktivnostima.

– Od novosti na web stranici izdvajamo novu fotogaleriju (www.prijatelji-zivotinja.hr/html/fpraznaklaonica.html) koja prikazuje kako izgleda jedan prazan klaonički pogon nakon čišćenja u jednoj od hrvatskih klaonica. Redovito se dopunjuju i crno/bijela lista, pa provjerite koje tvrtke vrijedi podržati, a koje zbog mučenja životinja zaobići u širokom luku.

– Vegetarijanski centar Potok u Mircama na otoku Braču i dalje vas poziva i očekuje vaš dolazak! Više informacija saznajte s novo postavljene web stranice www.vegpot.com.

– Drago nam je da je pokušaj krijumčarenja kornjača čančara, koje su prošli mjesec zaplijenjene na granici u Hrvatsku, prošao neuspješno zahvaljujući odličnom radu svih nadležnih. Kornjače su vraćene u njihovo prirodno stanište, a krijumčar kažnjen s 20.000 kuna.

– Poziv za odlazak u Pamplonu na Ljudsku utrku kojom će se početkom srpnja aktivisti iz svih dijelova svijeta zalagati za zabranu okrutnih utrka i borbi bikova, rezultirao je popunjenjem autobusa od 50 mjesta za samo nekoliko dana! Sve koji su zainteresirani za odlazak na trku, a nisu se uspjeli ukrcati na bus, pozivamo da se jave Marijeti Sinjeri na marietta@vip.hr ili na broj mobilnog telefona 091 5519739, koja planira iznajmiti minibus i pridružiti se ovom važnom događaju.


Humor

Pita mala deva mamu devu:
– Maaama, zašto mi imamo grbu?
– Zato kćeri, da kad idemo po pustinji uvijek imamo vode!
Mala šuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
– Maaama, a zašto mi imamo duge trepavice?
– Zato kćeri, da nam pijesak ne ide u oči kad idemo po pustinji!
Mala šuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
-Maaama, a zašto mi imamo ovakve papke?
– Zato kćeri, da nam noge ne upadnu u pijesak kad idemo po pustinji!
Mala šuti, razmišlja i za pet minuta opet pita mamu:
– A koji mi onda klinac radimo u zoološkom vrtu?!?


Za kraj

Željeli bismo najiskrenije zahvaliti svima koji su se odazvali našem apelu i uplatili donacije kako bi nam pomogli u našem daljnjem radu. Udruga, kao što i sami imate prilike vidjeti, radi punom parom i vaša će sredstva biti iskorištena na najbolji mogući način – već se tiskaju novi letci, radi se na novim promidžbenim materijalima, a i troškove poštarine i funkcioniranja ureda sada je lakše pokriti zahvaljujući vašoj nesebičnosti. Sve koji su u mogućnosti, zamolili bismo da s nama ostanu i nadalje te nam pomognu svojim mjesečnim donacijama, bez obzira na veličinu iznosa, koje su nam nužne da postojimo i radimo za životinje. Možda vam se čini neobičnim, no uistinu cijenimo svaku uplatu pa makar ona bila i u vrijednosti jednog pisma.

Ujedno molimo sve članove koji su promijenili adresu stanovanja da nam to jave, kako ne bismo uzalud slali poštu na nepostojeću adresu i tako trošili sredstva koja se mogu korisnije iskoristiti za životinje. Hvala na razumijevanju i još jednom hvala na pomoći,

Vaši Prijatelji životinja