AnimaList br. 22

Nakon spašavanja i udomljavanja 32 beaglea s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu zaredale su se i dodatne akcije ‘spašavanja’ životinja, a da kuriozitet bude veći, u pitanju su ovoga puta bile farmske životinje!


Prosvjed protiv Gärtnera u Sisku

Prosvjed protiv hrvatske cirkuske sramote nazvane Gärtner ne bi se ni po čemu razlikovao od ostalih prosvjeda u hrvatskim gradovima, da se naši aktivisti s čak dva puna automobila nisu sjurili iz Zagreba na parkiralište Idisa u Sisku kako bi, dosadni poput komaraca, dodijavali organizatorima poslijepodnevne i večernje predstave te tako dali potporu lokalnim aktivistima i članovima naše sisačke podružnice. Usporedba s komarcima u ovom je slučaju i više nego prikladna, s obzirom da su za vrijeme druge predstave komarci ispikali naše aktiviste koji su za vrijeme prosvjeda održali neobičan ‘ples’, pokušavajući se obraniti od malih napasnika.


Akcija u Ljubljani protiv pokusa na životinjama

Nakon vrlo uspješne i medijski dobro popraćene akcije krajem lipnja u Mariboru, Prijatelji životinja su 15. rujna posjetili i Ljubljanu gdje su svojim kolegama, slovenskim aktivistima okupljenima pod nazivom Ljudje za (www.ljudjeza.org), dali potporu u osvješćivanju Ljubljančana o životnom stilu bez okrutnosti.

Po svršetku akcije, dvije su naše aktivistice krenule za London, gdje su od 16. do 19. rujna sudjelovale na sjednici ECEAE-a (www.eceae.org) na kojem su, osim razmatranja ulaska Prijatelja životinja u ovu antivivisekcijsku koaliciju, zemlje članice razmijenile svoja iskustva i postignuća na području borbe protiv vivisekcije.


Prijatelji životinja založili se za ovce iz projekta Stado

Je li sedam ovaca iz reality-showa Stado Siniše Labrovića u staroj zgradi tvornice Badel u Zagrebu doista trebalo biti zaklano ako ih izvučeni ‘sretnici’ po njihovom ispadanju iz showa ne udome, pitanje je koje je intrigiralo hrvatsku javnost sve do naše prijave Veterinarskoj inspekciji koja je pak nevjerojatno brzom zabranila nanošenje boli životinjama u tijeku projekta te tražila da se pojača briga o zdravstvenom stanju životinja.

Iako su sve ovce iz projekta Stado ostale na životu te bile udomljene, kao što je obećao sam umjetnik, upitno je u kakvim su rukama životinje završile. Reakcija javnosti, Udruge i Veterinarske inspekcije jasno su pokazale da se iskorištavanje životinja u svrhu umjetnosti, kulture, filmske i zabavne industrije te javne promocije ne smije tolerirati, a što se tiče spomenutog umjetnika, nadamo se da više neće iskorištavati životinje u svojim projektima.


Udomljenje vijetnamske svinjice iz Big Brothera

U Klinici za unutarnje bolesti Veterinarskog fakulteta doveden je na intenzivnu njegu praščić Frida, vijetnamska svinja nabavljena od strane RTL-a za Big Brother show. Nakon pregovora Prijatelja životinja i RTL-a, iako je trebala ući u Big Brother kuću, izgladnjela, poremećena ponašanja i nesposobna da stoji na vlastitim nogama, Frida je ostala tjedan dana na intenzivnoj njezi. Prijatelji životinja zbog zaštite njezina zdravlja zahtijevali su nakon liječenja udomljenje jer bi sudjelovanje Fride u showu za nju bilo kobno, što su potvrdili i veterinari.

Svinjica Frida je nakon intenzivne vetrinarske njege stigla kod svojih skrbnika. Prijatelji životinja zahvaljuju na suradnji RTL-u što je Fridu ustupio Udruzi na udomljavanje i daljnju skrb kod njezinih udomitelja te time pokazao odgovornost i senzibilnost za njezinu dobrobit.


Dani prijatelja životinja 2005

Četvrti Dani prijatelja životinja obilježeni su brojnim veganskim degustacijama i info štandovima, ali i predavanjima i video projekcijama i to ne samo u Zagrebu već i u našoj splitskoj, varaždinskoj i sisačkoj podružnici. U Zagrebu je u sklopu obilježavanja Svjetskog dana farmskih životinja održana i radionica s djecom u kojoj su djeca posjetitelja parka Maksimir crtala i bojala farmske životinje, a za nagradu dobila veganske kolače, dok su pak učenicima koji su slušali izlaganje naše gošće iz Engleske Anne Ashley i pogledali video projekciju o pokusima na životinjama u Klasičnoj gimnaziji dijeljeni proizvodi koji nisu testirani na životinjama. Na Dan zaštite životinja, naši su aktivisti izveli dojmljiv performans pod nazivom ‘Zaštitimo sve životinje od ropstva’ koji je privukao na glavnom zagrebačkom trgu brojne građane, a fotografije se mogu vidjeti na web stranici Udruge.

Nedvojbeno, vrhunac obilježavanja Dana prijatelja životinja bio je rock-punk-ska-raggea-hip hop koncert koji je u zagrebačkom klubu Boogaloo na Svjetski dan vegetarijanstva privukao rekordnih 2000 posjetitelja! Ovom prilikom još jednom bismo željeli od srca zahvaliti bendovima koji su odličnom svirkom razgalili brojnu publiku – Scroll, Fraktura mozga, Flyer, Brain Holidays, Antenat, Stillness i Hakoona matata, kao i sponzorima koji su omogućili da se taj koncert održi – Boogaloo, Iskon, Bosch, Lush, Annyer, Euro Unit, Encian i Anapurna te našim mladim aktivistkinjama koje su posao oko organizacije odradile profesionalno i odgovorno.


Prosvjed protiv pokolja dupina u Japanu

Trideset aktivista udruga Prijatelji životinja i Morigenos iz Slovenije okupilo se pred Japanskim veleposlanstvom 8. listopada na Japan Dolphin Day kako bi se priključili gradovima diljem svijeta koje su prosvjedima ujedinjeno dignuli glas protiv pokolja dupina u Japanu. Za vrijeme prosvjeda aktivisti su održali i performans tijekom kojeg su simbolično prikazali kako japanski ribari željeznim motkama stvaraju buku te tjeraju dupine u plićak, gdje ih potom masakriraju noževima i mačetama. Prijatelji životinja i Morigenos izvješće i fotografije s prosvjeda uputili su japanskim veleposlanstvima u Zagrebu i Beču kako bi obavijestili japansku vladu da zabrane pokolj dupina.


Ostalo

– 25. rujna u klubu Mama održano je predavanje o pokusima za udomitelje beagleova na kojem se, uz projekciju filma Inside Biosearch, govorilo o vivisekciji, kao i o specifičnim potrebama životinja na kojima su vršeni pokusi. Zahvaljujemo svim udomiteljima koji su se odazvali našem pozivu i pokazali interes da se pridruže borbi protiv pokusa na životinjama.

– Prijatelji životinja su reagirali na odluku Povjerenstva za praćenje velikih zvijeri u Hrvatskoj kojom se, zbog navodno prevelikog broja vukova, određuje ubijanje četiri vuka. Čitavo priopćenje može se vidjeti na web stranici Udruge pod rubrikom Kampanje.

– Općina Matulji donijela je besmislenu odluku kojom se ograničava broj kućnih životinja u Matuljima u stanovima i dvorištima na što su, uz ostale, reagirali i Prijatelji životinja.

– Delegacija Prijatelja životinja uputila se 24. rujna na predavanje Toma Regana u Trst, koji nas je oduševio svojim nastupom i poučnim predavanjem o pravima životinja i veganstvu. Nadamo se da će odlične knjige ovog odvjetnika za prava životinja biti uskoro prevedene i u Hrvatskoj.

– I nakon Dana prijatelja životinja, naši su aktivisti nastavili s nizom predavanja, tako da je nakon predavanja u Zlatnoj dvorani Komaja društva održano i predavanje pod nazivom ‘Tanka linija između rasizma i specizma’ u prostorijama Hrvatsko-američkog društva kao i predavanje i video projekcija o pravima životinja u Učeničkom domu Marije Jambrešak.

– Završen je Svjetski mirovni samit na kojem je sudjelovala i udruga Prijatelji životinja, a koji se održao 9. listopada u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Na Samitu je sudjelovalo na stotine sudionika iz cijeloga svijeta, uključujući najviše državne dužnosnike, predstavnike civilnog društva, vjerskih zajednica i duhovnih skupina.

– 4. listopada otvoren je u Zagrebu Info centar! Na besplatni telefon 0800 272222 (www.suza.hr), mogu se dobiti informacije i upute kako što lakše i što brže riješiti neki od problema vezanih za kućne životinje.

– Na Svjetski dan borbe protiv McDonald’sa Prijatelji životinja iz Splita pozivaju na prosvjed koji će se održati u nedjelju 16. listopada u 12 sati u Marmontovoj ulici, a Prijatelji životinja iz Rijeke na besplatnu projekciju filma Super Size Me koja će se održati u klubu Palah, Kružna 8.


Uz nove akcije i nove prosvjede, udruga Prijatelji životinja ide dalje, zahvaljujući nesebičnoj potpori svih vas koji na bilo koji način podržavate naš rad te predanosti naših aktivista.