AnimaList br. 18

‘Oko mi je uhvatilo jedan pokret i s užasom sam shvatila da je zatučena beba tuljana još uvijek pri svijesti. Svija se na ledu od bola, mičući perajama. Leži odmah do jednog drugog ubijenog tuljana, prazna pogleda koji ukočeno gleda prema gore, a krv je već smrznuta na ledu ispod njezinih usta. To je sablastan prizor – mrtav i umirući stisnuti jedan do drugog ovdje na kiši. Kleknem pokraj te bebe i zateknem se kako joj nježno šapućem, govoreći joj da zaspi. Preklinjem je da brzo umre, jer će se lovci na tuljane uskoro vratiti…’ isječak iz dnevnika Rebecce Aldworth iz The Humane Society of the United States od 29. ožujka 2005.


Masakr nevinih u Kanadi

15. ožujka, kada je 5 kontinenta, 27 država i 55 gradova diglo svoj glas u obranu tuljana u Kanadi čini se tako dalek dok krv ubijenih beba tuljana uglavnom mlađih od 14 dana ledi krv Zaljeva St. Lawrence. Mitinzima, čiji se popis može naći na www.hsus.org/Home.html (upišite rallies u tražilicu) priključili su se svojim prosvjedom u Zagrebu i udruge Prijatelji životinja i Glas životinja.

Ispred Kanadskog veleposlanstva okupilo se više od 60 bučnih građana koji su transparentima, megafonom, video snimkom na prijenosnom televizoru, prosvjednom notom i prikupljanjem potpisa apelirali za spas tuljana. Bezimeni predstavnik Kanadskog veleposlanstva bezuspješno je pokušao pred novinarima demantirati umiješanost kanadske vlade u ovogodišnji pokolj 325.000 beba tuljana, tvrdeći da su IFAW-ove (International Fund for Animal Welfare) snimke lažirane, odnosno da su stare desetak godina, a ne video zapis iz prošlogodišnjeg – najvećeg pokolja morskih sisavaca u povijesti. Snimke bešćutnih lovaca na tuljane koji su palicama, ostima i harpunima razbijale glave bebama tuljana bijahu ipak glasnije od svih njegovih ‘argumenata’ te su se još iste večeri pojavile u udarnim televizijskim vijestima.

29. ožujka osvanuo je kao prvi dan pokolja nevinih u Kanadi. Poziv na svjetski bojkot kanadskih proizvoda, uzdrmao je i zabrinuo kanadske vlasti, ali ipak ne u dovoljnoj mjeri da zaustave pokolj. Najmanje 70 brodica lovaca na tuljane načičkalo se na obzorju St. Lawrence zaljeva s misijom da samo u tri dana ubiju 90.000 beba tuljana! U bitci koja se između zaštitara tuljana i beskrupuloznih profitera odvija u nemogućim, olujnim, uvjetima, sedmero međunarodnih volontera 31. ožujka biva odsječeno i napadnuto na ledu od strane lovaca na tuljane. Izudarani su šakama, palicama i ostima dok su snimali lovce na tuljane. Sveukupno, kanadska je policija uhitila 11 volontera dok su u ime organizacije Sea Shepherd (http://shepherd.textamerica.com) dokumentirali pokolj…

Mukotrpna borba za spas tuljana u Kanadi se nastavlja, a mi na vas apeliramo da bojkotirate sve kanadske proizvode, potpišete peticiju na www.protectseals.org i upućujete mailove, faxove i telefonske pozive kanadskim veleposlanstvima da zaustave masakr nevinih.


Svjetski dan bez mesa 2005

Svjetski dan bez mesa obilježio je 20. ožujka 2005. svoju dvadesetu obljetnicu diljem svijeta pa tako i u Hrvatskoj! Sveukupno devet gradova uključilo se u Meatout Croatia 2005 postavljanjem informativnih štandova, dijeljenjem letaka, degustacijama veganskih delicija i prigodnom tortom, a u sklopu Dana bez mesa, u Zagrebu je 22. ožujka na Svjetski dan voda u net klubu Mama premijerno prikazan i video Proždirući Zemlju s Paulom McCartneyjem kao naratorom.

Više od 20 zemalja iz čitavoga svijeta uključilo se u proslavu dvadesete obljetnice Meatouta postavljajući pro-vegetarijanske jumbo plakate, održavajući mimohode, predavanja, vegetarijanske festivale i slično, a izvješće čitavog Meatouta kojeg su podržale i poznate osobe poput Joaquina Phoenixa, Jamesa Cromwella i Mary Tyler-Moore te foto galerija najatraktivnijih događaja mogu se vidjeti na www.meatout.org.

Iako je Dan bez mesa prošao, još uvijek nije prekasno za vas da promijenite prehrambene navike. Pokušajte izbaciti okrutnost iz vašeg života, ali isto tako utjecati i na druge da postanu vegetarijanci zbog životinja, našega planeta, ali i vlastitoga zdravlja!


Dan u kavezu

Jedan dan u kavezu, točnije nekoliko sati, bilo je dovoljno frustrirajuće i bolno za troje naših aktivista odjevenih u crvene kombinezone i s kokošjim maskama na licima, tako da nam onda nije teško zamisliti kako je tek kokošima nesilicama koje svoje cijele živote provedu u baterijskim kavezima prije nego ih zakolju!

26. ožujka ispred hotela Dubrovnik u Gajevoj, osvanuo je info štand Prijatelja životinja, a s njime i troje naših aktivista zatočenih bez hrane i vode u malom kavezu dimenzija metar na metar, koji su tijekom akcije pozivali građane da im se nakratko pridruže u kavezu. Ovom akcijom, za vrijeme koje je na prijenosnom televizoru bio prikazan i potresan film Kentucky Fried Cruelty, željeli smo iznijeti stravičnu istinu o uzgoju i tretmanu kokoši nesilica te ubijanju pilića, ali isto tako i pozvati građane da se odreknu jedenja jaja zbog vlastitoga zdravlja i okrutnosti nad životinjama.

Prolaznici su bili šokirani vidjevši na filmu koliko su jadne kokoši koje cijeli život provedu odrezanih kljunova u skučenim kavezima, trpe smrad vlastita izmeta, a žica od koje su kavezi napravljeni urezuje im se u noge zbog čega pate od deformacije stopala. Više informacija o surovoj industriji jaja te foto galeriju potražite na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Mjesec bojkota Benettona

Zanimljivo će biti vidjeti hoće li jedan od najvećih modnih lanaca koji u više od 5.000 svojih prodavaonica diljem svijeta drži odjevne predmete od australske vune i dalje zagovarati okrutnu praksu ‘mulesing’ te ‘biti slijep’ za patnju ovaca nakon mjeseca ožujka koji je sa čak 32 prosvjeda obilježen kao ‘mjesec bojkota Benettona’!

‘Mulesing’ je besmisleni i neučinkovit postupak ‘sprječavanja’ muha da ležu jaja, tijekom kojeg se bez ikakvih anestetika živim ovcama vrtnim škarama, poput onih za rezanje granja, reže koža sa stražnjica i vagine. Nakon što ovce više nisu sposobne davati dovoljno vune, slijedi nehuman transport brodovima pod ekstremnim uvjetima do zemalja Srednjeg istoka gdje ih očekuje obredno klanje.

Nakon akcije pod nazivom ‘Benetton: slijep za patnju životinja’ koja se u prosincu prošle godine održala ispred Benettonove prodavaonice u Zagrebu, Prijatelji životinja odlučili su i tijekom ožujka dati potporu kampanji organizacije People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) i svojima akcijama pozivati na bojkot Benettona. Tako smo u sklopu trotjedne turneje obišli pet zemalja i sedam gradova gdje smo u suradnji s PETA-om dali potporu lokalnim grupama i pojedincima koji su se priključili prosvjedima.

Turneja koja je 10. ožujka započela u Puli, obišla je još i Rijeku (11. ožujka), Sarajevo (16. ožujka), Budimpeštu (21. ožujka), Beograd (25. ožujka), Ljubljanu (29. ožujka) i Maribor (30. ožujka). Tijekom turneje podijeljeno je 6.500 letaka, u akcijama potpore lokalnim aktivistima sudjelovalo je 22 aktivista Prijatelja životinja, a sedam akcija ispred devet Benettonovih prodavaonica u pet zemalja sveukupno privuklo je čak 55 medija!

Uistinu bi teško bilo ovdje izdvojiti koja je od akcija polučila najviše uspjeha i pozitivnih reakcija: ona u Budimpešti koja je privukla čak 15 medija i rijeke stranih turista koji su se zaustavljali pred prijenosnim televizorom i u nevjerici promatrale šokantne kadrove videa Tajna sramota Australije; ona u Sarajevu tijekom koje su novinari iz 12 medija naprosto nasrnuli na nas, a prolaznici pružajući ruke tražili primjerak letka; ona u Sloveniji koja je bila specifična po tome što su aktivisti u Mariboru čitav sat – uključujući i dvoje aktivista s povezima na očima(!) – proveli šetajući ispred dvije Benettonove prodavaonice; ona u Beogradu koja se održala čak na dvije lokacije – u Knez Mihajlovoj i na Terazijama – s aktivistima koji su šetajući od jedne do druge plijenili svojom atraktivnošću pozornost prolaznika, ili pak dvije istarske akcije koje su postigle maksimalan učinak, kada su na nacionalnoj televiziji u samo jednom danu čak četiri puta prikazane snimke sakaćenja i ubijanja australskih ovaca!

Sa zadovoljstvom možemo reći da je ova turneja u potpunosti opravdala sva očekivanja te da će, nadamo se, uskoro uroditi i što skorijim promjenama na bolje u tretmanu australskih ovaca. No, dok se ne ukinu ‘mulesing’ i nehuman mučni transport živih ovaca morem koji završava obrednim klanjem, pozivamo vas da nam se priključite u bojkotu Benettona kao i svih onih koji profitiraju na patnji ovaca. Svjesni da danas ima dovoljno kvalitenih prirodnih i sintetičkih nadomjestaka za vunu, apeliramo na vas da za početak bojkotirate australsku vunu te tako prisilite Benetton da se priključi modnim lancima Abercrombie & Fitch, J. Crew, New Look i George koji su rekli NE zlostavljanju australskih ovaca!

Više informacija o ovoj kampanji na www.UnitedCrueltyofBenetton.com kao i na www.prijatelji-zivotinja.hr.


Razno

– 10. ožujka je u gradskoj knjižnici u Umagu održana prva promocija knjige Vječna Treblinka autora Charlesa Pattersona u Hrvatskoj, tijekom koje je održana i projekcija 13-minutnog filma Meet Your Meat. Po svršetku promocije i predstavljanja Udruge, osnovana je podružnica Prijatelja životinja u Umagu, koja je već tjedan dana kasnije uspješno izvela svoju prvu akciju!

– Ostanimo još malo u Istri i spomenimo da gostovanje sve omraženijeg prvog hrvatskog cirkusa nacionale, dobro nam poznatog Gärtnera, niti u Puli ni Labinu nije prošao bez prosvjeda! Svaka čast aktivistima udruge Snoopy koji su Gärtnerovcima jasno i glasno dali do znanja da su u Istri jednako neželjeni kao i u ostatku Hrvatske!

– Članstvo Udruge je prešlo brojku od 1500, a Nina Biondić kao 1500-ta članica na poklon dobiva šalicu, bedževe i penkalu iz web kataloga kojeg možete vidjeti na web stranici Udruge.

– Pozivamo vas da nam se na Svjetski dan zdravlja, 07. travnja u 19 sati, pridružite u klubu Mama, Preradovićeva 18, na zanimljivom predavanju o povezanosti vegetarijanstva i zdravlja!

– Tko bi očekivao da će se Terminator prometnuti u najboljeg prijatelja pataka? Guverner Arnold Schwazzanegger je, naime, ozakonio kalifornijski prijedlog za zabranu prisilnog hranjenja ovih ptica s ciljem povećanja njihovih jetara kako bi se proizveo foie gras, što je francuski termin za ‘debelu jetru’. Više možete saznati na www.nofoiegras.com.

– Što naši rumunjski kolege iz Pro Animals čine po pitanju ‘uhvati, kastriraj i vrati’ programa, skloništa u Tg-Jiu, posjete Wetnose Animal Aid njihovoj udruzi te programa volontiranja provjerite na njihovoj web stranici www.proanimals.ro.

– A kako je 58 pasa spašenih pasa s Krete u ožujku o.g. ilegalno oteto te u međuvremeno oslobođeno i vraćeno udruzi za zaštitu životinja Arche Noah Kreta saznajte na www.looking-glass.co.uk/news/library2004/2005-march-arche-noah-crete-incident.htm.

– Opet vas podsjećamo kako ovaj intenzitet aktivnosti kakvim se nastojimo kontinuirano boriti za životinje i biti što glasniji za one koji ne mogu sami govoriti, ne bi bio moguć bez vaše potpore i pomoći. Bit ćemo zahvalni svima koji su u mogućnosti da svojim redovnim mjesečnim donacijama pomognu radu Udruge uplativši ih na naš žiro račun Udruge 2360000-1101531137 te nam tako omogućite da i dalje ustrajemo u zajedničkoj borbi za životinje i njihova prava.


Na kraju ovog ‘međunarodnog izdanja’ AnimaLista pozivamo vas još jednom da ne zatvarate oči pred patnjom životinja – bilo u vlastitom dvorištu bilo na drugom kraju svijeta. Životinje nisu poput ljudi i one ne poznaju granice, njihova je patnja sveprisutna. Učinite koliko je u vašoj moći već danas – pomognite bolesnoj životinji, nahranite gladnu, napišite prosvjedno pismo. Izađite na ulicu i podijelite letke, izbacite meso iz vaše prehrane, priključite se lokalnoj skupini aktivista. Minimizirajte svojim angažmanom patnju gdje stignete, sve dok ovakvi prizori ne postanu stvar prošlosti.

Hvala. Vaši Prijatelji životinja

‘Vraćam se do prvog tuljana. Ona pokušava puzati i ispušta bolne zvukove. Ne mogu prestati plakati. Toliko se trudi živjeti, a znam da za nju nema nade. Oči su joj čvrsto zatvorene kao da pokušava ne gledati mrtve tuljane oko nje. Srce mi se slama… Danas su lovci razbili svijet. I sve što je bilo savršeno, uništeno je.’ – iz dnevnika Rebecce Aldworth iz The Humane Society of the United States od 29. ožujka 2005.