AnimaList br. 23

Za razliku od vrha Hrvatske, osobito Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, koji je zakazao uslijed panike koja je zahvatila zemlju pojavom ptičje gripe i postao primjer kojeg ne treba slijediti kad je u pitanju odnos čovjeka prema životinjama, pet hrvatskih gradova popravilo je dojam i ulilo svjetlost u sumornu hrvatsku stvarnost.


Svjetski dan borbe protiv McDonald’sa obilježen u Splitu i Rijeci

Ove godine, Svjetski dan borbe protiv McDonald’sa Prijatelji životinja obilježili su u dva grada – Rijeci i Splitu. Dok je u Rijeci održana projekcija filma Super Size Me, u Splitu je održan prosvjed protiv McDonald’sa. Dvadesetak aktivista iz Splita, Zagreba i Hvara okupilo se 16. listopada u Marmontovoj ulici u Splitu, kako bi živopisnom i bučnom povorkom te brojnim transparentima pokazali što misle o McDonald’sovom uništavanju životinja, okoliša i ljudskog zdravlja.


Pamela Anderson uputila pismo hrvatskim dizajnerima

U sklopu PETA-ine svjetske kampanje protiv krzna, Pamela Anderson obratila se pismom i video snimkom hrvatskim modnim dizajnerima, apelirajući na njih da u svojim kreacijama ne koriste životinjsko krzno. Matija Vuica, Leonarda Boban, Amarie, Ivana Popović, Hippy Garden, Madame DEMODE, Robert Sever i Image Haddad samo su neki od tridesetak dizajnera kojima se Pamela Anderson obratila preko udruge Prijatelji životinja. Ovu akciju je podržao i priključio joj se i Nokia Cro-a-porter, a prigodom otvaranja ovojesenskog modnog i medijskog događaja posjetiteljima je podijeljeno 500 letaka ‘Krzno je mrtvo! Suosjećanje je u modi’ i 200 bedževa ‘Hands up if you wear fur’ u vjeri da će uskoro i u Hrvatskoj uzgoj životinja za krzno biti zabranjen.


Panika i masovni pokolj peradi u Hrvatskoj

23. listopada 2005. ući će u povijest kao Krvava nedjelja u kojoj je započeo najveći javni masovni pokolj zdrave peradi u Hrvatskoj. Pod izlikom da se radi o jedinom načinu suzbijanja i prevencije ptičje gripe, u Hrvatskoj se provela čistka više od 20.000 peradi u seoskim domaćinstvima. Ono što je možda najsramotnije u čitavoj priči jest što je za zavrtanje vratova peradi i pucanje po njima iz vatrenog oružja bio korišten termin eutanazija.

Tjedan dana nakon sveopće histerije ostala su neodgovorena brojna pitanja poput: zašto je uopće izvršen masovni pokolj zdrave peradi; zašto se nisu poduzele preventivne mjere edukacije i karantene; čemu prizori iz apokaliptičkih američkih filmova; zašto medijska blokada svih koji su javno kritizirali pokolj zdravih ptica i, na kraju, je li nam doista sve ovo trebalo? Masovna histerija je prošla Hrvatskom poput uragana Katrina i ostavila desetke tisuća životinjskih leševa i gospodarsku štetu. Danas gotovo da je itko više i spominje. Osim možda političara koji meditiraju o tome je li ova ‘vježba’ uspješno održana te je li Europska unija dobila jasnu poruku da je Hrvatska spremna zaplesati koji god taktovi sa zapada zasvirali.


Hrvatski gradovi zabranjuju cirkuse sa životinjskim točkama!

U nešto manje od tri tjedna, pet hrvatskih gradova donijelo je povijesnu odluku i zabranilo cirkuse sa životinjskim točkama! Hvalevrijedan primjer Murskog Središća koji je 10. listopada donio ovu odluku, već nakon jedanaest dana, 21. listopada, slijedio je Varaždin, da bi mu se u istome danu, 27. listopada, pridružili i Velika Gorica i Rovinj, a dan kasnije i Split.

Prijatelji životinja čestitaju gradonačelnicima i Gradskim poglavarstvima ovih gradova te vas pozivaju da im uputite riječ zahvale i potpore na sljedeće adrese:
– Zvonimir Puljić, gradonačelnik Splita, grad@split.hr
– Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja, gradonacenik@rovinj.hr
– Tonino Picula, gradonačelnik Velike Gorica, gradonacelnik@gorica.hr
– Ivan Čehok, gradonačelnik Varaždina, gradonacelnik@varazdin.hr
– Rudolf Klenert, gradonačelnik Murskog Središća, grad-mursko-sredisce@ck.t-com.hr

Također, molimo da uputite pismo zamolbe i svim onim gradovima koji još nisu donijeli tu važnu odluku za dobrobit životinja i ugled gradova.


Najave i vijesti

– Predstavljanje najkontroverznije knjige objavljene 2005. u Hrvatskoj Vječna Treblinka: Naše postupanje prema životinjama i holokaust autora Charlesa Pattersona održat će se u suradnji s Gradskim uredom za kulturu 9. studenog u 19:30 sati u Dvorani III Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Kao najava promocije, 5. studenog održat će se i performans Roberta Francisztyja koji će početi u 12 sati ispred zagrebačke katedrale. Do kraja godine, svi zainteresirani moći će za prigodnu donaciju od 70 kn dobiti svoj primjerak knjige.

– Od 10. do 18. studenog u Zagrebu će se održati Festival novog cirkusa, www.cirkus.hr, na kojem neće biti životinjskih točaka. Za razliku od cirkusa koji se temelje na izrabljivanju životinja, ovaj Festival promovira ‘novi cirkus’ kao umjetnički relevantan fenomen novog doba.

– Nakon prijave Prijatelja životinja i drugih udruga, Inspekcija zaštite prirode, u suradnji s Veterinarskom inspekcijom, obavila je nadzor kod Ive Čovića iz Županje koji se bavi lovom na jazavce u svrhu proizvodnje jazavčeve masti. Prijavljeni lovac je, osim nelegalnog uzgoja, jazavce koristio za trening pasa za lov, a u lovu je koristio pit bul terijere. Slučaj ukazuje i na puno širi problem lova općenito.

– Uz Fotografiju mjeseca, ažuriranu crnu i bijelu listu te druge novosti na web stranici, izdvajamo Top listu pozitivaca i negativaca. Pošaljite nam svoje prijedloge te tako aktivno sudjelujte u njenom kreiranju, kao i u kreiranju drugih rubrika.

– Goran Višnjić je i ove godine pokazao visok stupanj senzibilnosti prema životinjama. Nakon što je prije tri godine dao potporu PETA-inoj kampanji protiv krzna, koju su u Hrvatskoj organizirali Prijatelji životinja, ove godine je postao glasnogovornik International Fund For Animal Welfare (www.ifaw.org) u njihovoj kampanji protiv krzna.

– Svi oni koji nisu ove subote na našem štandu u Zagrebu, na akciji pod nazivom ‘Vegetarijanstvom protiv ptičje gripe’, degustirali francusku salatu s tofu feta sirom i majonezom bez jaja te uspjeli dobiti besplatno sojino mlijeko i vegansku majonezu, mogu osvojiti neke od tih proizvoda u našoj novoj nagradnoj igri.

– Zbog čistoće naših gradova i zdravlja, molimo skrbnike pasa da dok ih vode u šetnju gradskim ulicama i parkovima počiste za njima kad obave nuždu. Ne samo da je to zakonom obvezno, već je i odraz kulture i civilizacije nas samih.

– Apelirajte s nama na građane koji zbog straha od ptičje gripe napuštaju svoje pernate kućne životinje da to ne čine, jer im od njih ne prijeti nikakva opasnost, kao niti od uličnih ptica, poput golubova, koji su najotpornija vrsta ptica na virus ptičje gripe.

– Naša križevačka podružnica je prošle subote aktivno obilježila prvu godinu svojega postojanja i rada! Našim dragim Križvčanima želimo još puno ovakvih obljetnica, kao i uspjeha u daljnjem radu za prava životinja.


Do sljedećega broja primite izraze naše zahvalnosti na Vašoj potpori u zajedničkoj borbi za životinje.

Vaši Prijatelji životinja